Hoe doe ik nieuwe hoezen om bestaande vullingen?  

Lieve Daantje,

 

Mijn oude loungekussens waren na een paar jaar aardig verkleurd en dankzij onze niet zo brave kat was de stof nogal gehavend op de randen. De vulling was echter nog prima, dus ik heb alleen nieuwe kussenhoezen besteld bij jullie. Én ontvangen inmiddels. Tot zover niks aan het handje dus. Maar nu komt het: hoe doe ik deze nieuwe hoezen goed om mijn bestaande vullingen? Ik wil geen ritsen scheuren en de hoezen mooi recht eromheen krijgen natuurlijk. Kun je me tips geven? Mijn dank is groot 😊

 

Groetjes Marjolein

Hoi Marjolein, 

 

Allereerst een compliment voor je duurzame gedrag. Jij hebt nieuwe hoezen laten maken voor je bestaande vullingen. Groot gelijk heb je, want waarom zou je ook helemaal nieuwe kussens laten maken als alleen de stof van de hoezen kapot is en je de vulling gewoon kunt hergebruiken? Top dus. Goed bezig. Steek die eerst maar even in je zak 😊 

 En dan nu het antwoord op je vraag, dat overigens ook relevant is voor iedereen die zijn hoezen na het wassen van de vulling afhaalt en weer opnieuw om de vullingen doet. Lijkt het niet te passen allemaal? Moet je te veel duwen en trekken en staat het zweet inmiddels op je bovenlip? Stop, hou op! Eerst onderstaande instructie lezen, dan wordt het stukken makkelijker. 

Hoe krijg ik de vulling in de kussenhoes?

Tip vooraf: trommel een gezinslid of vriend of vriendin op. Met z’n tweetjes is het gezelliger én handiger 😊

Stap 1: Houd de ‘open’ kant van de vulling naar je toe (foto 1)

Aan één kant van de vulling zit geen fiberfill laagje. Dit is de kant van de rits. Houd deze kant naar je toe. 

FOTO 1
FOTO 2

Stap 2: Vouw de vulling dubbel (foto 2)

Dit gaat zeker met kleine kussens – het makkelijkst als je het kussen tussen je benen houdt. Op een dubbelgeklapt kussen staat namelijk best wat kracht. Heb je een groter kussen? Dan is het handig als je met z’n tweeën bent. Ook dan klemt persoon 1 het kussen dubbel tussen zijn of haar benen. Persoon 2 mag zometeen de stof over de vulling heen trekken.

Stap 3: Begin bij de hoeken en trek de stof eroverheen (foto 3 en 4)

Heb je het kussen dubbel, trek dan de stof eroverheen op zo’n manier dat de rits niet strak komt te staan. Begin met de vulling in de hoeken te doen, net als je met je dekbed doet. Trek de stof daarna met beleid omhoog. 

FOTO 3
FOTO 4

Stap 4: Vouw een keer de andere kant op (foto 5)

Als de vulling erin zit, kun je het kussen nog een paar keer de andere kant op buigen en dubbelvouwen. Dat helpt om de vulling er perfect recht in te krijgen.

FOTO 5
FOTO 6

Stap 5: Rits de hoes dicht (foto 6)

Houd bij het dichtritsen je vinger tussen de rits en de stof, zodat de stof niet tussen de rits komt.  

Koordafwerking of hoes met tussenstuk?

Bij een kussen met zijnaadafwerking gaat het meestal in één keer goed, zeker als je zoals hierboven omschreven bij de hoeken begint. Heb je een koordafwerking, dan zit je koord misschien niet direct recht. Doe in dat geval de rits weer open, ga met je hand naar de naad en de hoeken en leg de vulling recht. Met een tussenstuk is het hetzelfde verhaal. Zit de naad niet helemaal recht, dan doe je dit even met de hand.  

 

Je ziet het: een kind kan de was doen. Al raden wij toch aan dit klusje zelf te klaren Marjolein. Gewoon, omdat kinderen (die van ons tenminste) niet altijd even goed lezen en luisteren en instructies opvolgen niet hun hobby is 😉.  
 

Succes en veel zitplezier!  

 

Liefs Daantje 

Kussenhoesexpert  

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie