Hoe deel ik mijn hoekbank in met plofrugkussens?

Lieve Daantje, 

 

Plofkussens in mijn rug. Ik wil ze, ik wil ze, ik wil ze! En wel in mijn loungebank onder de overkapping. Maar hoeveel kussens moet ik nemen voor mijn hoekbank van 2 x 2,5 meter? Ik heb gelezen dat plofkussens niet groter mogen zijn dan 1 meter én ik wil natuurlijk dat de kussens goed aansluiten in de hoek. Hoe ga ik te werk (en hoe vooral ook niet ;-))? 

 

Groetjes Rosanne uit Udenhout

Hoi Rosanne, 

Het lijkt inderdaad wel hogere wiskunde. Toch kun je ook zonder kennis van de stelling van Pythagoras tot passende loungekussens komen. Echt. Even onze geodriehoek wegleggen en we leggen het uit.  

Ter eerste wat benodigde voorkennis: strakke kussens zijn niet gauw te lang. Plofkussens wél, want ze moeten niet te ver inzakken en lekker blijven ploffen natuurlijk. Bij lange banklengtes moet je dus gaan opdelen als je plofkussens in je rug wilt. Hoe je dat doet, lees je hier. 

Probeer zoveel mogelijk dezelfde maat kussens te maken

Tip: houd zoveel mogelijk dezelfde maten aan. Je wilt niet steeds hoeven zoeken waar welk kussen moeten liggen en op ’t oog zie je een verschil tussen een kussen van 66 en 69 cm niet zo makkelijk. Als je wilt puzzelen, pak je wel een puzzel toch? Maak de rugplofkussens dus zoveel mogelijk van dezelfde maat. Kom je dan niet uit, neem dan liever een groter verschil van meer dan 5 cm dan een heel klein verschil. Dat valt meer op. 

Bepaal hoeveel kussens het worden

Bedenk dus hoeveel rugplofkussens je wilt op de bank, maar let ook op de lengtes. Drie kussens op een lengte van 250 cm kan prima. Dan wordt elk kussen 83,33 cm breed. Maar aangezien de andere kant maar 200 cm is, kom je daar niet goed uit als je kussens van (bijna) dezelfde breedte wilt. Je komt óf op twee kussens van 1 meter of op drie kussens van 66,6 cm. Dat kan beter. 

Kijk bijvoorbeeld eens of je de lengte van 250 cm anders in kunt delen. 250 gedeeld door 4 is 62,5 cm. Dat ligt dichtbij de 66,6 cm, dus daar gaan we mee aan de slag. Het worden dus vier kussens in de lengte en drie in de breedte. 

plofrugkussens hoekbank

Houd rekening met de hoek

Aangezien de kussens in de hoek moeten passen, mag je van één zijde de lengte 10 cm korter maken. Eén kussen moet immers ruimte maken voor het andere kussen. 66,6 cm is de grootste maat, dus deze kleiner maken is gunstig. De lengte van 200 cm wordt nu 190 cm. 190 : 3 = 63,3 cm. Nóg dichter bij de 62,5! We zijn er bijna Rosanne. 😊 

Liever te groot dan te klein

Nog zo’n stelregel: je hebt liever iets te veel kussen op je bank dan te weinig. Rugplofkussens zijn goed vormbaar. Rond de maten dus naar boven af. Als we alle kussens 65 cm breed maken, wordt de bank goed gevuld. Op de maat van 250 cm, krijg je dan 260 cm aan kussen. Op de maat van 200 wordt dit 195 cm. Dan heb je rekening gehouden met de hoek én heb je toch extra centimeters genomen. Met 7 rugkussens van 65 cm breed, krijg jij dus een perfecte loungehoek! 

plofrugkussens

Schuine plof rugkussens in de hoek?

Wil je schuine plofrugkussens in de hoek? Dan begin je hetzelfde als hierboven en vervang je twee kussens door kussens met één schuine zijde. Het verschil tussen je boven- en ondermaat voeg je toe aan (in dit geval) 65 cm. 

Hopelijk is het je nu duidelijk Rosanne en zien we je bestelling voor je loungekussens verschijnen. Zoniet, dan appen we het telefoonnummer van onze wiskundeleraar van de middelbare school gewoon even door en hebben we daarna weer contact 😉 

Liefs, 

 

Daantje

Reken- en rugkussenexpert 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie