Meneer Voss: van speeltuin naar design label

Bert Voss architect

Hij ontwierp vele villa’s, gaf het nieuwe Fatboy hoofdkantoor vorm en richtte wereldwijd meerdere kantoren van Brand Loyalty in. Naast bouwkundig architect, interieurarchitect en eigenaar van Voss Architecture, is hij de man achter het eigenwijze interieurlabel Meneer Voss. Als Meneer Voss ontwikkelt, ontwerpt en verkoopt Bert Voss tijdloos design. Daarbij gebruikt hij hoogwaardige producten en materialen, die de tand des tijds kunnen weerstaan. En als er behoefte is aan een product dat nog niet bestaat, wordt het ontworpen. Wat denk je bijvoorbeeld van zijn nieuwerwetse stoel Guts? En zijn barkruk zonder poespas en mét stijl?

Interieurlabel meneer Voss

“Meneer Voss is begonnen als speeltuin. In de wereld van bouwkunde en architectuur hebben we nogal eens te maken met regels, eisen en bezwaren. Met meubels werkt dat heel anders en dat voelt als verademing! Een meubel koopt iemand of koopt iemand niet, wat het ontwerpen stukken vrijer maakt. Bij Meneer Voss krijgen alle losse beelden uit mijn hoofd een plekje en combineer ik mijn liefde voor productdesign, furniture & styling. Je zou kunnen zeggen dat Meneer Voss experimenteert en ons jong houdt. We hebben nu in totaal 26 producten ontworpen – van boekenlegger, flip-over en sta-zitwerkplekken tot stoelen en een vergadertafel die tegelijkertijd pingpongtafel is. En meneer Voss is méér dan deze eigen producten.”

Vrienden van Meneer Voss

“Als interieurarchitect en inrichter werken we namelijk regelmatig en graag samen met andere makers, ontwerpers en stylisten. “Waarom zou ik iets moois en functioneels dat een ander al ontworpen heeft, naar mijzelf toe willen trekken? Vanuit deze gedachte is de vriendengroep van meneer Voss ontstaan. Als Meneer Voss een gebouw inricht – wat hij vaak doet – brengen we niet alleen onze eigen meubels maar ook producten van andere merken de ruimte in. Als er al een passend item is, hoeven wij het immers niet meer te ontwerpen.”

Maken wat we missen

“Ieder product van meneer Voss komt tot stand vanuit die vraag. Is er behoefte aan iets wat nog niet op de markt is? Dan ontwerpen we het zelf. Een tijdje geleden waren we bijvoorbeeld met een project bezig en liepen we ertegenaan dat we een bepaald soort kruk misten. Bij op hoogte vergaderen en eten aan hoge tafels hoort namelijk een barstoel waar je langer dan een half uur op kunt zitten zonder last van je lijf te krijgen! En oja, geen kitsch barkruk met uitbundige details, maar een modern exemplaar. En dus zijn we een strakke, mega comfortabele barstoel gaan bedenken. Inmiddels hebben we de kruk weggezet als pilot in een paar projecten. De eerste feedback is dat er je met gemak 3 uur in kunt zitten!”

bert voss stitch
meneer voss stoel

No Guts, no glory

“Omdat er tussen de 7 miljard stoelmodellen in de wereld al zoveel moois zit, hebben we nog niet veel stoelen ontworpen. Toch is er nóg een waarover ik wil vertellen: onze Guts, ook wel de Oud Hollandsche Nieuwe genoemd. Vanuit een fabriek in eikenhouten meubelen werden we gevraagd mee te denken over hun probleem. ‘Help ons zoeken naar een invulling van ons vakmanschap in oudhollandse eiken meubelen op zoek naar een jonger publiek’ zeiden ze. Ik ben daar gaan rondlopen, heb oude details als de zacht geschuurde zadelzit en de gedraaide poten en ook de strakke details van de stijl in me opgeslagen en ben alle details in één stoel gaan vangen. Door hun mallen te hergebruiken, is een moderne versie van een houten stoel met oudhollandse kwaliteit ontstaan. Hij staat inmiddels bij ons en zou het goed doen in bijvoorbeeld de horeca en een moderne woonkeuken.”

Gebruik op één

“Als ik begin met het ontwerpen van een zitplek, kijk ik altijd eerst naar de mensen die hem gaan gebruiken en hóe ze hem gaan gebruiken. Gaat het om een huisartsenpraktijk waarvan het de bedoeling is dat mensen er hooguit een kwartier zitten, of om een stoel waarin je urenlang moet kunnen vergaderen of bingen? Het antwoord op deze vraag bepaalt grotendeels de ergonomie van de stoel. Wat een stoel goed maakt, is of hij geschikt is voor jouw doel. De Guts bijvoorbeeld is dankzij de zadelzit geschikt voor de langere zit. Thuis heb ik ook verschillende soorten stoelen. Aan het kookeiland, waar we zitten voor een snelle hap, staat een ander soort stoel dan aan de eettafel, waar we spelletjes doen en borrelen met vrienden.”

Tijdloze kwaliteit

“Voor mij gaat vakmanschap boven alles. Uiteindelijk gaat het om de combinatie van kwaliteit en comfort en pas daarna komt het esthetische stuk. Een stoel die er mooi uitziet of lekker zit maar slecht gemaakt is, is het voor mij tóch niet. Ik wil dingen maken die over tien of twintig jaar nog steeds goed en mooi zijn. Vandaar ook dat ik me niet laat leiden door trends. Het kan wel hip zijn om met z’n allen laag te gaan zitten loungen, maar een zakelijke omgeving waar veel mensen langslopen vraagt juist om hogere zitplekken, wil het niet ongemakkelijk worden. Dus ja, daar heb je hem weer: ik kijk altijd naar functionaliteit. En stop daarna alle effort in het ontwerpen van een kwalitatieve, fijne en mooie stoel.“

Het complete plaatje

“Het gaafst zijn de opdrachten waarbij Voss Architecture en meneer Voss samenkomen. Waarbij we dus het complete plaatje mogen verzorgen: van het ontwerp en de bouw van het pand tot en met de inrichting met meubels, planten en accessoires. Een hotel realiseren lijkt me wel de ultieme opdracht, omdat daar alle manieren van beleving aanwezig zijn en je dus kunt specificeren naar gebruik. Het restaurant, de vergaderruimtes, het café, de slaapkamers… ze vragen stuk voor stuk om iets anders.

Misschien denk ik wel aan hotels omdat ik de laatste jaren veel projecten in het buitenland deed en geïnspireerd ben door mijn eigen ervaringen. Wat dat betreft geloof ik dat je opdrachten – bewust of onbewust – met je meegroeien. Toen mijn inmiddels volwassen kinderen nog op het kinderdagverblijf zaten, hebben we een stuk of zeven kinderdagverblijven ontworpen. Daarna volgden de basisscholen en middelbare scholen. Dat waar je voor openstaat, trek je aan. Laat dus maar komen, dat hotel. Wij zijn er klaar voor!”

Bert Voss ruimte
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

2 reacties

  1. Meneer Voss alleen de naam is al erg leuk en onbedoeld klinkt het ook hip!
    Ik ben helemaal verliefd op de Guts, wat een leuk idee om vintage gevoel te geven bij een nieuwe stoel, GAAF!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie