Hoe ontwerp je de perfecte eetbank?

Lieve Daantje,

Hoera! Mijn handige vader heeft gezegd dat hij voor ons een nieuwe eetbank wil maken. We moeten alleen zelf met een ontwerp komen, anders lopen we het risico dat hij zomaar iets maakt en ik krijg al angstaanjagende visioenen van zo’n Tiroler hoekbank… Better safe than sorry natuurlijk, dus ik wil hem een gedegen ontwerp in handen duwen voordat hij met zaag en schroeven in de weer gaat. Tell me, hoe bepaal ik de maten?

Groetjes Madelon

Lieve Madelon,

Goed dat je hierover nadenkt. Er zijn best wat mensen die bij ons komen voor eetbankkussens en op dat moment hun hersens pas laten kraken over zaken als zithoogte en zitdiepte. Liever bedenk je dat inderdaad vóórdat de bank gemaakt wordt. Ga je straks voor dikke of dunne kussens? Wil je een rugkussen of niet? Zaken om nú bij stil te staan.

Lengte van de bank

Over de lengte van de bank kunnen we kort zijn. Een bank kan anderhalve meter zijn, maar ook negen meter. Hoe langer hoe gezelliger en hoe meer mensen aan tafel kunnen. Wel even een kleine tip: zorg dat je kussen niet al te lang wordt. De kans dat de hoes gaat draaien om de vulling is groot en dat is niet mooi. 

Hoogte van de bank

De hoogte van de bank is eigenlijk het belangrijkst. Te hoog is niet fijn (bungelende voetjes 😊) en te laag is ook lastig, want typkramp en spaghettivlekken. Mét kussen zou je op 47 tot max. 50 cm hoogte moeten zitten. Dan kun je nog met je voeten op de grond en knieën onder tafel.

Voor het comfort raden we een kussen van minimaal 4 cm dik aan (dikker kan altijd en redelijk onbeperkt). Je kale bank moet dus maximaal 45 cm hoog zijn. Zelf zouden we voor een lagere eetbank gaan, want hoe dikker je je kussen kunt maken hoe meer keus je hebt qua vulling. Vanaf 8 cm dikte kun je gaan voor Ultiem Loungen kussens. Fijn als je lang wilt tafelen! 40 cm bankhoogte is dus een prima richtlijn. Zeg dat maar tegen pa de timmerman.

Actieve zit = minder zitdiepte

Wat er ook toe doet, is de zitdiepte. Dus: hoe ver kun je met je kadetjes op de bank zitten en kunnen je voeten op de vloer? Aan een eettafel, werktafel of keukenbank zit je actiever dan op een loungebank. Je billen bevinden zich wat meer op de punt van de bank. De minimale zitdiepte die je over wilt houden is dan 40 cm. 45-50 cm is nóg fijner.

Rugkussen = meer zitdiepte

Als je straks een lekker kussen in je rug wilt, moet je die dikte nog bij de zitdiepte optellen. Wil je bijvoorbeeld een rugkussen van 7 cm dik, dan moet de bank zo’n 53 cm diep worden. Het maakt daarbij niet uit of je rugkussen op het zitkussen op de bank staat of aan je muur hangt. 

Wil je een plofkussen in plaats van strak kussen in je rug, ondanks het feit dat je dan wat minder actief zit en het meer hangen wordt? Let erop dat plofkussens dikker zijn dan strakke kussens. Zorg in dat geval voor een zitdiepte van 60 cm of meer.

Een schuin rugkussen is ook nog een optie, als je vader alleen een zitgedeelte maakt. In dat geval heb je minimaal 10-15 cm zitdiepte extra nodig. 

Eerst de bank, dan de kussens

Is de bank getimmerd? Mooi, knap werk! Dan ga je nu je kussens op maat bestellen, want je weet nu pas precies de maten van je bank. Meet de bank goed op en ga naar onze website om je maatkussens samen te stellen. Met de kussens kun je je zitplek finetunen. 

Kom je er niet helemaal uit bij het opmeten, laat het ons weten hè Madelon. Ook je vader mag ons gerust bellen. We zullen hem de Oostenrijkse stijl uit zijn hoofd praten. Beloofd.

Liefs, 

Daantje  

Eetbankexpert  

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

2 reacties

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie