Mate: meet your new best friend

Ed van Veldhoven

MATE is maar net wat je in hem ziet. Een stoel, love seat of bankje. Wil je dat hij schommelt? Ook dat kan geregeld worden. Uiteraard kies je zelf welke kussens je erin wilt, zodat het product van begin tot einde echt van jou is. “Ik wilde iets ontwerpen wat in alle opzichten op maat gemaakt kan worden”, legt Ed van Veldhoven van Holland Vormgevers uit. “De consument moet zelf nog invloed hebben op wat hij maakt. Want daar staat nofruit voor".

Slim en eigenwijs

In het ontwerp van de MATE is de signature van Ed duidelijk te zien. “Ik probeer het ontwerp altijd logisch te houden. Als je het ziet dat je het ook meteen snapt en geen uitleg meer nodig hebt. Dat het slim in elkaar zit. Dat is de meerwaarde van mijn kant als ontwerper, maar uiteindelijk ook voor het product.

schommelstoel
nofruit stoel

Stoel, love seat of bank

De zijkanten zijn identiek, maar door de lengte van de latten bepaalt de consument of het een stoel, een love seat of een bankje wordt. “En wil je er heerlijk op kunnen schommelen, dan hebben we fijne schommelbogen die je er simpelweg onder kunt schroeven”, vertelt Ed. De MATE wordt gemaakt van onbehandeld berken multiplex. Daarnaast is er ook een variant met witte toplaag. “Het fraaie aan de afwerking is de ronding van de zijkanten en de latten. Daar zie je de liefde voor het vak van de meubelmaker.”

Back to the sixties

Een jaren ’60 stoel uit de privécollectie van Ed was de inspiratie voor deze serie zitmeubels. “Wat daar het beste aan is, is dat-ie zo lekker zit. En je ziet de verbindingen zitten. Beide heb ik verwerkt in het ontwerp van de nofruit MATE. Hij past perfect in de vintagetrend van dit moment.”

nofruit mate
nofruit fauteuil

"IN DE RONDINGEN VAN DE LATTEN ZIE JE DE LIEFDE VOOR HET VAK VAN DE MEUBELMAKER"

Ervaren en geïnspireerd

Ed heeft de Design Academy in Eindhoven gedaan. Na zijn ervaring bij een Belgische kunstenaar is hij 20 jaar geleden voor zichzelf begonnen. Hij werkt voor opdrachtgevers en ontwikkelt ook producten onder eigen label, zoals Ruig Objects. “Ik put inspiratie uit alles wat ik om me heen tegenkom. Van natuur en kunst tot meubels en interieurs.”

Don't waste the waste

Wat Ed belangrijk vindt, is dat er zo min mogelijk schroeven en materiaal worden gebruikt. Vanaf het begin wilde hij dat de MATE zodanig uit een houten plaat gezaagd werd dat er
nauwelijks restafval overblijft. En dat is gelukt! “Van het resthout wordt bijvoorbeeld een tafeltje gemaakt.”

stoel bouwen

Opbouwen en wegwezen

Iets anders waar goed over nagedacht is, is dat de stoel flat-packed vervoerd wordt. “Ik heb MATE zodanig ontworpen dat het transport zo makkelijk en efficiënt mogelijk verloopt. En het draait niet alleen om slim verpakken, maar ook om gemakkelijk demonteren. Ga je verhuizen, dan vouw je de stoel op en neem je hem zo mee.”

Mate kussens
schommelstoel hout

Kussens als finishing touch

Met de kussens bepaal je als gebruiker de uiteindelijke look van je MATE stoel of bank. “Met gesloten kussens heb je bijvoorbeeld een heel ander zitmeubel dan wanneer je ruimte openlaat in de rugleuning. En een effen kleur heeft een ander effect dan een kleurrijk patroon. Ook of je de stoel binnen of buiten wilt gebruiken, is bepalend voor je kussenkeuze. Gelukkig is er aan stofkeuze geen gebrek bij nofruit!”

Wil je de MATE zelf samenstellen? Ga dan hier naar nofruit. 

stoel multiplex
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie