ZITSTUBE IN VERBOUWDE 4WD TRUCK 

Helemaal klaar voor de tweede winter in hun heuse Mountain Yacht, vertelt Amy van Dutch Overlanders over het verbouwproces van hun MAN HX60 military truck. Wie de hoofdrol speelt in dit verbouwverhaal? De zelfgemaakte zit-, chill-, werk- en logeerhoek natuurlijk!

“Mijn man RP en ik houden enorm van de bergen. Waarschijnlijk omdat we in het meest vlakke land ter wereld wonen, haha. We zijn allebei echte wintersporters, dus willen ook in de kou en met slecht weer overal kunnen komen. Vandaar onze wens voor een 4×4 truck een paar jaar geleden, die ons ook off road op de mooiste plekken brengt. Naast vervoermiddel moest onze camper ook als werkplek gaan fungeren. Zodat we op locatie kunnen werken, ik als compliance manager en RP als financieel vermogensadviseur. Op het moment dat onze kinderen volwassen waren, was de tijd rijp voor een mobiel huis voor ons samen.”

Een goed begin …

De voorbereiding heeft misschien wel meer tijd gevraagd dan de feitelijke bouw van de truck. “Voordat we echt aan de slag gingen, zaten we een jaar op internet om informatie te verzamelen. Welke trucks zijn er allemaal? Hoe maak je een truck zelfvoorzienend qua energie? Verder maakte ik moodboards en dacht ik na over de inrichting en het materiaal- en kleurgebruik. In die periode kwam ik ook uit op de website van nofruit. Kussens op maat, in alle denkbare kleuren en dan ook nog advies over de maatvoering zodat je een goede zithouding hebt? Ideaal. Maar eerst moesten we nog even de juiste truck vinden natuurlijk.”

… is het halve werk

In juli 2022 haalden ze na een fikse zoektocht hun MAN HX60 op in de UK. “De eerste weken deden we nog niets qua verbouwen. Het is natuurlijk een relatief kleine ruimte, dus we moesten eerst goed meten en bepalen waar we wat wilden hebben. En ook wat we niet wilden hebben. Met tape en stift begonnen we in de box te fröbelen. Het looppad, de diepte van de keuken; we tekenden en plakten de boel af en keken hoe het voelde. In augustus startten we met het opbouwen vanaf de basis, en legden we leidingen voor elektra, water en verwarming. In december was alles van staal af en gingen we met hout aan de slag. Zagen, boren, afwerken; we waren er een aantal weken zoet mee. Van de energie tot het interieur; letterlijk alles hebben we zelf gedaan.”

"Al voordat de banken daadwerkelijk af waren, bestelde ik zit- en rugkussens met een stevige zit. Voor ons geen slappe hap. "

Werkplek en zithoek

“Wij wilden zoals gezegd kunnen werken in de truck. Ook binnen eten, fatsoenlijk tv kunnen kijken en logés kunnen ontvangen, waren wensen. We hebben dus een gezellige zithoek gecreëerd, die we ook kunnen ombouwen tot slaapplek. Al voordat de banken daadwerkelijk af waren, bestelde ik zit- en rugkussens van stevig koudschuim. Voor ons geen slappe hap. De ton-sur-ton kleurstelling zorgt voor diepte: de zijkanten van de kussens hebben een net iets andere tint dan de bovenkant en ook het randje heeft een afwijkende kleur. Voor de leuk hebben we er fluwelen oranje sierkussens bij laten maken, in de kleur van ons logo. De knopen op die sierkussens zijn gemaakt van dezelfde stof als de zitkussens.”

Eerste testtripje

“Op een mooie dag in januari 2023 was het zover. We maakten ’s morgens de tafel af en vertrokken ’s middags naar de Alpen voor onze eerste trip. De truck had nog geen airco en fietsenrek, maar verder wilden we checken of alles werkte zoals het moet werken. Tijdens een Zwitserse sneeuwstorm bleek dat dat inderdaad het geval was. Zowel de 4WD als de verwarming werden goedgekeurd. Ook ontdekten we dat we de zonnepanelen regelmatig schoon moeten vegen willen we stroom hebben.”

Kussens ingekort

“Waar we tijdens deze eerste trip ook achter kwamen, is dat de gemaakte zitkussens nét niet de goede maat hadden. Mijn fout, ik had alles ingemeten toen het meubel nog niet af was en mijn berekening was niet helemaal goed gegaan… Gelukkig waren de kussens iets te groot en niet te klein. Nofruit dacht met ons mee en kortte ze vijf centimeter in, tegen een erg redelijke prijs. Nu passen de kussens precies.”

Chillen geblazen

“Sinds afgelopen zomer is onze truck echt helemaal klaar. In tien weken tijd zijn we Europa doorgereisd. Bij 45 graden in Albanië bleek de airco erg nuttig en zowel op hete als regenachtige dagen heeft ons zithoekje zijn nut bewezen. Ik weet nog dat we in Dresden waren en na negen weken onderweg zijn éven geen zin hadden om uit eten te gaan. We stonden op een camperplaats, dus buiten zitten trok ook niet echt. Wat nou als we de tafel naar beneden zetten, Thuisbezorgd laten komen en met pizza op schoot languit gaan zitten Netflixen, dachten we. Ik kan je zeggen: we hebben een heerlijke avond gehad.”

Avonturen om te delen

Amy en RP delen hun avonturen graag met de rest van de wereld. Op hun website www.dutch-overlanders.com lees je meer over zowel het verbouwproces van de camper als hun reizen. “We hebben ook een vaste column in 4WD magazine, worden gesponsord door een skimerk en via YouTube en social media genereren we wat inkomsten met onze reislustigheid. Verder geeft RP trainingen in 4×4 rijden. Vroeger deed hij aan off road racing, dus hij weet als geen ander hoe je omgaat met zo’n bakbeest. Maar ook ik rijd er vaak genoeg in hoor!”

De Dutch Overlanders vertrekken eind januari 2024 weer richting de sneeuw voor een nieuwe serie avonturen. Wordt het de Alpen, Noorwegen of een ander Scandinavisch berggebied? Volg hen op Facebook of Instagram en je blijft op de hoogte 😊

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie