MIJN ONTWERP #31: Zelf gemaakt ligbed en loungeset

Margot Keulen

Zelfgemaakt ligbed en loungeset

Ze begon ooit met het zelf maken van een houten bootje. Toen dat lukte, gingen haar handen meer en meer jeuken en inmiddels vind je bij Margot Keulen thuis een op maat gemaakte buitenkeuken, kastenwand, loungeset en ligbed. Deze laatste twee uiteraard voorzien van nofruit kussens. Wij persoonlijk begrijpen wel dat Margot van timmeren meer haar werk wil maken! Kijk en oordeel zelf.

Zelf maken = zelf bepalen

“Mijn meest recente project is dit houten ligbed, helemaal zelf ontworpen. Ik ging eerst aan het schetsen, bepaalde de hoogte en de andere maten en bedacht welke afwerking ik wilde. Daarna was het tijd om hout te bestellen en heel wat avondjes en weekends in de schuur te gaan zitten! Qua stijl past het ligbed bij de loungeset die ik twee jaar geleden gemaakt heb, op basis van foto’s op internet. De loungeset was online zo duur, dat kon ik veel goedkoper zelf.”

Kussenmakers en SEO-experts

“Tijdens het maken van mijn loungeset in 2020 kwam ik voor het eerst op de nofruit website terecht. Ik googelde ‘kussens op maat’; op SEO-gebied hebben ze het goed voor mekaar dus bij nofruit 😉. Het ontwerp- en bestelproces ging erg makkelijk. Toevallig zag ik dat ze dezelfde stof in het assortiment hadden als de stof die op onze andere tuinset zat. Ik vroeg de stofstalen op, concludeerde dat het perfect matchte en bestelde de kussens.”

“De vraag ‘kun je voor ons ook een meubel ontwerpen?’ en de opmerking ‘hier moet je méér mee doen’ hebben me doen besluiten van mijn hobby werk te gaan maken."

Inspiratie en advies

“In het traject voor de ligbedkussens in 2022 ervaarde ik ook een ander voordeel: nofruit denkt goed mee in oplossingen. Hoe dik moet het kussen zijn als ik op een bepaalde hoogte wil zitten? Hoe moet het met die rugleuning als ik niet wil dat die gaat schuiven? Op deze vragen kreeg ik goede antwoorden. Ook fijn was het om even door de voorbeelden te scrollen van wat anderen daar hebben laten maken. Dat brengt je toch op ideeën.”

Kiezen voor kleur en vulling

“Op het ligbed wilde ik wel grijze kussens, zoals op de loungeset, maar dan wel het liefst in een andere, contrasterende tint. Uit drie grijze stofstalen koos ik een lichtere grijs, dat staat mooier onder de overkapping waar het toch al wat donkerder is. Op zich vond ik lichtgrijs wel spannend, want daar zie je meer op dan op donkergrijs natuurlijk. Gelukkig is de stof makkelijk afneembaar en afwasbaar, dus dit probleem is getackeld.

Perfectionist als ik ben, heb ik qua vulling bijna de duurste uitvoering gekozen. Het is een dikke ‘altijd buiten’ vulling geworden, waar ik ook nog eens beschermhoezen omheen heb laten maken. Als ik iets doe, doe ik het goed!”

Hoofdwerk vs. handwerk

“Margot heeft nu dus een lekker tuinset en een ligbed, maar het begon allemaal met een houten boot. “Ik kom uit een klusgezin en mijn ouders hebben vroeger ook zelf een boot gemaakt. Of het hierdoor is weet ik niet, maar ik heb gewoon iets met hout! Daarbij is het werken met mijn handen heerlijk naast mijn baan als manager in de zorg. Anyway, ik kocht bouwtekeningen voor een zeilbootje en ging aan de slag. Eens kijken of ik het kan, dacht ik.”

Klusschuur gezocht

“Ik weet nog goed dat we in het centrum van Amersfoort woonden, zonder schuur maar mét partytent in de tuin, zodat ik toch droog stond te klussen. De buren waren minder blij met mijn gezaag en geschuur, dat snap je. Omdat ik snakte naar meer werkruimte, de kinderen in de tuin wilden spelen en we een externe schuur huren geen gezellige optie vonden, zijn we uiteindelijk meer achteraf in een dorp gaan wonen. We bouwden een nieuwe schuur, waarin ik de boot kon afmaken. Later heb ik hem overigens verkocht, want het ging me niet om die boot maar puur om het bouwproces. Ik had bewezen dat ik het kon!”

Bijzondere projecten

“Na de boot volgde de buitenkeuken. Zonder bouwtekeningen dit keer en met een stoer betonnen blad, helemaal op maat gemaakt. Ook op onze kastenwanden binnen met massieve eiken planken en erin gefreesde verlichting ben ik best trots. Mijn partner vindt alles wat ik maak geweldig. Ze komt met liefde koffie brengen en geeft me inmiddels carte blanche als het om de inrichting gaat. Komen hier vrienden op bezoek, dan is de eerste vraag standaard: ‘vertel, wat ben je aan het maken?’ Het is gewoon elke keer een sport om uit te puzzelen hoe ik iets het best kan aanpakken. Met een gezond geloof in mezelf, internet voor tips én goed gereedschap kom ik een heel eind.”

Van hobby naar werk

“De vraag ‘kun je voor ons ook een meubel ontwerpen?’ en de opmerking ‘hier moet je méér mee doen’ hebben me doen besluiten van mijn hobby meer werk te gaan maken. Ik heb mijn vaste baan opgezegd en ga waarschijnlijk als interim zorgmanager werken, zodat ik beter kan sturen qua uren en timing en genoeg tijd kan inbouwen voor het meubels maken. Wie weet moeten ze het in de zorg volgend jaar wel zonder mij doen! En bestel ik nog veel vaker kussens bij nofruit…“

Woondromen

“Een tiny house bouwen is mijn ultieme droom. Voor een van onze kinderen die dan in onze tuin op zichzelf kan wonen, of misschien wel als kantoor, bed & breakfast of logeerhuisje. Ik heb alleen nog even de medewerking van de gemeente nodig. Dit gebied heeft namelijk een agrarische bestemming. Zodra ik een go heb, ga ik los.

In de categorie iets bereikbaarder en laagdrempeliger heb ik ook nog wel een wens. Onze overkapping is vrij open, waardoor we er vooral in de zomer lekker zitten. Het idee is hem dicht te maken met stalen deuren, zodat we hem het hele jaar door als verlenging van de woonkamer kunnen gebruiken. Vooral onze oudste dochter van 18 en haar vriendengroep zullen ons dankbaar zijn.”

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie