MIJN ONTWERP #16: balkonbankje

Doortje Kruisheer

Chillen op een Amsterdams balkon

balkonbankje thuisbijdoor

Dat een balkon van 9 m2 groen, aangekleed, gezellig en voorzien van maar liefst zes zitplekken kan zijn, bewijst Doortje Kruisheer. Het pronkstuk op haar balkon midden in de Amsterdamse Pijp? Dat is zonder twijfel het balkonbankje dat haar vader voor haar in elkaar timmerde en waar inmiddels een lekker dik maatkussen op ligt. Comfort? Check. Sfeer en opbergruimte? Dubbelcheck. Doortje is klaar voor de zomer!

Balkonmetamorfose

“Mijn appartement is zo’n 45 tot 50 vierkante meter groot en ik heb een balkon over de hele breedte van 1.30 x 7 meterErg luxe voor stadse begrippen! Een paar jaar geleden had ik een wand op mijn balkon blauw geschilderd, maar die was nogal lelijk uitgevallen. Ook de kasten die ik zelf goud gespoten had met goedkope Ikea verf was ik onderhand wel zat en uit protest gingen alle plantjes dood. Ik wilde wat anders! En die hoek? Die moest nu maar eens benut worden, in plaats van dat er steeds meer rommel naartoe verdween…”

balkonbankje

Handy daddy

“Al scrollend zag ik een afbeelding van een bankje voorbij komen. Dat zou hier mooi in het hoekje passen, dacht ik meteen. En dus kwam mijn vader langs met zijn duimstokom meteen te roepen dat dat zo gepiept was. En ja hoor. Hij kocht voor 100 euro aan hout en schroeven, dook zijn schuur in en toverde dit te gekke balkonbankje tevoorschijn. In de zitting zit opbergruimte, waar ik in de winter de kussens in kan doen. Handig!” 

Zandkleur kussens

“Eenmaal af constateerde ik dat hout toch iets te hard zit, haha. Dit balkonbankje vroeg om kussens, zodat ik er ook lekker op kon zitten. Omdat de standaard maten net niet passen en ik zelf mijn stof wilde kiezen, kwam ik bij nofruit terecht. Ik wilde sowieso lichte kleur, omdat het aardig warm kan worden hier. Het werd een neutrale beige tint, want voor de rest van het balkon had ik heftige kleuren in gedachten.”  

balkonbankje

De knallende tinten die in het verlengde van elkaar liggen en diepte geven, zijn typerend voor mij.

Loungeproof zitplek

“Verder heb ik voor een lekker dik zitkussen gekozen, het is 10 cm hoog. Dat staat stoer en je zit ook echt extra lekker. Doordat het balkonbankje 70 cm diep is, fungeert het als een soort daybed. Dat de stof tegen een regenbuitje of knoeipartijtje kan, vind ik ook fijn. Tot slot ben ik blij dat ik naar het advies van nofruit geluisterd heb en het rugkussen een centimeter of drie boven het bankje heb laten uitsteken. Zo zit ik nergens tegen het hout aan. Het is al met al een echte loungebank geworden.” 

Marrakesh vibe

“Ik stylede de bank met kleurrijke sierkussens van velours en alle muren en zelfs het plafond kregen een warme, oranjerode kleur. Aan de overkant van het balkonbankje staat nog een rotan stoel met kleed en tafeltje en ik heb ook een bistrosetje neergezet waar we aan kunnen eten. In de balkonkast kunnen we nog wat extra spullen opbergen. De lantaarns en lichtjes aan de muur plus de plank met plantjes achter de bank maken het Marokkaanse sfeertje compleet vind ik. Gelukkig heeft mijn vriend wél groene vingers. Dankzij chef plant leven ze allemaal nog!” 

balkon styling

Thuis bij Door

“De knallende tinten die in het verlengde van elkaar liggen en diepte geven, zijn typerend voor mij. Sinds ruim een jaar adviseer ik mensen die het zelf lastig vinden om kleuren te kiezen en sfeer te creëren. Op Instagram heb ik steeds meer volgers en mijn klanten zijn eigenaren van zowel appartementen in de stad als villa’s in het dorp. Een grote ruimte zo indelen dat er knusse plekjes ontstaan, vind ik heerlijk om te doen. Het eerste gevoel van mensen is vaak dat ze ruimtes zoveel mogelijk open willen houden. Terwijl hoekjes en kleden het juist knus maken. Waar gaat ’t nu immers om? Dat het een balzaal is, of gezellig?!

interieur thuisbijdoor

Pronkstukken

“Het mooiste moment vind ik altijd als ik foto’s ontvang van mensen die mijn adviezen omgezet hebben in actie. Ze delen het gave resultaat en dan blijkt dat het helemaal klopt zoals ik het in mijn hoofd had. Ja, ik krijg steeds meer de bevestiging dat ik het juiste beroep heb gekozen en ben trots op de verbouw- en nieuwbouwprojecten die ik toevertrouwd krijg. In mijn eigen huis ben ik het meest blij met de houten, ronde eettafel die van opa en oma is geweest. Veel spullen schilder ik vrijwel direct, maar deze juist niet. Zo blijft het echt die tafel van vroeger. Ook de lamp naast de bank, die van mijn andere oma was, maakt mijn interieur heerlijk eigen.”

interieur doortje kruisheer

Als ik de loterij win…

“In september woon ik hier al vier jaar. Semi samen met mijn vriend, want hij is hier best vaak. Voor de toekomst hebben we wel een ultieme woondroom: een huis met drie verdiepingen en een voor- en achtertuin aan de Oud Zuid kade. Dan kunnen we ons bootje fijn voor de deur leggen. En ja, we blijven zeker weten in de stad! Kom maar op met die klapper, dan weten we het wel… Maar we zijn hier ook heel gelukkig hoor!”

📸  : Lotte van Uittert

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie