12 tips voor interieurfotografie met je smartphone

Je interieur net zo mooi op de foto krijgen als het in werkelijkheid is? Dat kan! Gewoon met je smartphone. Lekker makkelijk, want die heb je altijd bij je. Je telefoon is bovendien licht en handzaam, onopvallend en betaalbaarder dan een dure camera. En nog een voordeel van interieurfotografie met je mobiel: je foto’s zijn direct te bewerken en delen.   

Maar hoe zit het nu precies met zaken als compositie, belichting, perspectief en inzoomen? En welke apps kun je het best gebruiken? Interieurfotografe Anki van Zilverblauw vertelde het ons tijdens een supergezellige en interessante workshop. En wij delen haar tips natuurlijk graag met jou 😊  

 

 Tips & tricks van Anki voor ons  

1. Zorg dat je lens schoon is 

Klinkt logisch, maar je wilt niet weten hoe vaak de lens van de telefooncamera vies wordt van je vingers of de inhoud van je tas of broekzak.

2.Zoom niet in 

Je verliest veel aan kwaliteit als je inzoomt. Omdat je op je telefoon geen aparte lenzen kunt zetten, maakt inzoomen met een telefoon je foto’s allesbehalve mooier. Bovendien wil je wat ‘vlees’ om je object heen hebben. Randen eraf snijden kan altijd nog.

3: Let op een rechte horizon 

Niets zo irritant als een horizon die schuin loopt. De foto klopt meteen niet. Iets om goed op te letten dus!

4: Houd ook verticaal rechte lijnen aan 

Verticaal geldt eigenlijk hetzelfde. Een muur of kast die scheef lijkt te staan, maakt je foto minder kloppend. Bovendien benadruk je hoogte en stabiliteit met verticale lijnen.

5: Houd je telefoon stil    

Beweeg je je telefoon bij het fotograferen, dan word je foto onscherp. Houd je telefoon dus stevig vast, het liefst met twee handen en je armen dicht bij je lichaam. De telefoon laten rusten op bijvoorbeeld een tafel kan ook. 

6: Houd rekening met waar de zon staat 

Zonnige dag en maak je buiten foto’s? De zon kan zowel je vriend als vijand zijn! Als je het goed doet, werkt het zonlicht in je voordeel. Liever wacht je tot er een wolkje voor de zon is, om harde schaduwen te vermiijden. Fotografeer je een klein object, zoals een bloem of een product, plaats jezelf dan tussen de zon en het object in om geen overbelichting te krijgen. 

7: Pas de regel van derden toe   

Durf je hoofdobject uit het midden te halen! Door je onderwerp in het linker- of rechterdeel en meer boven- of onderin dan in het midden van de afbeelding te plaatsen, krijg je een boeiende compositie. Veel apps delen het scherm alvast voor je in negen vlakken, zodat je je object op een van de kruispunten kunt laten vallen. De voorkeur heeft linksboven, dat heeft met ons westers brein te maken. Net als met lezen, beginnen we daar met kijken.

8: Experimenteer eens met perspectief    

Het kikkerperspectief is bijvoorbeeld een geschikte om meubels mooi in beeld te brengen. Vanuit een laag standpunt kijk je tegen je onderwerp op en komt het groter in beeld.

9: Maak close-ups  

Hier zijn telefoons erg goed in. Stukken beter dan normale camera’s zelfs! Ga dicht op je onderwerp zitten. Zo wordt de achtergrond onscherper en gaat alle aandacht naar jouw stoel, bank of wat dan ook.

11: Heb oog voor sfeer en stijl 

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar styling doet veel! Een kaarsje of bosje bloemen erbij? Een opgeruimde omgeving? Je brein wordt dan niet afgeleid door alle andere bijzaken op de foto. Dat kijkt meteen stukken lekkerder. 

10: Gebruik een losse macrolens 

Een tip in het verlengde van inzoomen en close-up foto’s maken: koop een losse macrolens voor op je telefoon. Ze zijn al te koop bij Action voor een paar euro! Zo’n macrolens is een optische zoom, hij maakt geen gebruik van het digitaal inzoomen van je mobiel. Mooi om bijvoorbeeld de textuur van een stof of bloem mee vast te leggen.

12: Bewerk je foto in een speciale foto-app  

Zelf is Anki fan van Adobe Lightroom. En wij inmiddels ook! Een negenvaks beeldindeling met hulplijnen maakt het je makkelijk. Bewerking gaat supersnel en je foto’s worden inderdaad stukken beter als je ze maakt met de app dan met je gewone camera (zonder de app).   

Andere goede apps voor je smartphone zijn Vsco, Afterlight2, Camera+ en Instagram.  

Voor je desktop kun je naast Adobe Lightroom ook Photoshop, Bridge en (Google) Photos gebruiken.  

Meer tips?  

Smaken de tips van Anki naar meer? Check haar Instagram of de website van Zilverblauw. Of bestel een van Anki’s boeken of boek een workshop natuurlijk :-)  

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie