Rugkussen los of aan de muur?

Lieve Daantje,  

 

Onze eethoek is helemaal leuk en praktisch, nu we aan één kant een bank tegen de muur hebben staan. Wat echter minder is, is dat we nu met onze rug tegen de muur aan zitten. Dat zit niet alleen hard, maar op den duur beschadigen zo mijn nieuwe blouse én de muur. Is er iets te verzinnen voor een rugkussen aan de muur? En kan zo’n muurkussen dan wel met onze ondiepe bank? 

 

Groetjes Esther 

Lieve Esther, 

 

Het ophangen van een kussen aan de muur is dé oplossing voor ondiepe keuken-/eettafelbankjes zonder rugleuning. Je kunt een rugkussen op plank met haaklat nemen of een ‘normaal’ rugkussen, dat je ophangt met lusjes, bandjes, lapjes of strikjes. 

Om dus een antwoord op je eerste vraag te geven: ja, er is zeker iets op te verzinnen. Het antwoord op vraag twee: juíst met een ondiepe bank is een muurkussen handig. 

Rugkussen op plank

Je hebt al weinig zitdiepte zeg je, dus je wilt het rugkussen zo dun mogelijk maken. Houd voor een rugkussen op plank 5 tot 8 cm dikte aan. Vijf centimeter is minimaal, wil je voldoende comfort en stevigheid hebben. Een rugkussen dikker dan 8 centimeter ziet er al snel gek uit, dus alleen daarom al wil je dat niet.

Blinde bevestiging met haaklat

Veruit de meeste van onze rugkussens worden bevestigd met een haaklat. Het rugkussen is aan de achterkant niet bekleed met stof, maar voorzien van een plank zodat je het blind kunt ophangen. Ook op de muur bevestig je een plank. Beide planken haken vervolgens in elkaar. Zo zie je niets van de bevestiging van je muurkussen. 

Rugkussen aan haakjes of lussen

De bevestiging juist wél laten zien, is ook leuk natuurlijk. Wil je je rugkussen ophangen aan zichtbare haken, lusjes, banden of lapjes? Dan bekleden we de achterkant gewoon wél en voorzien we het kussen van de gewenste bevestigingshulpmiddelen. Voor kussens die je ophangt aan de muur gelden dezelfde richtlijnen voor de dikte. Hier lees je meer over de leren banden, lusjes, lapjes en strikjes.

Hoe hoog maak je een rugkussen op de muur?

Het rugkussen wordt bijna altijd iets boven het zitkussen opgehangen. Op die manier ontstaat er toch een fijne rugleuning die de kromming van je rug helpt en je billen passend maakt. We adviseren hier altijd zo’n 10 cm tussen zitting en rugkussen, maar mijn bips is de jouwe niet natuurlijk.  

Ten tweede de hoogte van het kussen zelf. Als je het zo’n 10 cm boven de zitting ophangt, mag de hoogte van het kussen zelf ook iets minder zijn dan bij een ‘normaal’ rugkussen. We zien dat mensen hun muurkussens meestal 30 tot 40 cm hoog laten maken. 

Wanneer geen kussen aan de muur?

Het kan natuurlijk zo zijn dat een muurkussen minder past bij jouw zitsituatie. Dit is het geval als je: 

 • een grotere zitdiepte hebt (meer dan 55 cm); 
 • een schuine rugleuning hebt; 
 • niet in de muur wilt boren; 
 • een extreem kleine zitdiepte hebt (minder dan 40 cm). 

Succes met het maken van je keuze voor een passend rugkussen aan de muur Esther. En je weet ’t hè, je hoeft ons maar te bellen!  

Liefs, 

Daantje  

Rugkussenexpert  

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

2 reacties

 1. Kunnen wij rugkussen (10 cm boven de zitkussens) ophangen met velcro? De muur bestaat uit handgemaakte tegels die een eeuw oud zijn en we willen daar liever niet in boren.

  • Hoi Chantal,
   Een kussen ophangen met velcro zou kunnen maar is wel even afhankelijk van de grootte en dikte van het kussen. Misschien is het wel een beter idee om het rugkussen gewoon op je zitkussen te zetten. Mail anders even naar hallo@nofruit.nl, dan denken onze zitexperts even mee over een goede oplossing voor je rugkussen. Want wij begrijpen ook wel dat je niet in mooie oude tegels wil gaan boren.
   We horen graag van je!
   Groetjes Danielle

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie