Houten loungebanken van Bram 

Bram van den Heuvel

Loungeopmaat.com

RAWCAT MEDIA

Zo’n zeven jaar geleden, na een tijd in de bouw te hebben gewerkt, begon Bram van den Heuvel met het maken van loungebanken. Officieel dan hè, want de eerste loungebank voor zijn zus timmerde hij 12 jaar geleden al. Ook diverse andere vrienden en familieleden hebben al járen een maatwerk meubelstuk van Bram binnen of buiten staan. Wat Bram zo leuk vindt aan zijn werk als meubelmaker? Welke zijn favoriete ontwerpen en pronkstukken zijn? Hij vertelt het ons.

Maatwerk tuinmeubelen voor buiten

Meubelmakers die alles tot op de centimeter nauwkeurig op maat maken, zijn er niet veel. Niet zo gek dus dat de vraag naar houten tuinmeubelen van Bram alsmaar toeneemt. “Ik maak het hele jaar door loungesets, overkappingen en tuinhuisjes. Ook zonneschermen of windschermen zijn helemaal van nu. Met van die lamellen die je open en dicht kunt doen, je kent ze wel. Ik maak alles zoveel mogelijk in mijn werkplaats aan huis, nadat ik een ontwerp in mijn tekenprogramma heb gemaakt en dit heb afgestemd met de klant. Heldere verwachtingen, daar begint het allemaal mee.”  

Van hobby naar werk

“Toen ik als timmerman en uitvoerder werkte in de bouw, nu zo’n 12 jaar geleden, wilde mijn zus haar vriend een loungebank cadeau doen. Steigerhout was net in opkomst en aangezien ik wel handig ben, kreeg ik de eer de steigerhouten bank te mogen maken. Na deze bank volgde er eentje voor een vriendin van mijn zus en zo ging het balletje rollen.  

Een jaar of vier hield ik de combi met een fulltime baan vol. Timmeren deed ik vooral op zaterdagen en in vakanties. Op het moment dat mijn toenmalige vriendin een website voor me had gemaakt als opdracht voor school, werd ik gek van de mailtjes. Tig mensen nee moeten verkopen voelde niet fijn, dus we haalden de site weer gauw uit de lucht. Pas toen ik mijn vaste baan minder leuk begon te vinden, was het moment daar. Ik startte met Loungeopmaat.com.” 

Mensen zijn altijd blij als ik ben geweest, en voor mij is het leuk dat ik steeds nét iets anders maak.

Laagseizoenklusjes

“De eerste paar winters dat ik voor mezelf werkte, heb ik nog bij de Efteling gewerkt. Attracties beoordelen op bouwkundig vlak, checken of het houtwerk rot was of een nieuw laagje verf nodig was; dat idee. Tegenwoordig is dat niet meer te combineren met het maken van loungebanken, al is de winter nog altijd iets rustiger dan de zomer. Voor mij zijn de koude maanden het ideale moment om nieuwe dingen te proberen of een kleine verbouwing op te pakken. Ik heb toch die achtergrond als bouwkundige hè. Het is leuk om daar een beetje feeling mee te houden.” 

Het vak van meubelmaker

“Mensen zijn altijd blij als ik ben geweest, en voor mij is het leuk dat ik steeds nét iets anders maak. Vooraf overleg ik met klanten over wat ze willen. Soms hebben ze al ideeën, soms niet. Ze vragen zich bijna altijd af of ze echt zomaar op de centimeter precies iets kunnen bestellen. Ja dus, hier kan alles. De zithoogte en zitdiepte bepalen we samen, de schuinte van de rugleuning; alles. ‘Maak gewoon 20 dezelfde banken en zet ze op internet’, zeggen mensen soms tegen me. Dat doe ik dus bewust niet omdat het dan saai wordt. Van steeds precies dezelfde bank maken, word ik niet blij.” 

Zwevende Douglas bank

“Mijn eerste eigen ontwerp is nog steeds het meest populaire model: de zwevende bank. Ik bedacht hem samen met een ontwerpster die destijds ook bij de Efteling werkte. De bank die zij in haar huiskamer had stond model voor mijn buitenbank. De verhoudingen, de terugloop en het zwevende idee; iedereen wilde dit model. De grote armleuningen van vroeger waren ineens verleden tijd.  

Voor 90% van de buitenmeubels die ik maak, gebruik ik Douglas hout. Glad geschaafd Douglas hout blijft lang mooi en is overal tegen bestand. Ook hardhoutsoorten zijn in opkomst. Het steigerhout van vroeger is echt exit. Dat is eigenlijk ook niet geschikt voor buiten, na vijf jaar kun je je bank weggooien. Tenzij je hem schildert, maar dat doet bijna niemand.” 

Nieuw model in de maak

Iets wat tien jaar goed aansloeg, hoeft nu niet meer aan te slaan. Mensen willen steeds iets anders, en dus doet Bram zeker aan productontwikkeling. “As we speak ben ik met een nieuw model loungebank bezig. Afgelopen winter maakte ik een proefexemplaar voor een vriend van me. Hij en zijn vriendin wilden een bank met minder hout, een slank model zeg maar. Op basis van tien Pinterest foto’s heb ik een ontwerp gemaakt: een open frame met aan de achterkant twee balken. Vrij eenvoudig eigenlijk.  

Nu is het kwestie van finetunen. Het maken kostte me nog te veel tijd, het moet efficiënter kunnen. De verbindingen bijvoorbeeld kunnen slimmer. Daarbij wil ik hem in Douglas kunnen maken voor buiten. Deze is van eiken en staat binnen.” 

Bank inclusief kussens

Sinds een aantal jaar verkoopt Bram zijn banken ook met kussens. “Die ik bestel bij nofruit, omdat ze net zo flexibel zijn als ik. Mensen vinden het fijn als ze meteen alles compleet hebben en ze kussens in hun kleur hebben die perfect passen. Steeds meer klanten vragen zelf om een bank met kussens. Zeggen ze er niks over, dan stel ik voor de kussens erbij te regelen. Zo hoeven ze zelf niets op te meten, wat ze soms spannend vinden. Ontzorgd worden, dat is wat ze willen.  

Ik heb een setje proefkussens van nofruit dat ik regelmatig meeneem naar klanten toe. Dan kunnen ze diverse vullingen testen en verschillende stoffen zien en voelen. Op hun eigen nieuwe bank proefzitten, vinden veel mensen ideaal.”

Welkom dakterrassen

“De laatste tijd werk ik steeds meer op dakterrassen en dan vooral in hartje Amsterdam”, gaat Bram verder. Omdat bijna geen enkel bedrijf zo gek is om op vierhoog een loungebank op maat te gaan maken, is hier veel vraag naar. Een kraan huren om een complete bank neer te kunnen zetten, betekent veel regels en gedoe, zoals een vergunning van 1000 euro. Ja, dan gaat de lol er wel een beetje vanaf. Ik sjouw al mijn spullen als bouwpakket omhoog, en dat gaat als een lopend vuurtje rond. Hierbij schakel ik wel hulp in hoor! Ik huur sowieso een zager in en ik heb twee jonge gasten die in de tijd dat ze niet studeren veel sjouwwerk voor me doen. Eentje is mijn neefje, ik durf inmiddels niet meer handje te drukken met hem…”  

Kippenvilla

Kippenvilla 

Ook Brams eigen tuin is een soort van openluchtshowroom. “We wonen op het platteland en hebben een ruime tuin. Hierin staan twee loungebanken en twee picknicktafels, zoals je op de foto (met Bram) ziet. Voor de kippen maakte ik een villa met ren. De villa heeft een dakkapel en achter het deurtje linksonder in de voorgevel vind je ons konijn. De kippen hebben het goed hier, er liggen nog nét geen nofruit kussens in hun broedplaats. Op zich best een idee trouwens, dat ze lekker warm eitjes kunnen leggen op een zacht kussentje. Wat niet is, kan nog komen!” 

Tiny house

Mijn droom is ooit een tiny house hier in de tuin te maken. Een beetje in het model van het kippenhok, maar dan vijf of zes keer zo groot. Ik stel me zo voor dat we hier zelf in kunnen relaxen en dat onze beginnende pubers het gebruiken als chillhok. De oudste is nu twaalf, dus over een jaar of wat willen ze vast een plek waar ze met vrienden kunnen zitten voordat ze op stap gaan. Dan zou op zich ook in de schuur kunnen, maar dat is ook mijn werkplaats en beschonken jeugd en zaagmachines vind ik niet de beste combi. Als mijn kinderen eenmaal uit huis zijn, zie ik het tiny house misschien wel als mantelzorgwoning voor mijn vader. Toch maar eens beginnen aan het ontwerp!” 

Meer zien van de pareltjes die Bram maakt? Check Loungeopmaat.com 

foto met Bram: RAWCAT MEDIA 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie