MIJN ONTWERP #33: nieuw stofje om bestaand kussen

Kirsten Kooij

Herstoffering van rugkussen

de hoes om je kussen krijgen

De stof van haar rugkussen boven de eetkamerbank had z’n beste tijd gehad, maar toch twijfelde Kirsten Kooij over vervanging. Moest ze nu echt het hele kussen vervangen, of kon het ook anders? Een telefoontje met nofruit bracht het antwoord: een nieuwe hoes en het kussen is weer als nieuw!

Optimaal hergebruik

De kat had zich weliswaar uitgeleefd op de stofhoekjes van het kussen, maar het kussen op zich was nog prima. Het zou zonde zijn de vulling op de afvalhoop te laten belanden en de hele boel opnieuw te laten maken. Een ander jasje eromheen en het kussen was immers als nieuw. En dus besloot ik het kussen op deze duurzame manier te hergebruiken en alleen de hoezen te vervangen.

Linnenlook natuurlijk

“Het was nieuw voor me dat nofruit ook kussens herstoffeert, dat zeg ik eerlijk. Maar superfijn dat ze dit doen, het past helemaal bij deze tijd. Toen duidelijk was dat we de stof gingen vernieuwen, ging ik ook het liefst voor een andere stof dan erop zat. Mijn vorige kussen was namelijk gemaakt van een koele, grijze stof. Dat paste destijds goed bij ons interieur, maar sinds een tijdje ben ik het interieur een beetje aan het opwarmen. Vandaar mijn keuze voor de mooie naturel linnenlook bij dit nieuwe kussen.  

Ik heb vooraf wel even stofstalen opgevraagd. Heel fijn dat dat zo makkelijk gaat bij nofruit, want op het scherm ogen stoffen en kleuren toch anders. Ik ging voor de linnenlook uni fijn. Niet alleen omdat deze stof een natuurlijke look heeft, maar ook omdat hij sterk is.”

Klittenband of kussen op plank?

“Ons oude rugkussen zat al aan de muur bevestigd met klittenband. Als ik dat er nu af zou halen, nam ik stukken van het stuc- en schilderwerk van de muur mee. Dat was ook een reden om het huidige kussen en ophangsysteem te behouden.  

Het is misschien zo dat nofruit tegenwoordig eerder adviseert een lang kussen op plank aan de muur te bevestigen, omdat dat wat strakker oogt en de stof dan minder snel gaat draaien. Ik vind dat draaien echter enorm meevallen. Sterker nog: ons kussen is 2,5 meter lang en de stof is nog nooit gedraaid! Ook niet na het wassen en opnieuw om de vulling heen doen.” 

kussenhoes met klittenband

Goedkope maatbank

Ik ben nog altijd blij met onze eetkamerbank. Er wordt op Instagram veel gevraagd hoe ik hem gemaakt heb. Nou, dat zal ik je zeggen: van Ikea kasten. Aan de linkerkant van de bank staat een hogere kast, onder het zitdeel heb ik lagere kasten van Ikea gebruikt. Zo bleef er precies ruimte over voor een kussen, dat op dezelfde hoogte uitkomt als de grote kast aan de linkerkant. De grote laden geven veel opbergruimte, ook niet verkeerd. Zo hebben we op een betaalbare manier toch mooi een meubel op maat weten te maken.”

"Met dit rugkussen aan de muur zit je lekker en blijft het kussen waar het moet zijn. Je hoeft het nooit goed of recht te zetten. Ideaal "

Keuze voor comfort

“In het begin hadden we de bank en het zitkussen wel af, maar nog geen speciaal rugkussen. Er stonden losse kussens tegen de muur aan. Dat zat alsnog te hard, met het gevolg dat we er nooit gingen zitten. Met dit rugkussen aan de muur zit je lekker en blijft het kussen waar het moet zijn. Je hoeft het nooit goed of recht te zetten. Het schuift niet weg en je hoeft het niet op te kloppen. Ideaal. Mijn vriend zit hier dan ook regelmatig thuis te werken. We kunnen eindelijk natafelen zonder pijn in onze rug. Wat ook lekker zit, is met je arm rustend op het kussen. Het is simpelweg een fijne zitplek geworden.

Investeren in kwaliteit

“Qua interieur houd ik van eikenhout en een natuurlijke uitstraling zonder te veel poespas. Hoe eenvoudiger, hoe langer iets vaak meegaat. Ik vind het leuk om voordelige spullen te combineren met design. Soms knap ik een meubelstuk of accessoire op, of koop ik iets op Marktplaats dat ik op zo’n manier style dat het bij ons past.  

Mijn ervaring is dat duurder design ook langer blijft staan, en op die manier zijn geld opbrengt. Met een goedkope impulsaankoop van de bouwmarkt doe ik altijd minder lang dan met een duurder item waar ik vooraf goed over nadenk. Zo heb ik ooit een Muuto vaas aangeschaft. Heel simplistisch vormgegeven, maar ik vind hem nog steeds prachtig. Ik ga dus niet altijd af op de prijs, maar vind tijdloze kwaliteit zeker zo belangrijk. Met een mooie mix maak je je interieur persoonlijk en ben je er niet snel op uitgekeken!” 

Nieuwsgierig naar de rest van Kirsten haar kleurige moderne interieur? Kijk dan eens op haar insta @wonenbijkirs voor meer mooie plaatjes. 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie