Hoe heb ik zo lang mogelijk plezier van mijn kussens?  

Lieve Daantje, 

 

Ik behoor sinds vorige week tot de categorie ‘ik heb een gave loungebank en daar ga ik elke vrije minuut van genieten deze zomer’. En ik hoop nog vele zomers hierna! Hebben jullie tips hoe mijn kussens zo lang mogelijk mooi en goed blijven? Is er iets wat ik kan doen om de levensduur te verlengen? 

 

Groetjes Julia  

 

Beste Julia, 

 

De kwaliteit van onze kussens is hartstikke goed. Daar kunnen we alvast kort over zijn. De stoffen zijn kleurvast en geen goede gastheer voor vuil en water. Je hebt er dus sowieso jarenlang plezier van. Maar nu jouw gebruik natuurlijk, want dat doet er ook toe. Zorg jij goed voor je kussens, dan zorgen zij goed voor jou 😊 

Buiten of binnen?

We beginnen bij het belangrijkste. Buitenkussens blijven natuurlijk het allermooist als je ze beschermt tegen extreme weersomstandigheden. Stoffen en vullingen kunnen nog zo water- en vuilafstotend zijn, als je ze in weer en wind buiten laat liggen, lijden ze uiteraard meer dan wanneer ze onder een afdak liggen of binnen gehaald worden bij langdurige en hevige regenbuien. Dus stormt het dagenlang en heb je de mogelijkheid je kussens droog te leggen? Doe dat dan. Gewoon omdat het kan. 

Onderhoud: vlekken verwijderen, wassen en impregneren

Geknoeid? Geen paniek. Net als bij kleding geldt dat je vlekken er meestal prima uit krijgt. Kom wel zo snel mogelijk in actie, dan is de kans het grootst dat je er in no time niets meer van ziet. Wat te doen bij chocolade-, wijn- of vetvlekken? Check onze vlekkentips.  

Dan het wassen. Je kussenhoezen zijn wasbaar en we raden echt aan ze elk jaar even in de wasmachine te doen. Ook als er geen zichtbare vlekken zijn. Gewoon, om ze lekker schoon en fris op te kunnen bergen. Dat doe je met je winterjas immers ook. En ook donkere kussens worden vuil, alleen zie je dat minder goed 😉. Heb je je kussens zo’n vijf keer gewassen? Dan is de oorspronkelijke beschermlaag inmiddels minimaal en moet je de kussens opnieuw impregneren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Vlekproof spray van ons Setje Schoon.

Opslag in de winter

Sommige mensen laten hun buitenkussens het hele jaar door buiten liggen. Met een ALTIJD BUITEN vulling kan dat zes maanden van het jaar prima, maar in de winter liggen je kussens toch echt graag binnen. Of minstens onder een overkapping. Gewoon, omdat we nu eenmaal geen mediterraan klimaat hebben hier. Het beste is je kussens ’s winters op te slaan op zolder of in de garage of schuur. Na een lekker fris wasbeurtje uiteraard. Leg ze in de schuur zoveel mogelijk op hoogte in verband met optrekkend vocht. We kunnen ook speciale bewaarhoezen maken, zodat je kussens beschermd zijn tegen vocht en ongedierte. De hoezen zijn niet waterdicht, dus echt voor gebruik binnen of onder de overkapping.

Gebruik met huisdieren

Een kwijlende hond of krabbende kat? Dat vraagt om een slimme keuze qua stof of extra opletten. Je zou de eerste niet zijn die ons mailt omdat haar grofgeweven stof na een paar jaar kapot gekrabd is door Felix. Een stof met grove structuur is nu eenmaal niet de beste match met huisdieren. Ga liever voor een gladde stof als de Cartenza of Homie. 

Die kwijlende hond is voor de meeste van onze stoffen geen enkel probleem. Al zul je je kussens misschien iets vaker moeten wassen en impregneren dan een ander. Ook hier geldt: met de Cartenza en onze Homie zit je veilig.  

Tips op een rij

Goed, even resumé. 

  • Wees lief voor buitenkussens bij stortbuien; 
  • Kom snel in actie bij vlekken;  
  • Was de hoezen zo af en toe, in elk geval voordat je ze opbergt in het najaar;  
  • Berg je kussens ’s winters droog op; 
  • Behandel na vijf keer wassen opnieuw voor water- en vuilafstootbaarheid; 
  • Geef Fikkie en Felix een eigen mand. 

  
Wij wensen je veel (en lang) plezier van je nieuwe kussens Julia!  

 

Liefs Daantje 

houdbaarheidsexpert  

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie