Getaway Deluxe 

Paulien en Arno

Chic. Origineel.

Gebouwd in een groene omgeving, gemaakt van ruwe materialen, met optimaal ingedeelde ruimtes en altijd méér dan zes koffiecupjes in de keuken. We hebben het over de vakantiehuizen, cabins en schepen van Getaway Deluxe. Hoe gaan eigenaren Paulien en Arno te werk bij het ontwerpen en bouwen van hun woningen? Wat vinden ze belangrijk als het gaat om de inrichting en de zitplekken? Lees verder en droom weg richting je volgende vakantie ...

Laatboekers

“Zelf waren we altijd echt van die laatboekers. Tegen de tijd dat wij bedacht hadden wat we wilden, was alles volgeboekt en waren de leukste vakantiehuisjes niet meer beschikbaar. Of ze vielen tegen. Dan stond het huisje wel op een leuke plek maar was het van binnen zes keer niks, of andersom. Na de zoveelste teleurstelling besloten we zelf een huisje te gaan ontwerpen, onze Cabin 1. We bouwden deze in een loods, vonden een stukje grond in de buurt van ons huis in Deventer, zetten het daarop en gingen het verhuren. Vanaf dag één zit het vol. 

Grondzoekers

“Het leek ons leuk om nóg een huisje te bouwen en inmiddels is het een gewoonte geworden om te zoeken naar beschikbare grond in Overijssel en Gelderland. Vinden we iets, dan ontwerpen we een huis dat op die plek past. Vooraf hadden we nooit gedacht dat we huisjesverhuurder zouden worden, maar inmiddels hebben we toch aardig wat huizen in de verhuur. Van alle huizen die we tot nu toe ontworpen en gebouwd hebben, verhuren we er momenteel zes en in één wonen we zelf. De andere huizen zijn verkocht. En voor de komende jaren staan er nog vijf nieuwe cabins op de planning, waaronder in Bergentheim aan een meertje en in Rijssen in het bos.

Dreamteam

Het ontwerpen en verhuren doen Arno en ik met zijn tweetjes. Het bouwen doen we samen met iemand die aannemer is geweest. Omdat we klein willen blijven en de verhuur best een geregel is, hebben we een maximum van zes huizen in de verhuur. We zijn geen architect, wat je misschien zou verwachten, maar hebben beiden economie gestudeerd. Arno is al vanaf zijn achttiende bezig met bouwen en verbouwen en toen we elkaar ontmoetten waren we allebei zelfstandig ondernemer. Omdat je als verhuurder 24 uur per dag aan moet staan – als er dingen mis gaan is dat altijd ‘s avonds laat, in het weekend of op Eerste Kerstdag – heb ik al snel geen opdrachten meer aangenomen. Full focus op Getaway Deluxe!” 

 

Verrassende zitplekken vinden we belangrijk. In elk huis maken we - zowel binnen als buiten - plekjes om lekker te loungen.

Groots wonen

We hebben vrij sterke ideeën over hoe wij willen wonen. Je kunt natuurlijk één keer per jaar op een leuk plekje zitten als je op vakantie bent, maar eigenlijk zou je huis de plek moeten zijn waar je het liefste bent. Wat wij erg belangrijk vinden, is dat een huis van de buiten– én binnenkant mooi is en dat de natuur je huis in komt. Dingen moeten verder zo functioneel mogelijk zijn, we bouwen veel meubels in en benutten elke vierkante meter. Kijk bijvoorbeeld naar de Kas, een van onze nieuwste projecten. Het was hier heel klein, we mochten maar vier meter hoog bouwen. Hoe zorg je ervoor dat het toch groots voelt? Een gave puzzel voor ons!” 

Ruwe bouwers

Bouwden we eerst vooral houten huizen, tegenwoordig zoeken we meer de combi met andere materialen. We gebruiken veel ruwe grondstoffen zoals onbewerkt hout, beton en staal. Plus veel glas, voor een optimale verbinding met buiten. We houden van weinig binnendeuren en open ruimtes en laten ons graag inspireren door de mid century modern bouwstijl uit de jaren zestig. Voor ons geen strak gestukte muren en weggewerkte kabels, maar onbewerkt hout tegen de muur en zichtbare kabels en kabelgoten. Ook de buizen van het wtw-systeem laten we gewoon in het zicht zitten. We houden van die industriële uitstraling.” 

Weg irritatie, welkom inspiratie

Omdat we elk huis bouwen en inrichten alsof we er zelf gaan wonen, vinden we elk huis supergoed gelukt en blijft ons werk zo leuk om te doen! Bij alle keuzes gaan we echt uit van onszelf. Zo zul je in onze badkamers geen klein prullenbakje vinden, dat vind ik thuis ook irritant, haha. Wél zorgen we voor lekkere thee en zeep, onbeperkt haardhout en meer dan genoeg koffie. Laatst waren we zelf in een vakantiehuis in Engeland en daar lagen serieus zes koffiecupjes… Verder kiezen we vaak voor een dubbele douche omdat we dat zelf fijn vinden. In ons poolhouse in Gorssel is de douche zelfs helemaal open, ook naar de tuin toe. We willen dat mensen op vakantie worden geïnspireerd door dingen die ze zelf niet zouden bedenken.”

Voldoende loungeplekken graag

Verrassende zitplekken vinden we belangrijk. In elk huis maken we – zowel binnen als buiten – plekjes om lekker te loungen. Soms ontstaan deze plekken pas als het huis al af is. Dan merken we dat de zon ergens lekker op schijnt en creëren we daar een zitplek. Bij De Kas moet bijvoorbeeld nog zo’n plekje komen en ook voor de oude, lange bank langs het zwembad moeten we nog kussens bestellen. Bij andere huizen is vanaf het begin al duidelijk waar de zitplekken moeten komen. Een tijdje terug bouwden we een lang en klein huis met een vlonder van 100 vierkante meter. Nou, die smeekte om een ligbed en royale loungebank! Het komt bij ons vaak genoeg voor dat de tuin eerder af is dan het huis. Zo is er genoeg tijd voor planten en bomen om te groeien en is de beleving compleet tegen de tijd dat de bouw klaar is.” 

Nofruit, aangenaam!

Voor het tweede huisje dat we bouwden, Cabin 2, hadden we kussens voor buiten nodig. Ik ging aan het googelen en vond nofruit, om hen zowel buitenkussens als leren binnenkussens te laten maken. Daarna volgden kussens voor onze cabin op het eiland en zo is het doorgegaan. Wat ik zo fijn vind, is dat hun website makkelijk werkt. Het staat goed aangegeven welke dikte, materiaal en afmetingen je moet kiezen. En wil je eigen stof of leer? Of speciale ronde kussens, zoals wij voor het dek op ons schip wilden? Dan is er even rechtstreeks contact en wordt ook dat gefixt. In bijna al onze huizen vind je wel iets van nofruit.” 

Kleur van de kussens

De stofkleur die we kiezen voor de kussens hangt echt af van het huis. Al hebben we een lichte voorkeur voor groen, nu ik er zo over nadenk. Het zal de link met de natuur wel zijn! Voor ons eigen huis hebben we een terrakleur genomen, dat paste goed bij de roodachtige buitenkant van het huis. Wat wel altijd hetzelfde is, is dat onze buitenkussens van Sunbrella stof gemaakt zijn. Of ze nu aan de eettafel, op een loungeset of op ligbedden liggen; ze moeten tegen een stootje en spatje kunnen natuurlijk. 

Favoriete zitplekjes

Zodra het kan, werken we met hoogteverschillen. Zitkuilen, kleine trapjes in huis en in de tuin… we love it! Zo is de keuken in ons eigen huis hoger dan de rest en kijken we vanuit de keuken over de woonkamer heen naar buiten. Buiten hebben we dit gekopieerd en staat het grote loungebed weer wat hoger dan de rest. Vanuit hier kijken we over de uiterwaarden heen. Over genieten gesproken! Ook de boot verdient zeker weten een plekje in het lijstje met onze favoriete zitplekken. Op het loungedek was een grote puntbank, die nu voorzien is van grote groene maatkussens. Als je in de punt ligt – in de zon en uit de wind – lig je zó beschut dat je totaal vergeet waar je bent.” 

Meer zien van de vakantiehuizen en bouwprojecten van Paulien en Arno? Check getawaydeluxe.com en www.getawayprojects.com 

 

foto’s: Margriet Hoekstra

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie