MIJN ONTWERP #24: tuinhuisje

Dynke & Frits
van den Hurk

Van oud washok naar frisse tuinkamer

dynke van den hurk

In de hoek van hun knusse stadstuin staat een schattig huisje. Denk even aan hoe een kind een huis tekent en je hebt direct beeld. Na het huisje een jaar als rommelschuur te hebben gebruikt, was het tijd de boel grondig te verbouwen tot chillroom. “We noemen het zelf altijd ons tuinhuisje”, vertellen Dynke en Frits van den Hurk. “Het is hier heerlijk relaxen, kletsen en borrelen!”

Project rommelschuur

We kochten dit jarendertighuis, in het centrum van Eindhoven, nu zo’n twee jaar geleden. Achter in de tuin stond dit gebouwtje, waarin vroeger een ketel stond en volop gewassen werd. Het huisje was allesbehalve mooi en we wisten niet goed wat we ermee aan moesten. Omdat afbreken niet toegestaan was, werd het al snel een rommelschuur. Ooit zouden we het misschien wel verbouwen…” 

tuinhuisje

Bikken, storten en slopen maar

“Nou, in coronatijd zagen we onze kans schoon. Het hele huisje hebben we leeg getrokken. We lieten de muur afbikken, er zat een soort van stucwerk op. Op de vloer lieten we bolidt storten, dat materiaal gebruiken ze veel op cruiseschepen en lijkt op een gietvloer. We haalden de oude deur eruit en zetten er op maat gemaakte openslaande deuren voor in de plaats. Kacheltje erin en bijna klaar was ons tuinhuisje. 

Muur van latten

Bijna, want de linkermuur wilden we nog pimpen. Tijdens een sneak preview van een nieuw te openen restaurant bij ons in de buurt waren we namelijk op het idee van de houten latjes gekomen. We zagen daar van die grote panelen klaarstaan om tegen een betonnen muur gemonteerd te worden en vonden ze op slag gaaf. De restauranteigenaar vertelde ons dat het best lastig was om die dingen aan te komen. Je haalt ze niet even bij Gamma zeg maar. Gelukkig kon hij een paar panelen extra bestellen en ze aan ons doorverkopen. Onze eigen timmerman plaatste ze vervolgens tegen onze muur.” 

tuinhuisje kachel

Doordat hier geen wifi of tv is, maak je echt contact met elkaar.

Vierpersoons hoekbank

“Diezelfde timmerman, een bevriende man die met pensioen is, had het karkas van de nieuwe bank getimmerd. Met opbergruimte onder de zitplekken, waar we onze buitenkussens en kleden in kunnen bewaren. Omdat de bankdelen op twee doodskisten leken, besloten we ook de zijkant van de bank van latjes te voorzien. Zo zag hij er stukken leuker uit!  

We wilden altijd al ergens een chillplek als deze. Door de beperkte ruimte hier is het niet echt een loungebank geworden, maar een bank waarop je redelijk rechtop zit. Ook fijn blijkt in de praktijk, want het is de ideale bijklets- en borrelplek geworden. Je kunt er met z’n vieren prima op zitten. En ben je alleen of met z’n tweeën? Dan kun je er toch een beetje op liggen.” 

tuinhuisje interieur

Vocht- en hufterproof kussens

“Dat de bank fijn zit, komt ook vooral door de kussens natuurlijk. Via Google kwam ik bij nofruit terecht en ik liet hen een aantal stalen van sterke, solide stoffen opsturen. Vocht- en hufterproof moest het namelijk zijn! Het huisje is niet geïsoleerd en vrij vochtig, en ik zit niet op schimmels en andere ongewenste gasten te wachten. En als een van onze drie pubers zit te chillen met zijn maten, gaat er echt wel eens een drankje overheen…  

De kleur was ook snel beslist: het werd neutraal beige. We hadden in Antwerpen namelijk al kleurrijke kussens gekocht, gemaakt van Marokkaanse kleden. Dan past een saaiere kleur als ondergrond gewoon beter. Ik ben wel voor een gemêleerde stof gegaan, dan zie je het niet meteen als iemand er met vieze schoenen op gaat zitten. Deze zandkleur is gewoon lekker veilig en past bovendien goed bij de houten latten.”

Wifiloos wijnen

“Naast de kinderen met hun vrienden zitten we ook regelmatig zelf in het tuinhuisje. In het weekend zetten we de open haard aan, pakken we er rond een uur of vier een wijntje en hapje bij en chillen maar! Doordat hier geen wifi of tv is, maak je echt contact met elkaar. Ik denk dat we hier alleen maar vaker gaan zitten als het voorjaar vordert. Je zit immers lekker beschut. Met de tuindeuren open zit je met je hoofd vol in de zon. Ja, dat gaat helemaal goed komen 😊 .

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie