PLEKJESMAKER: HUT BOUWEN VOOR GEVORDERDEN

plekjesmaker nelleke

Spelen, chillen, werken en opbergen. De tijd dat we onze slaapkamer alleen gebruikten om te slapen is voorbij. En dus ontwerpt Nelleke Gerlsma, beter bekend als Plekjesmaker, creatieve en innovatieve oplossingen voor speel-, slaap- en werkruimtes. En ze zet deze plekjes ook nog eens eigenhandig in elkaar. “Wat al mijn ontwerpen gemeen hebben? Ze zijn speels, lief en vriendelijk, en tegelijkertijd stoer en robuust. Ik ga voor een echt droomplekje. Een cocon waar kinderen zich in kunnen terugtrekken.”

Kunstig typetje

“Ik wilde altijd al de creatieve kant op. Na de middelbare school volgde ik een jaar kunstacademie in Caracas, zat ik op het Grafisch Lyceum en uiteindelijk rondde ik de Haagse kunstacademie af. Van daaruit ben ik gaan werken bij een ontwerp- en communicatiebureau, waar ik me in tien jaar ontwikkelde van junior tot senior grafisch ontwerper. In die rol kreeg ik de mogelijkheid kantoortuinen en stands te ontwerpen. Ik ging me verdiepen in SketchUp en kon helemaal los!

Al op de kunstacademie had ik een zwak voor interieurs. Een studie interieurontwerp naast mijn werk kon dus niet uitblijven, al wist ik toen nog niet precies wat ik ermee zou gaan doen. Ook toen ik later als zelfstandig freelance vormgever werkte (studionell.nl), bleef het interieurvlammetje branden. Ruimtelijke puzzels zo efficiënt mogelijk leggen en kinderkamers ontwerpen; dát was wat een stemmetje diep van binnen steeds fluisterde. De belevingswereld van kinderen spreekt me enorm aan. Zonder kaders. Onbevangen. Heerlijk.”

Van stapelbed naar stapel opdrachten

“Inmiddels hadden we thuis twee dochters van twee en vier. Die van vier paste niet meer in haar ledikant, dus er móest iets gebeuren. Aangezien hun gezamenlijke kamer in ons Amsterdamse appartement nogal klein was – en wél hoog – besloot ik zelf te zoeken naar een speelse, efficiënte oplossing en een stapelbed te maken. Ik werd er zo blij van. Je zou dit maar de hele dag mogen doen, dacht ik! Maarja, wie zat daar nu eigenlijk op te wachten? Nou, aardig wat mensen, zo bleek. Steeds meer ouders van vriendjes en vriendinnetjes strooiden met ohhhs en ahhhs en van het ene project kwam het ander. Begin 2020 begon ik met Plekjesmaker. En Studio Nell? Daar heb ik amper tijd meer voor.”

plekjesmaker stapelbed

Ontwerper en maker in één

“Meestal doe ik alles zelf. Van begin tot eind. Het voelt super om de ideeën uit mijn hoofd om te zetten in een tastbare werkelijkheid. Bij het grafische miste ik die balans en zat ik altijd achter mijn beeldscherm. Nu creëer ik ook tastbare dingen met mijn handen. Waar ik overigens niet speciaal voor geleerd heb; ik ben geen timmervrouw maar heb de kunst afgekeken. Thuis hadden we vroeger een enorme werkplaats, als kind stond ik met mijn neus op de zagen en hamers. Tegenwoordig krijg ik via Instagram wel eens de vraag of mensen een zaagcursus bij me kunnen doen. Nou, dat gaat toch echt iets te ver, haha.”

Speeltuin

“Als mensen bij mij komen voor een plekje, begint het proces altijd met het bekijken van wat er nu is en het bespreken van de need en nice to haves. Ook de budgetvraag komt op tafel natuurlijk. Ga je voor een eenvoudig stapelbed of mag ik los met een klimmuur, inbouwkast, sterrenhemel of wat ik dan ook bedenk? Aangezien het zo gek kan als je wilt, heb ik kaders voor mijn speeltuin nodig. Na de eisen en het budget volgt het inmeten op locatie, en dan kan ik door naar fase twee: het ontwerpen.

Deze fase is voor mij het echte spelen. Welke materialen gebruik ik? Hoe benut ik de ruimte optimaal?? Daarna bespreek ik mijn ontwerp, doe ik eventueel aanpassingen en vervolgens komen we bij de uitvoering. Omdat dit praktische deel me wel het meeste tijd kost, kijk ik steeds vaker hoe ik dingen handiger en efficiënter kan aanpakken. Wat blijf ik zelf doen en wat laat ik door een ander doen? Het komt steeds vaker voor dat ik alleen de ontwerpfase voor mijn rekening neem.”

plekjesmaker gameplek

Prikkelvrije slaap-, chill en leerplekjes

“Wat materiaal betreft werk ik veel met multiplex en gelakt mdf. Ik zet strakke tegenover ronde vormen en zorg voor een rustig geheel zonder te veel poespas en prikkels. Schroeven en ander bevestigingsmateriaal zijn onzichtbaar en vanuit een duurzaamheidsgedachte probeer ik altijd zoveel mogelijk te werken met de dingen die er al zijn. Terwijl ik ver weg blijf van roze, Amerikaanse over-de-top-ontwerpen, zoek ik de grens op tussen de belevingswereld van het kind en de praktische wens van de ouders. Om die reden neem ik de kinderen ook vaak mee in het begin van het proces. Hun tekening laat vaak prima zien wat ze willen!

Een van mijn eerste projecten was een chill- en gameplek in een tuinkamer. Dat was het moment dat ik bij nofruit terechtkwam. Zij maakten een zitkussen en sindsdien schakel ik nofruit vaker in. Ik bestel stofmonsters voor de klant en kijk mee naar de stof en de kleur. Moet het kussen functioneren als zitplek en logeerplek in één? Gaat het om kleine of oudere kinderen? De antwoorden op deze vragen bepalen mede wat voor kussens het moeten worden.“

klimmuur slaapkamer
stapelbed zelf maken

Multifunctionele kamer voor Jim van zes

“Een project dat ik niet snel zal vergeten, is de slaapkamer van de zesjarige Jim. Zijn kamertje was slechts twee bij twee meter en had een hoog plafond. De bedoeling: het moest een volwaardige kamer worden, die mee kan totdat Jim het huis uit gaat. Kleding en speelgoed opbergen, logeerpartijtjes houden en studeren als zestienjarige; het moest allemaal mogelijk zijn. En oh ja, of ik er misschien ook nog een gek speelitem in zou kunnen toveren.

De kaders waar ik mee te maken had, bestonden verder uit een deur, kozijnen aan de ene en een glaswand aan de andere kant. Verder kreeg ik de vrije hand en met plezier maakte ik een tweepersoons hoogslaper met trapkast erin, klimmuur erop en bureau eronder. In het kozijn realiseerde ik een zitplek (dat Jim later doopte tot ‘zijn koningsplekje’) en de onderkant van zijn bedbodem is een kleurrijke sterrenhemel geworden. Jim was er superblij mee en vond het proces zo leuk dat hij later voor zijn verjaardag een gereedschapskist vroeg omdat hij ook plekjesmaker wilde worden. Dat zijn de complimenten waar ik blij van word.”

plekjesmaker

Meer plekjes voor jezelf

In de toekomst wil ik nóg meer speelse projecten à la Jim gaan doen. Ik merk dat het nu soms te veel richting kasten en opbergruimte gaat. Die klussen wil ik meer gaan uitbesteden, omdat ik in het bedenken van droomplekjes voor kinderen nu eenmaal meer lol heb. Daarnaast wil ik – behalve plekjes op maat – ook kant-en-klaarproducten gaan verkopen. Ik heb al speelplekken, halfhoogslapers en slaapplekjes op de speelplank liggen, ik hoef ze alleen nog maar uit te rollen. Meer productontwerp dus én terug naar het unieke plekje voor jezelf, waar het allemaal mee begon. Want jezelf even terugtrekken, daar hebben we allemaal behoefte aan op z’n tijd!”

plekjesmaker nelleke
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie