BINTI HOME: STYLINGTIPS VOOR THUIS

Ze is creatief ondernemer, stylist en fotograaf. Kleedt kantoren, evenementen en woningen aan. Verder was ze anno 2009 een van de eersten met een interieurblog, geeft ze online interieurworkshops, vlogt ze wekelijks over alles wat met styling te maken heeft én heeft ze een eigen kleurlijn bij Flexa. We hebben het over Souraya Hassan van Studio Binti Home. Hoe gaat ze te werk en zitten er nog mooie plannen in haar koker? Enne… heeft ze misschien wat fijne tips waar wij ordinaire stervelingen thuis mee aan de slag kunnen?

Van kinds af aan

“Als kind al was ik met interieur bezig. Mijn moeder veranderde vaak mijn kamer en als puber wist ik al dat ik interieurarchitect wilde worden. En dus belandde ik na de havo op de Artemis stylingacademie en begon ik op mijn twintigste, na een creatieve stage en mijn afstuderen, voor mezelf. Eerst parttime, terwijl ik ook in een winkel werkte, na drie jaar fulltime. Dat ik destijds ontslag genomen heb, is mijn beste keuze ooit!

 

Wat ik wel gedaan heb – en andere starters ook altijd adviseer – is tijd pakken om een buffer op te bouwen en mezelf op de kaart te zetten. Om de vaste lasten te dekken, heb ik mijn vaste baan die eerste jaren bewust aangehouden. Van mijn eerste omzet kocht ik een camera en investeerde ik in mijn platform, zodat ik vanuit een opgebouwde basis kon gaan knallen. En dat werkt. Inmiddels ben ik alweer 12 jaar actief als interieurstylist en doe ik van alles daaromheen.”

binti home woonkamer

Masterclass Kleur

“Een van de dingen die ik het liefst doe, is mensen helpen met hun interieur. Na twee jaar vooral online adviezen te hebben gegeven, kom ik vanaf januari 2022 weer bij de mensen thuis. Van kleuradvies, interieurshopping en styling tot complete ontwerpen maken voor verbouwingen; alles kan. Ik maak een moodboard, kleurenplan en help met het kiezen van de juiste materialen en inrichting. Vaak rennen mensen te snel naar de winkel, waar ze – compleet overweldigd – voor de veilige grijze bank kiezen. Met een inspirerend interieurontwerp of kleuradvies creëer je een persoonlijk interieur dat echt bij je past.

 

Voor mensen die zelf aan de slag willen met hun interieur, geef ik sinds kort masterclasses over bijvoorbeeld kleur in huis. Het deel met plattegronden, verlichting en inrichting slaan we dan over. Ieder zo z’n wensen hè. Soms zet ik een poll uit op Instagram om te polsen wat mensen willen en niet willen. Die input is hartstikke bruikbaar en ik stem mijn aanbod graag af op de behoefte van mijn volgers.”

binti interieur

Blogs en vlogs

“Vanaf de start in 2009 is het Binti Home Blog het belangrijkste onderdeel van mijn bedrijf. Hier deel ik continu inspirerende artikelen en video’s. Destijds was ik een van de eerste interieurbloggers, en ook toen Insta in opkomst kwam bleef ik mijn blog voeden. Ik geloof in zo’n eigen platform dat mijn vindbaarheid vergroot en mij als expert op de kaart zet. Ook in mijn weekvlogs geef ik concrete tips, deel ik binnenkijkers en laat ik zien hoe mensen thuis dat ene hoekje stylen of de keuken pimpen.”

Radio 538 en Flexa

In de categorie hoogtepunten in haar Binti Home carrière noemt Souraya eerst de inrichting van het Radio 538 kantoor in Hilversum. “Ze wilden een soort playground om relaxed te kunnen sparren en ik kreeg de vrije hand. Na een pitch kozen ze voor mij, echt heel tof! Twee jaar geleden was het nog een lege ruimte met grijs tapijt, echt zo’n standaard kantoor. Nu ligt er een sfeervolle visgraatvloer en zorgen maatbanken en planken voor het betere zit- en uitstalwerk.”

Iets anders wat niet veel mensen kunnen zeggen: Souraya heeft een eigen kleurencollectie bij Flexa! “Op het gebied van eventstyling werkte ik al lang met Flexa samen. Ik gaf adviezen en toen ze aangaven dat ze een Binti kleurenpalet wilden, was ik wel even trots ja. 😊  Ze vroegen me om mijn unieke stijl, ik kijk niet naar commerciële trends. De groene tint uit mijn zoons kamer bijvoorbeeld werd Binti Cactus en ook Binti Camel vind je in ons eigen huis terug. En ja, ook de kleurnamen heb ik zelf bedacht.”

binti souraya

Souraya’s tips voor thuis

1. Kijk niet naar commerciële trends

Volgens Souraya is het prima om een beetje af te kijken en soms met een bepaalde wind mee te waaien, maar moet je interieur wel een weerspiegeling zijn van wie je bent. Is de trendkleur terra, dan betekent dit natuurlijk niet dat jouw muur ook die kleur moet krijgen. Al roept iedereen dat grijstinten uit zijn, als jij ervan houdt moet je daar gewoon voor gaan.  

“Zelf ben ik trouw aan mijn eigen herkenbare Binti stijl. In de loop der jaren is deze wel iets volwassener geworden, tegenwoordig noem ik hem Oriental Chic. Voorheen was ons huis iets Scandinavischer ingericht met mintgroen bijvoorbeeld. Nu gebruik ik meer okergeel, camel en zijn de Arabische invloeden niet meer te missen.”

2. Er kan nog meer groen bij

Planten heb je nooit genoeg, aldus Souraya. Groen doet veel, zowel voor de sfeer als voor je humeur. Er moet gewoon groen in elke kamer, of er nu licht is of niet. 

“Eigenlijk ben ik geen fan van nepplanten. Maar koop je een goede nepperd, dan haal je wel wat moois in huis hoor! Groen geeft dat lekkere bohemian gevoel. In ons huis vind je dan ook veel hangplanten en zelfs een palmboom.” 

interieurtips

3. Ga voor gelaagdheid

Nog een stylingtip van Souraya: eerst de basis (vloer, wanden en meubels) en dan de accessoires! Kijk hoe je een ruimte stap voor stap en met verschillende lagen inricht, dan krijg je een mooi geheel.  

“Ik houd enorm van ton sur ton tinten. Lagen opbouwen met verschillende materialen of structuren kan ook. Wissel effen en prints af en laat de accessoires en aanvulling zijn op je basisinrichting.” 

4. Hang groepjes aan de wand

Wat kan ik met die muur doen? Met deze vraag lopen veel mensen rond. Van Souraya krijgen ze vaak de tip een inspiratiewand te creëren. Met schilderijen, een wandplank of wandkast. In groepjes werken heeft hierbij de voorkeur. Met één lijst ophangen kom je er niet, vul het juist aan met meer items. 

“Zo heb ik boven onze kast een mix hangen van een lijst met poster, een wandkastje en een klein kunstwerk eronder. Ook voor andere hoekjes in huis geldt dat groepjes sterker zijn dan afzonderlijke items. Vazen, planten, kussens… zet spullen bij elkaar en durf!”

hal zachte kleuren

Dromen komen tot leven

Tot slot vragen we Souraya naar haar toekomstplannen voor Binti Home. Nou, die liegen er niet om. “Nu mijn zoontje naar de peuterspeelzaal gaat, krijg ik iets meer tijd om buiten de deur te werken. As we speak ben ik bezig met een droomproject dat helemaal in het teken staat van beleving, samenkomen, connecten met mensen en het runnen van de Binti Home Academy. Ik kan hier helaas nog niet te veel over delen, maar als je mij volgt op Instagram krijg je het gauw genoeg te zien! Het nieuwe jaar zal in het teken staan van offline mensen helpen en inspireren. Online ondernemen is leuk, maar fysiek blijft ook speciaal.”

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie