MIJN ONTWERP #32: binnen-/buitenzitje in de duinen

Saskia en Aad van Roode

Nortich vakantiehuis

Als je in Noordwijk op vakantie gaat, wil je genieten van de omgeving binnen én buiten. Vandaar dat Aad en Saskia een plek in hun vakantiehuis hebben gebombardeerd tot binnen- en buitenzitje tegelijk. Kijk mee naar hun unieke raamzit en droom weg richting de kust …

Betonnen raamzit

Nortich, zo heet het vakantiehuis van Aad en Saskia van Roode. Het ligt direct achter de duinen. Aad en Saskia wilden buiten zoveel mogelijk naar binnen halen voor het optimale vakantiegevoel. “Het huis heeft een groot raam dat helemaal open kan en dan letterlijk in de gevel schuift”, legt Saskia uit. “Dat vroeg om een zitje dat zowel binnen als buiten te gebruiken is. Dat had ik ooit ergens gezien en ik dacht: zoiets wil ik ook!”  

De aannemer zei dat hij wel een bank kon maken die van buiten naar binnen door loopt. “Hij maakte een speciale mal, stortte beton, draaide het geheel om en zette het op de gevel. Het is goed gelukt, het geheel past perfect bij de gevlinderde betonnen vloeren. Doe je het raam open, dan zit je lekker buiten. Het is een beschut plekje in de tuin, dus zodra de zon schijnt zit je er heerlijk van februari tot november. Blijft het raam dicht, dan is het een fijne zitplek binnen.”

Van oud strandhuis tot luxe designwoning

“We kochten dit huis een paar jaar geleden. Door de staat waarin het verkeerde, was het toen nog niet geschikt voor winters vertoeven. Om de aannemer te citeren: ‘Hier valt geen eer meer aan te behalen’. Dat werd dus slopen en iets nieuws neerzetten, in de stijl van het oorspronkelijke ontwerp. En met respect voor de restricties vanuit het park. We mochten bijvoorbeeld maar 20% van de kavel bebouwen, 4.20 meter de lucht in en een verdieping was niet toegestaan. 

Enthousiast gingen we aan het schetsen, maar dat bleek toch lastig. Toen we interieurontwerpster Wanda de Jong invlogen, lagen er in no time acht ontwerpen op tafel, haha. We kenden Wanda al uit de tijd dat ze net voor zichzelf werkte. Ze heeft het vak geleerd van grote meesters als Jan des Bouvrie en Piet Boon en snapte dat we geen standaard huis wilden. Ik reis veel en als gast wil je iets nieuws en origineels zien, niet iets wat je al tien keer gezien hebt. Dankzij Wanda is het ontzettend gaaf geworden. Het huis heeft een veranda, drie slaapkamers, een fijne living met complete keuken en een luxe badkamer en apart toilet.” 

Nieuwe kussens van luxe stof

Terug naar de raamzit, waar eerst andere kussens op lagen dan deze. “De vorige stof was geen outdoor stof en voelde kunststofachtig aan. Het zitje had ook net niet de gewenste luxe uitstraling. Van het begin af aan vond ik de kussens niet zo mooi als de rest van het huis. In een appgroep met andere huiseigenaren zag ik kussens van nofruit voorbij komen. Praktisch en mooi tegelijk. Hier moest ik zijn!  

Ik uitte mijn wens om een kussenset te hebben die mooi blendt met het betonnen bankje en de zonwering, maar wel geschikt is voor buiten, makkelijk schoon te houden is én zacht aanvoelt. Omdat we buiten toevallig al tuinkussens met een Sunbrella stof hadden, opperde ik dit idee. Ik vroeg diverse stalen aan en de Sunbrella Natte Grey Chine sprong er meteen uit. Zowel qua kleur als materiaal. De langere levertijd nam ik op de koop toe. Alternatieven als Kvadrat Solid en Southend Light Grey haalden het toch niet bij de Sunbrella Natte. Deze stof is outdoor, maar je zou het niet zeggen. Ook als binnenkussen oogt hij luxe en voelt hij zacht aan.” 

Klantgericht advies over maat en vulling

“Naast de stof kregen we ook advies over de maatvoering en vulling. In ons geval ging het om een kussen in twee delen, omdat het raam ook dicht moet kunnen. De kussens zijn tot op de centimeter nauwkeurig op maat gemaakt. In eerste instantie had ik zelf gekozen voor een Altijd Buiten vulling. Dat betekent dat er een gaasje aan de onderkant zit, waardoor het water weg kan lopen. Nofruit wees me erop dat je dan wel een zitting nodig hebt waar het water door kan weglopen. Voor ons betonnen bankje was de Lekker Stevig vulling de beste vulling. 

Wat klantgerichtheid betreft steekt nofruit echt met kop en schouders boven andere kussenaanbieders uit. Dankzij de communicatie en beleving tijdens het proces, krijg je echt zin om de kussens te ontvangen. Zelfs nadat ik ze binnen had, polsten ze of alles klopte. Met andere bedrijven heb ik wel eens meegemaakt dat ze ineens niet meer thuis gaven als ik iets verkeerd had gemeten of zo. Nou, hier snappen ze wat klantenservice is. Het totaalplaatje is super.” 

“We merken dat veel van onze gasten ook hierheen komen om zich te laten inspireren. Sommigen zelfs speciaal daarvoor.

Inspiratie voor gasten

“We merken dat veel van onze gasten ook hierheen komen om zich te laten inspireren. Sommigen zelfs speciaal daarvoor. We krijgen dan ook regelmatig vragen over onze inrichting. Dan vragen ze – face to face of via Instagram – waar we iets gehaald hebben. Of vertellen ze dat ze een item gekocht hebben dat ze in ons huis hebben gezien en nu ‘een beetje Nortich’ in hun eigen huis hebben. Dan ben ik wel trots ja.  

Voor ons is het belangrijk dat mensen een fijne tijd hebben bij ons. Niet alleen de zitplekken moeten top zijn, dat geldt ook voor de meubels en accessoires. Het aantal haakjes aan de kapstok moet volstaan, er moet genoeg opbergruimte zijn en zelfs aan de geuren schenk ik aandacht. Zelf vind ik het ook een ramp als je eenmaal binnenkomt in je geboekte woning en het ruikt niet lekker. Of de kamer staat na het neerzetten van je bagage meteen vol, waardoor je alle mooie spullen niet meer ziet. Een vakantiehuisje moet mooi zijn als je binnen komt én als je binnen bent.” 

Persoonlijke touch

“Het ontvangst en het uitzwaaien van gasten doen we altijd zelf. We verhuren niet zomaar een huis, het gaat om de complete ervaring. Ik wil niet dat mensen de sleutel uit een kastje moeten vissen en de antwoorden op hun eerste vragen uit een boekje moeten halen. En dus ben ik er persoonlijk, zet ik verse bloemen neer en steek ik een kaarsje aan. Het zijn die extra’s die het verblijf af maken. We krijgen dan ook veel complimenten. En ja, die van mensen uit het interieurvak hebben nog nét dat beetje extra waarde 😉 

Zelf zijn we hier ook regelmatig te vinden. Onze kinderen liggen vaak in de raamzit te chillen. Zelf liggen we er graag met een boekje, ons momentje te pakken. Met deze bank verlengen we de seizoenen en kunnen we in zowel het voor- als najaar buiten zijn. Ik zou iedereen met een vakantiehuis willen adviseren: investeer in een lekkere zitplek!” 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie