EEN DUURZAME KINDERKAMER MET ANNEMARIE FEDERER

duurzame kinderkamer stylist

Het is vijf voor half negen ’s morgens. Je hebt haast, er staan twee peuters naast je te trappelen om naar school te gaan en dan krijg je je jammerende baby in de kinderwagen amper ingestopt doordat de lakentjes alle kanten op willen behalve de juiste. Voel je de klotsende oksels al?

Het is deze situatie die Annemarie Federer in 2013 deed besluiten zelf handige babydekentjes, lakens en knuffels te gaan maken. Duurzame wel te verstaan. Want wat ze doet, doet ze goed. Via de vraag ‘wil je een complete babykamer inrichten?’ rolde ze vervolgens in de wereld van duurzame kinderkamerstyling. Kinderen ruimte geven om zichzelf te zijn. Dát is wat ze tot op de dag van vandaag doet. En ze vertelt er met plezier over.

Op een kruispunt

Toen ik me nog op textiel richtte, hield ik me bezig met vragen als: ‘welke stoffen kan ik beter mijden?’ en ‘welke stof is juist goed?’ Tijdens een cursus interieurstyling heb ik mijn basis verbreed en sindsdien nam ik steeds meer kinderkamers onder handen. Ook nu sta ik weer op een punt van verandering. Sinds deze maand werk ik onder mijn eigen naam, vandaar mijn nieuwe website annemariefederer.nl en niet meer duurzamekinderstylist.nl. Het duurzame blijf ik doen hoor! Kinderkamers inrichten ook. Ik heb alleen steeds minder met het woord ‘stylist’, omdat ik méér aanpak dan het esthetische plaatje. Wie is je kind? Waar krijgt hij of zij energie van en wat voor omgeving past daarbij? De naam stylist dekt de lading niet meer. 

Kinderkameradvies

“Wat ik dan wél doe? Nou, mijn trajecten zijn een-op-een en bestaan uit drie fases: inspiratie, creatie en uitvoering. Eerst laat ik ouders en kinderen plaatjes zoeken van dingen die hen inspireren, zo leer ik de mensen kennen. Hun input gebruik ik voor het maken van een sfeerbord. Zie dit als een moodboard zonder meubels erop, maar vooral met sfeer en kleur. Ook de kinderen krijgen een opdracht: een collage maken. Wat daar uitkomt, is meestal erg leuk en richtinggevend! In fase twee ga ik aan de slag met het concept. Ik geef concreet advies over de indeling, kleuren en meubels. Daarna komt de uitvoering – wat ik overigens niet zelf doe – en krijgen alle veranderingen vorm. Juist doordat ik in kleine stapjes werk, is het te overzien voor iedereen. En kinderen zijn eerlijk hè, die zeggen niet bij elk idee ‘ja, is goed’. Ik ga net zo lang door tot het kind blij is.”

kinderkamer creeren

Online academie

“Wat ik ook ga doen, is online cursussen geven. Die volgen ouders samen met hun kind. Want weet je, ouders kijken vaak als eerst naar de meubels in een kinderkamer. Ik vraag ze juist eerst naar hun kind te kijken en aan het kind te vragen wat hij of zij wil. Die meubels komen later wel. Het is de bedoeling dat de cursussen dit voorjaar af zijn. Ik ben nu druk bezig met het opnemen van video’s en het samenstellen van opdrachten. Hoe kies je kleur? Hoe maak je een moodboard of plattegrond? Ouders kunnen daarna zelf aan de slag met de uitvoering, met mij als vraagbaak als het nodig is.”

Bereikbare luxe

“Online bied ik net iets minder maatwerk, maar daardoor ben ik wel bereikbaar voor een grotere groep ouders en kinderen. Op zich is het hebben van een eigen kamer natuurlijk sowieso al een luxe, er zijn genoeg milieus en regio’s waar daar geen sprake van is. Maar is de ruimte in huis er, dan willen we een kinderkamer waarin je meer kunt doen dan slapen. Voor de kleinere kinderen neem ik altijd het spelen mee, een schoolkind heeft een werkplek nodig en zijn het tieners dan moeten ze kunnen chillen. Daarbij zie ik een kinderkamer niet alleen als praktische ruimte voor slapen en huiswerk maken, het is de plek waar je kind zich echt thuis voelt. Met name privacy is naarmate ze ouder worden erg belangrijk, dat zie ik wel bij mijn eigen pubers.”

Liefde voor Dutch design

“Als ik kinderkamers inricht, (her)gebruik ik graag de spullen die mensen al in huis hebben. Komen er nieuwe meubels aan te pas, dan heb ik een voorkeur voor kleinschalige, tijdloze merken uit eigen land. Zo kwam ik ook ooit in contact met nofruit. Ik richtte een beursstand in op de negenmaandenbeurs en we kwamen uit op hun Mate stoel. Die is lekker tijdloos, past van babytijd tot het moment dat kinderen het huis uit gaan. Ik was er zo’n fan van dat ik de stoel na de beurs zelf kocht en hij staat alweer een jaar of vier op mijn slaapkamer.”

De kamer van Daan

“Een van de kinderkamers die veel indruk op me heeft gemaakt, is de kamer van de 10-jarige Daan. Daan had moeite met dingen verplaatsen en veranderen. Hij was gehecht aan zijn eigen bed en de kast op een andere plek zetten was al een heel ding. Tijdens het project kreeg ik zijn vertrouwen en binnen de mogelijkheden hebben we een nieuwe kamer kunnen realiseren. Ook al is het esthetisch gezien misschien geen project dat ik op Insta zou zetten, in een paar maanden tijd heeft Daan zichzelf overwonnen en ervaren dat veranderingen ook veilig kunnen zijn. Dat ik daar een rol in heb mogen spelen door Daan de ruimte te geven en in kleine stapjes zijn zelfvertrouwen te laten groeien, geeft me een mega goed gevoel.”

kinderkamer jongen

Inzoomen op het kind

“Vanaf de leeftijd van een jaar of acht ga ik altijd in gesprek met het kind voordat ik aan de slag ga. Wat vindt hij of zij leuk en mooi? Kinderen weten heel goed wat bij ze past en wat wel en niet kan. Ik heb het in al die jaren nog nooit meegemaakt dat een kind iets exotisch wilde dat de ouders echt niet zagen zitten. De kans dat ze paars behang met gouden sterren en een groen bed willen, is echt kleiner dan je denkt!”

Coaching voor ouders

“Juist omdat het welzijn van het kind zo belangrijk voor me is, zie ik het wel voor me dat ik mijn diensten in de toekomst breder trek. Nu geef ik kinderen een letterlijke ruimte om zichzelf te zijn, misschien neem ik ooit wel de figuurlijke afslag door nog meer op het geestelijke en emotionele vlak te focussen. Heeft het kind naast een fijne kamer misschien ook een betere verbinding met zijn ouders nodig? Een soort coach voor ouders, waarbij ik ouders leer in te tunen bij zichzelf en daarna pas bij hun kind. Ja, zo zie ik mijn toekomstige zelf wel. Time will tell!

Annemarie volgen? Dat doe je via Instagram. Have fun!

kinderkamer meisje
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie