Ons Monique maakt haar eigen bank

bank zelf maken

Zelf een bank maken hoeft echt geen hogere wiskunde te zijn. Sterker nog, het is hartstikke leuk en ook jij kunt het. Bedenk eens even hoe dat straks zal voelen, een lekker vers bakkie koffie op je zelf getimmerde bank...

Monique, één van onze klanthelpers, ging je voor. Zij knutselde een bank in elkaar waarvan we zeker weten dat het jou ook moet lukken. Hoe je te werk gaat? Dat leggen we stap voor stap uit. Opstropen die mouwen!

Voordat je aan de slag kunt, moet je eerst even langs de bouwmarkt. Tip van ons: laat hier alles op maat zagen. Is meestal gratis, en de kosten zijn peanuts vergeleken met het gedoe en de troep die je in huis haalt als je zelf gaat zagen. Hieronder vind je je boodschappenlijstje.

Benodigdheden

Gereedschap

wat nodig bank maken

Aan de klus!

Stap 1:

Je begint onderaan, met de pootjes. Van de ronde steel zaag je 6 pootjes van ieder 15 cm hoog. In de pootjes zelf boor je alvast een klein gaatje voor. Dat helpt je straks bij het bevestigen van de houten plaat op de pootjes.

onderstel bank

Stap 2:

Meet 10 cm vanaf elke rand van elke hoek van het grootste stuk hout (de zitplank). Dit wordt het gedeelte waar de poten aan geschroefd worden. Daarna meet je ook 10 cm vanaf het midden, zodat je precies in het midden ook twee pootjes bevestigt. Zo voorkom je dat de bank gaat doorzakken (willen we niet op ons geweten hebben 😉). Markeer ieder punt met een potlood, zodat je weet waar je schroeven moeten komen.

bank zelf maken

Stap 3:

Plaats de plank van het ruggedeelte óp de plank van het zitgedeelte. Kijk even goed af van de foto hieronder: de zitplank staat op zijn kant, de rugplank wordt erop geschroefd. Schroef ongeveer 8 tot 10 schroeven in de planken, zodat je zeker weet dat de rugleuning goed vast zit. Bij iedere schroef heeft Monique ook een klein beetje lijm toegevoegd. Better safe than sorry.

rugleuning bevestigen

Stap 4:

Nu is het tijd voor de armleuningen. De hoogte hiervan is 25 cm, dus je zaagt 2 stukken van 25 cm van de naaldhoutlat. Omdat het horizontale deel van de armleuningen tegen het ruggedeelte aan wordt bevestigd, meet je de lengte door deze nu op het zitgedeelte te leggen. Voilà, zo weet je precies hoe lang ze moeten worden. 

armleuning bank

Stap 5:

Voor het bevestigen van de armleuningen (hoogte + lengte) heb je de deuvels nodig. Mooi, want dankzij deze tovenaars zie je geen schroeven zitten. Boor de gaten voor de deuvels voor, twee per kant, en schuif de stukken hout in elkaar. De armleuningen zelf bevestig je wel met schroeven op het zit- en ruggedeelte. Zowel bij de deuvels als bij de schroeven gebruik je houtlijm.

deuvels armleuning

Stap 6:

Waar je de armleuning op het zit- en ruggedeelte bevestigt, bepaal je lekker zelf. Je kunt er natuurlijk voor kiezen de armleuningen aan beide uiteinden te plaatsen, zodat je een zo breed mogelijke bank hebt. Je kunt de leuningen ook een stukje van de rand af plaatsen, zodat je een soort plateau creëert. Kijk maar naar onze Monique, die ging voor de linker armleuning op 1,20 m. Zo kan ze haar bankje gezellig opleuken met een kaarsje of een plantje. 

breedte bank maken

De kussens

Bank klaar? Dan is het de hoogste tijd om de maatkussens te ontwerpen via de ontwerptool van nofruit.nl. Weet je nog niet van welke stof je de kussens op maat laat maken? Vraag dan gratis stofstaaltjes aan.

Monique heeft gekozen voor de nofruit linnenlook. Een stof met de uitstraling van linnen, en tegelijkertijd alle gemakken van een outdoor stof. Hollandse regenbuien of borrelgeknoei? No problem. En de nofruit linnenlook is er zowel in een uni kleur (grof of fijn geweven) als in gezellige printjes.

linnenlook kussens
linnenlook stof
linnen kussens

Ben jij van het type ‘beter goed gejat dan slecht verzonnen’, dan is dat je bij deze vergeven. 

Om precies de kussens te krijgen waar onze Monique haar koffie ’s ochtends op drinkt, maak je de volgende keuzes

Zitkussen:

Rugkussen:

bank dik kussen
zelf bank maken
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie