Wat is een fijne dikte voor mijn zitkussen?

Lieve Daantje,

Gaaf zeg, al die kussens voor op keukenbanken en eetbanken die ik voorbij zie komen op jullie Insta, Pinterest en in woonprogramma’s op tv. Maar even met het oog op lekker zitten hè, hoe dik moet zo’n kussen precies zijn? Aangezien ik lekker zacht wil kunnen zitten, zegt mijn gevoel dat mijn zitkussen zo dik mogelijk moet worden. Am I right, of zit ik er totaal naast?

Groeten Froukje uit Leusden

Beste Froukje,

Nou, er totaal naast zit je nou ook weer niet. Maar om nou te zeggen dat je op een dikker kussen gegarandeerd fijner zit? Nee! Het zit iets anders in mekaar.

Kijk naar de zithoogte

Een dik kussen staat niet per se gelijk aan lekker zitten. Stel, je bank is al 45 cm hoog. Als je er dan ook nog een kussen van 10 cm dik op legt, bungelen je benen boven de grond. Zelfs 5 cm is dan al bijna te dik. Kijk dus allereerst naar de zithoogte en baseer hier de dikte van je zitkussen op. Op een bank van 35 cm hoog, past een kussen van zo’n 8 tot 13 cm dik prima. Een richtlijn voor de zithoogte is 40 tot 45 cm voor een loungeplek en 45 tot 50 cm voor een actieve zit (aan de eettafel bijvoorbeeld). zit

dikte kussen loungebank

Vlak de vulling niet uit

Naast de vraag wat een fijne kussendikte of zithoogte is, is ook relevant welke vulling je neemt. Een plofvulling zakt natuurlijk verder in dan een strakke, stevige vulling. De kussenvulling bepaalt dus mede de zithoogte en of je fijn zit. 

Uitzondering die de regel bevestigt

Als zithoogte geen rol speelt (denk aan een grote vensterbank waarin je alleen ‘ligt’ en waar je nooit normaal op zult zitten, of een groot kussen dat je op de grond legt in de speelkamer) kan een kussen van 15 cm dik met onze Lekker Zacht vulling best een goed idee zijn. 

vensterbankzit

Blijf je de keuze lastig vinden Froukje? Bel of mail ons gerust even, dan praten we je erdoorheen zodat je precies de juiste dikte voor je zitkussen kiest.  

Liefs Daantje 

kussendikteexpert 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie