Lange kussens, of kussen opsplitsen?

Lieve Daantje, 

 

Superblij ben ik met onze op maat gemaakte eettafel en eetbank van 3 meter lang. Volgende Kerst kan letterlijk de hele familie aanschuiven en mee-etende vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen zijn voortaan ook geen probleem. De bank en vier nieuwe eetkamerstoelen hebben we al. Het enige wat ik nog mis, is een zitkussen voor de eetbank. Kan ik gewoon een kussen laten maken van drie meter lang, of kan ik mijn kussen beter opsplitsen in meerdere delen? En hoe kan ik dit laatste doen zonder al te zichtbare en oncomfortabele naden? 

 

Groeten Willemijn 

Hoi Willemijn, 

Je bent niet de enige die een lang kussen wil. Met de opkomst van maatwerkmeubels zijn lange kussens hotter dan ooit. Toch geeft onze ontwerptool een melding bij elk kussen dat langer is dan twee meter. De reden? Hoe langer het kussen, hoe minder grip de stof in het midden heeft en hoe meer de stof kan gaan draaien. En dat maakt je gave kussen meteen een stuk minder fraai.  

Lang langer langst ... 

Toegegeven, een melding van onze ontwerptool bij een kussen van 2.01 meter valt in de categorie ‘better safe than sorry’. Een kussen van 2.20 meter is meestal ook nog prima te doen. Maar vanaf een kussenlengte van 3 meter moet je wel echt overwegen het kussen op te splitsen. Want hoezeer we ook snappen dat je geen naden wilt, soms kun je niet anders.  

zitkussens en rugkussens op plank

Opdelen in tweeën, drieën of …?

Onze principeregel bij het ontwerpen van je kussens is zo min mogelijk naadjes. Toch kan het soms beter zijn een lang kussen in twee of meer delen op te delen. Je wilt namelijk niet dat de ‘vaste’ zitplekjes aan tafel een naad krijgen. Dat zit niet lekker.  

Gaat het om één lang kussen, dan is opdelen in tweeën of drieën meestal de beste optie.  

In jouw geval heb je vier stoelen aan tafel staan en wil je ook vier zitplekjes op de bank ertegenover. Je kunt je kussen dan het best opsplitsen in twee kussens van 1.50 meter. Precies in het midden van de tafel komt dan een naadje, maar daar zit toch bijna nooit iemand. Hooguit een keer met een feestje. 

Zou je drie eetkamerstoelen aan een drie meter lange tafel hebben staan en gaat het om een zespersoons eethoek? Dan zouden we drie kussens van een meter per stuk adviseren. Anders zit de middelste persoon op de naad. 

Opsplitsen in tweeën gaat vaak ook prima bij een hoekbank. Let er wel op dat je de naad vóór de hoek maakt. Dus twee rechthoekige kussens ontwerpt. En niet twee kussens met één schuine zijde die tegen elkaar aan komen in de hoek. Het oogt wel symmetrisch, maar zit echt minder lekker met een middennaad op het zitvlak. 

Korter kussen dan je bank

Wat we ook regelmatig zien, is dat mensen een langere eetbank dan eettafel hebben. De bank is bijvoorbeeld 3 meter en de tafel 2.20 meter. Leuk is het om dan ook 2.20 meter te nemen voor je kussen.Je houdt dan aan beide kanten 40 centimeter bank zonder kussen over. Leuk voor een mooie vaas met bloemen, of voor de rommelpotten onder ons, je administratie 😉

Kussen langer dan de eettafel

Ook leuk bij een mega lange of kamerbrede bank van pak ‘m beet vijf of zes meter lang, is het kussen niet precies de lengte van de eettafel te geven. Maak je het kussen juist een zitplekje groter dan de tafel, dan schuif je makkelijk in. Bovendien heb je meteen een heerlijk plekje om even snel een kopje thee of koffie te drinken of de schoenen van de kids aan te doen zonder dat je pijnlijke billen krijgt.

Rugkussen als afleider

Wat ook wel eens gedaan wordt bij de eethoek, is een rugkussen aan de muur in dezelfde maat/lengte als de tafel. Dit rugkussen zie je namelijk als je naar de eethoek kijkt. Het zitkussen kan dan prima opgesplitst zijn. En die naad tussen de zitkussens zie je nagenoeg niet, want de tafel staat ervoor. Een beetje gezichtsbedrog doet niemand kwaad.

Buitenkussens opsplitsen

Voor buiten zijn er ook verschillende redenen om een kussen wel of niet op te splitsen. Ga je de kussens ’s winters opbergen? Dan kan het handig zijn om kleinere kussens te bestellen, zodat ze in de schuur passen. Heb je een loungebank? Zorg er ook hier voor dat er geen naad uitkomt in de hoek. Dit is het fijnste plekje dat er is, hier wil je niet op een naad zitten! Ook bij een elementenbank voor buiten, zoals het frame hierboven, is het slim kussens per element te bestellen. Zo kun je de bank altijd nog anders neerzetten

Hopelijk hebben we antwoord op je vraag gegeven Willemijn. Wij raden dus twee kussens van anderhalve meter aan. Je ziet er weinig van, het zit voor iedereen lekker én je kussens zien er gegarandeerd mooi uit. 

Liefs, 

 

Daantje 

Opdeelexpert  

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie