SIS & ME: MET JE ZUS AAN DE KLUS

Sis & me

Tweedehandse en vintage meubeltjes scoren, opknappen en doorverkopen. Dat is duurzaam, lucratief en vooral kei leuk tijdverdrijf. Tenminste, als je het aan de Berkel-Enschotse zussen Miranda en Hanneke van Gorkum vraagt. “We restylen oude meubelstukken zodat ze niet naar de stort hoeven maar een tweede leven krijgen. Zowel in opdracht als vanuit onszelf zijn we continu op zoek naar pareltjes. Ongelooflijk wat je met een lik verf, nieuw knopje of nieuwe bekleding kunt doen!”

Een nieuw jasje

“Op verkooppagina’s op Facebook. Bij de kringloopwinkel of bij mensen thuis. We spotten overal meubeltjes waar we een nieuwe kans voor zien. Horen we op het schoolplein dat iemand iets weg wil gooien? Dan halen wij het graag op, of het nu modern design of vintage is. We kennen ook iemand die voor ons flyert in het bejaardenhuis, waardoor we regelmatig gebeld worden met de vraag of we een oud tafeltje of kastje – dat 100 jaar oud, superdegelijk en handgemaakt is – weer van deze tijd kunnen maken. Zo leuk als je iets verzint wat iemand zelf nooit had kunnen bedenken en waar hij of zij dan helemaal blij mee is!”

Help mijn vrouw heeft een hobby

In het begin van Sis & Me pimpten Hanneke en Miranda vooral voor henzelf en vrienden. “Dan gingen we samen naar een rommelmarkt en kwamen we thuis met schatten waarvan onze mannen dachten ‘jezus wat een meuk, gooi toch weg!’ Af en toe verkochten we iets door via Marktplaats, dat idee. Toen ons huis aardig vol begon te staan, de coronatijd voor extra veel opdrachten zorgde en onze mannen samen een loods kochten, zagen wij onze kans schoon: we hebben onszelf een gedeelte van de loods toegeëigend als werkruimte.”

Sinds vorig jaar zijn de gezusters hier volle bak bezig. “Onze kinderen zitten inmiddels allemaal op school en de boekhouding van mijn mans bedrijf is ook wel een keer af”, vertelt Hanneke. “Na dertien jaar thuisblijfmoeder te zijn geweest, was het tijd voor ons! Het voelt super om te doen wat we het liefst doen: creatief bezig zijn. Pas geleden kochten we een schuurmachine waar we dolblij mee zijn. Waar we nu voor sparen? Een zandstraalmachine. Nee, voor Sis & Me geen lange nagels of designerkleding ;-)”

Met je zus… gewaagd hoor!

“Veel mensen in het dorp vragen zich af hoe we het voor elkaar krijgen en of het wel altijd goed gaat, zo samen met je zus. Nou, we wonen zelfs naast elkaar in een tweekapper die we samen gebouwd hebben! Onze mannen hebben allebei een bouwbedrijf en zijn altijd aan het werk, dus wij vinden het wel zo gezellig om bij elkaar te wonen. We gaan ook samen op vakantie, hebben dezelfde vriendengroep en gaan met elkaar op stap. Ook onze oudere zus is een lieverd, zij struint voor ons regelmatig Marketplace en winkels af. En onze kinderen – zes stuks tussen 9 en 17 jaar – hebben veel aan elkaar en zitten samen op sport- en in vriendenclubjes.”

“Miranda is de sjouwer en de doorzetter. Die durft, meters maakt en experimenteert met kleur”, aldus Hanneke. “Terwijl ik eerder kies voor veilig – ‘doe maar zwart’, zeg ik dan weer – en oog heb voor detail. Úren kan ik frutten aan een theekastje…” Miranda vult aan. “Als Hanneke zegt dat iets te grof is en netter afgewerkt moet worden, luister ik meestal wel hoor! Ik weet inmiddels dat ze gelijk heeft en dat het resultaat uiteindelijk vet gaaf wordt.”

Pareltjes

De mooiste vondst van Sis & Me ooit? “Dat waren denk ik de twee retro kledingkasten en het hoekkastje van een 94-jarige omaatje in het verzorgingshuis in Esch. De hippe tante – die in haar hoofd nog 30 was – deed alles op de iPad en had voor haar overlijden tegen het personeel gezegd dat ze de meubeltjes mochten weggeven. Het kleine kastje had een deurtje en 4 laadjes en viel zodanig uit elkaar dat ze het weg wilden gooien. Dankzij wat schroeven en verf verkochten we dat kastje als eerst!”

“In de categorie gave projecten schiet mij meteen de grote houten kast met twee deuren te binnen”, gaat Hanneke verder. “Die zat onder de boenwas. Dat hebben we eraf gehaald met staalborstels, zodat het een rauwige kast werd. Die schuurden we een beetje op en maakten we zwart. Het resultaat was dat de houtnerf er mooi doorheen kwam, doordat de boenwas uit de nerven weg was. Gouden knopjes erop en klaar was-ie!”

“En wat dacht je van die babykamer?”, vult Miranda aan. “Al een paar keer hadden we het ledikantje en de commode, die we ooit gratis op mochten halen, op Facebook en Insta gezet. Zonder kleur nog, zodat mensen zelf konden kiezen. Uiteindelijk gaven we het setje toch maar een laag oudgroene verf en lieten we een vrouw uit het dorp een kek overtrekje maken; niet iedereen kan door dingen heen kijken. En inderdaad: er kwam meteen een jong stel op af. Zij kregen hun eerste kindje en vonden de standaard meubeltjes bij babyspeciaalzaken te strak of te modern. Dit was knus en bovendien one of a kind. Heerlijk, dat prille geluk!”

Niet onder stoelen of banken

De dames hebben ook een paar stoelen opgeknapt, waaronder een voedingsstoel voor een babykamer en een rokersstoel afgelopen voorjaar. “Monique van nofruit kocht de oude stoel van ons, wij schilderden het frame zwart en nofruit maakte er nieuwe kussens voor. Van een stoel die niemand in huis zet, hebben we hem met z’n allen veranderd in een hippe, heerlijk zittende én niet kapot te krijgen stoel.”

rokersstoel opknappen

Iets met een paplepel

“Ons mam komt elke week langs met appelflappen, even kijken wat we aan het doen zijn. ‘Kan ik helpen met bekleden, boenen of wat dan ook?’, vraagt ze dan. Ook ons pap is altijd bereikbaar als handyman en vraagbaak. Rommelen en bezig blijven houdt hem jong, hij heeft het klusgen duidelijk overgekregen van zijn eigen vader die meubels maakte. Gaat er een deurtje niet goed dicht? Papa fixt het. Heeft er houtworm in de poten gezeten? Dan verrast hij ons en ontdekken we de volgende ochtend dat hij even een nieuw pootje gemaakt heeft. We hebben het niet van een vreemde.”

sis & me kast

Toekomstmuziek

Voorlopig hebben de zussen nog een voorraadje meubels klaar staan en komen ze amper toe aan nieuwe projecten. “Er gaat zoveel tijd in zitten, vaak meer dan het oplevert. Maarja, we vinden het zo leuk en willen onze spullen voor iedereen betaalbaar houden! Sis & Me zit echt op de wip van hobby naar business. Eind van het jaar gaan we ons waarschijnlijk inschrijven bij de KvK en we hopen hier op den duur een volwaardig inkomen uit te halen.”

“Wat ik ook voor me zie, is een soort showroom of winkel in de toekomst”, besluit Miranda. “Met gezellige tweedehands woonaccessoires zoals kleedjes, vazen, theelichtjes… het complete plaatje dus. Mensen moeten hier lekker kunnen komen snuffelen van 10 tot 15 uur, op twee dagen per week bijvoorbeeld. Als je het aangeklede totaalplaatje laat zien, kopen mensen dingen toch eerder.”

Heb je zelf een oud meubelstuk dat wel een opknapbeurt kan gebruiken? Of ben je gewoon benieuwd wat Sis & Me allemaal maakt? Check hun Facebookpagina of Instagram account en volg ze! 😊

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie