Welk rugkussen kies ik voor mijn ondiepe zitje?

Lieve Daantje,

Sinds ik bij vrienden op hun eetbank met plofkussens heb gezeten en na drie wijntjes en het aardbeientoetje opgelucht constateerde dat ik nog steeds geen rughernia had, kan ik aan weinig anders denken dan aan rugkussens. Helaas doet mijn man moeilijk: hij denkt dat onze bank van 50 cm te ondiep is om er ook nog rugkussens op te zetten. Dat we dan aan de voorkant van de bank af schuiven, zeg maar. Kun jij ons helpen, en wel zodanig dat we én rugkussens kunnen bestellen én ons huwelijk overeind houden?

Groetjes Lieke uit Lemmer

Beste Lieke, 

Wanneer gebruik je welk rugkussen? Hoe diep moet je zitplek minimaal zijn voor een rugkussen? Is mijn zitplek groot genoeg voor een rugkussen? Ongeveer dezelfde vraag komt in vele vormen bij ons binnen. De hoogste tijd dus voor een antwoord in één duidelijke vorm. Daar gaan we.

Ideale diepte zitplek

Het eerste getal dat we noemen is 45. Dat is het aantal centimeters dat je minimaal wilt overhouden om op te zitten. Zeker voor een actieve zit, bijvoorbeeld aan de eettafel, is 45 centimeter genoeg. Wil je echt lang tafelen en gebruik je de bank ook om te loungen, dan raden we meer zitdiepte aan. 

Benodigde diepte bij plof- en een schuin rugkussen

Om maar met de lekkere plofkussens van je vrienden te beginnen, hiervoor heb je een zitplek van minimaal 60 centimeter diep nodig. Anders houd je simpelweg niet genoeg plek over om op te zitten. Ook als je staande, schuine rugkussens op je zitkussens wilt zetten, moet je rekening houden met een rugkussendikte van minimaal 10 centimeter. En dus met een zitplek van minimaal 55 cm diep. 

In deze moeten we je man dus gelijk geven… maar zeg dat vooral niet hardop tegen hem ;-). Want het goede nieuws is: ook jij hebt gelijk. Er zijn genoeg soorten rugkussens die wél passen bij de diepte van jullie bank!  

maatwerk rugkussen

Strak rugkussen of kussen aan de muur

Neem bijvoorbeeld strak uitgevoerde rugkussens die je op de bank zet. Deze zijn meestal 5 à 6 centimeter dik en zouden dus precies passen in jullie situatie. Ook rugkussens aan de muur hangen is een idee, je billen hebben dan immers genoeg plek en het kussen valt in je onderrug. Bij een rugkussen aan de muur adviseren we 5 centimeter of meer wat kussendikte betreft, dus moet lukken bij jullie. 

Onze tip als je vooraf even wilt testen hoe een rugkussen voelt: houd een boek van 5 cm dik in je rug. Zit dit een beetje lekker? Mooi. Zoniet, dan hebben we nog optie 3 to the rescue. 

rugkussen ophangen

Plank op de bank

Is je zitje of bank toch echt te ondiep voor rugkussens, kun je maar niet van het idee van plofkussens afstappen oheb je je zinnen gezet op een schuin rugkussen? Dan kun je ook nog je man aan het timmeren zetten en een plank op jullie iets te ondiepe bank leggen. Zo wordt de bank iets dieper. En hé, straks zie je er niks meer van want er komt toch een kussen op. Op de foto hieronder zie je hoe de zitdiepte van de keukenbank is vergroot en zodoende diep genoeg is geworden voor een schuin rugkussen. Slim toch!

rugkussen schuin

Succes met kiezen Lieke! En op naar nog vele gelukkig getrouwde jaren samen. 

Liefs, 

Daantje 

Rugkussenexpert bij nofruit

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

2 reacties

  1. Ik ben super content. Nu kan ik in mijn living tv kijken ondanks dat ik nog een tijd moet platliggen. En de kleur past perfect, het kon niet beter zijn. De hardheid is ideaal.
    En bedankt om me op te bellen zodat ik kon uitleggen wat ik juist bedoelde. Vandaag netjes geleverd, vroeger dan ik dacht. Een blije klant.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie