MIJN ONTWERP #10: kinderhoek

Birgit Deibert

Liefde voor kind & interieur

scandinavisch interieur

Je kunt je kind natuurlijk aan de keukentafel laten knutselen, op de bank in de woonkamer laten chillen en zijn speelgoed in jullie kast laten opbergen. Niets mis mee. Maar wat doe je als je een grote woonkamer in te richten hebt, de opbergkast vol is én je een eigen plekje voor je kroost wilt creëren? Juist. Dan koop je meubeltjes, laat je een maatkussen maken en maak je er met alle creativiteit die je in je hebt zelf een originele, multifunctionele kinderhoek van!

Mix & match

“Onze kinderhoek is gemaakt van Ikea bankjes en kastjes”, begint Birgit Deibert“Door kastje naast bankje en kastje op kastje te zetten, heb ik een vijf meter lange kinderspeelhoek met nis gecreëerd. Met maatkussen erin is dit nisje een knusse chillhoek geworden. Tussenin hebben we een bankje weggelaten, zodat het meubel een bureautje is waar een stoeltje onder past. En de rest van het meubel? Daarin verdwijnen ‘s avonds alle legoblokjes, spelletjes en knutselspullen. Errug handig met een kind dat speelgoed verzamelt kan ik je melden!”  

Van idee naar uitvoering

Ik word altijd geïnspireerd door foto’s op Instagram”, gaat Birgit verderZo zag ik wel eens een leuk kinderbureautje voorbijkomen en ook een nisje met kussen erin heb ik wel ooit ergens gezien. Maar zoiets als dit, waarbij alles gecombineerd is? Dat hebben we zelf bedacht. We hadden een lang meubel in ons hoofd, zodat onze grote woonkamer meteen opgevuld en aangekleed zou zijn. Ik ben naar Ikea gegaan, heb goed gekeken welke maten handig zijn voor het bureaudeel en het lagere chilldeel en vervolgens hebben we zelf een houten plank om het geheel gemaakt in dezelfde kleur als de muur. Ook de kleine houten greepjes, die we erop gezet hebben in plaats van de Ikea grepen, maken het meubel in de kinderhoek net wat speelser en luxer.”  

kinderhoek maken

Tevreden zesjarige

“Onze zesjarige zoon vindt het superleuk dat hij nu z’n eigen plek in huis heeft. Aan een bureau in z’n eigen maat knutselt ’t toch stukken makkelijker dan aan een bureau in grotemensenmaat. Hij trekt zich ook geregeld terug in zijn hoekje met zijn iPad of een boek, even weg van alle prikkels. En wil hij juist contact? Dan ga ik vlakbij zitten, in de hangstoel die naast de kinderhoek hangt. Vanuit daar kan ik lekker naar buiten kijken terwijl hij de oren van mijn hoofd kletst! Wat ook fijn is, is dat al zijn speelgoed nu in de lades past en de lego niet meer de kamer in valt als ik de deur van onze opbergkast opendoe.” 

Juist als dingen niet lijken te kunnen, word ik creatief. Dan bedenk ik een oplossing waardoor het uiteindelijk nog leuker en persoonlijker uitpakt.

maatkussen kinderhoek

Kussenwensen

Het kussen in het zitdeel van de kinderhoek is precies naar onze wensen gemaakt. De bovenkant van het kussen moest immers net zo hoog zijn als het bureaublad aan de rechterkant, dus dat kwam nauw. Verder heb ik bewust voor een neutrale stofkleur gekozen. Ik wil er de komende jaren nog graag tegenaan kijken, afwisselen doe ik liever met kleine sierkussentjes. Het donkergrijze kussen matcht goed met onze antracietkleurige kozijnen. Wat kwaliteit betreft heb ik voor een goedkope variant schuim gekozen. Het gaat immers om een kind en een zitplek die niet continu wordt gebruikt. Al moet ik bekennen dat ik er zelf ook wel eens in kruip…” 

Wit & hout, nieuw & oud

“Zoals je aan de foto’s kunt zien, houd ik van een licht, Scandinavisch interieur. We hebben een houten vloer, een houten keuken op een gietvloer en veel wit in huis, met af en toe een kleurvlak op de muren. Tussen de moderne meubels vind je her en der oude spulletjes met een verhaal. Zo kocht ik samen met mijn broer een apothekerskast in Deventer, de stad waar hij kort daarvoor naartoe verhuisd was. We gingen de stad in, ik zag de kast en was meteen verkocht. Uiteindelijk heb ik alleen het bovenste deel binnen gebruikt, het onderste deel staat in de tuin.

Creatieve geest

Wat ik vaak doe, is spullen customizen zodat ze nog beter in ons interieur passen. De apothekerskast bijvoorbeeld was een beetje oranjebruin. Mijn poging het oranje er wat af te halen mislukte, waardoor ik uiteindelijk vier laatjes in de kleur van de muur heb geschilderd. Ik zou ze immers nooit meer terug in de oude kleur krijgen. Dit voorbeeld kenmerkt mij wel denk ik. Juist als dingen niet lijken te kunnen, word ik creatief. Dan bedenk ik een oplossing waardoor het uiteindelijk nog leuker en persoonlijker uitpakt. Sinds een tijdje deel ik mijn creaties op mijn Insta-account Van Nature Interieur. Voor nu vind ik het vooral leuk om anderen op ideeën te brengen, maar wie weet ga ik ooit wel meer doen met mijn interieurtic.” 

Nu nieuwbouw, straks schoolgebouw?

“We wonen nu bijna vier jaar in deze nieuwbouwwoning in een vinexwijk. Het is heerlijk dat we alles naar eigen smaak konden inrichten! Toch droom ik wel eens over het verbouwen van een oud schoolgebouw of karakteristieke boerderijwoning. Grote, hoge ramen… ensuite deuren… dat lijkt me echt het einde. Gelukkig is ons huis gebouwd in oude stijl, dus de charmes van vroeger zijn zeker aanwezig. Bovendien is het superfijn dat onze zoon hier voor de deur kan buitenspelen terwijl ik hem vanaf de keukentafel in de gaten houd. Voorlopig hou ik het dus bij een beetje neuzen op Funda. Je zou maar net je droomhuis missen hè…”  

kinderhoek stylen
zitkussen kunstleer
lange kinderhoek
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

4 reacties

 1. Hoi Hanne,

  Wij zijn ook weg van deze gezellige combinatie. Zeker de kaders die lekker doorlopen over het plafond, heel creatief! Welke kleuren Birgit heeft gebruikt weten we zo niet. We kunnen het even navragen als je het echt heel graag zou willen weten. Laat maar weten of het nog nodig is, of dat je zelf al een mooie kleur hebt gevonden bij de verfwinkel of de bouwmarkt.

  Groetjes Daniëlle

 2. Een hele toffe hoek. Kan je vertellen welke IKEA meubels en maten je hiervoor gebruikt hebt? En hebben jullie de grijze plank erop ook zelf gemaakt?

  Alvast bedankt!

  • Hoi Timo,

   Ja leuk he deze kinderhoek! Vinden wij ook, heel creatief. Helaas weten wij niet de exacte specificaties van het hele meubel. Wij hebben het kussen mogen verzorgen in deze kinderhoek, daar kunnen we je wel van alles over vertellen.
   Sorry dat we je niet verder kunnen helpen met het meubel. Maar gewoon zelf je creativiteit los laten, dan kom je ook een heel eind 😉

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie