MIJN ONTWERP #37: Eetkamerbank op maat

Eva ter Braak

Eetbank met stalen frame

Hun jaren 20-huis had een kneuterige keuken, in een slecht geïsoleerde jaren 70-uitbouw, waar het in de zomer te heet en in de winter te koud was. En dus hakten Eva en haar man vorig jaar de knoop door: ze gingen verbouwen. Hun splinternieuwe keuken is nu een lichte leefruimte en 100% onderdeel van de tuin. “Dankzij de twee vouwpuien die helemaal open kunnen, staan we in de zomer gewoon buiten te koken. En in het maatwerk zitje in de hoek kunnen we lekker met z’n allen zitten!”

Leefkeuken graag

“Al een tijd hadden we de wens de oude keuken te vervangen en van de aanbouw een fijne leefruimte te maken. De aanbouw staat op het zuidwesten en is erg licht, dus ideaal voor een leefkeuken wat dat betreft. De ruimte was alleen superslecht (lees: niet) geïsoleerd, dus het was geen kwestie van ‘even een nieuwe keuken erin zetten’. In coronatijd kregen we het extra op onze heupen: de garage zou een perfecte werkkamer kunnen worden. Wat nu als we er een giga verbouwing van maakten en alles aanpakten? Aldus geschiedde. De nieuwe aanbouw met brede schuifpuien en kookeiland is nu het hart van het huis én de tuin. Staand achter de kookplaat kijk je zo de tuin in.” 

In de hoek zitten

In totaal is onze keuken nu 35 m2. Hartstikke groot dus, maar toch bleef er weinig ruimte over om te zitten. De enige optie was de hoek naast de apparatenwand. In mijn zoektocht naar mooie hoekoplossingen stuitte ik op een nofruit zitplek waar ik direct verliefd op werd. Ik benaderde nofruit en Roxanne ging voor ons aan het puzzelen. Hoe realiseerden we hier zo’n functioneel mogelijke zithoek? Het resultaat is deze set van in totaal 1.40 x 1.60 meter, waar we met acht man kunnen zitten!” 

Stalen frame

We kozen voor een niet te zware basis in de vorm van dit stalen frame. Het frame is in de grijsbruine RAL-kleur van onze kozijnen gespoten. De kastenwand van de keuken en de andere wanden zijn daar ook op afgestemd, dus zo gaat de bank op in het geheel. Ook de behangprint op de muur was een uitgangspunt. We wilden het schilderij goed zichtbaar houden, dus mede om die reden hebben we geen rugkussens.

Ondiepe bank

In de eerste schets van nofruit had de bank nog een zitdiepte van 60 centimeter. Daarin was natuurlijk rekening gehouden met rugkussens, maar dat nam echt te veel van de hoek weg. Ook een dun rugkussen op de muur vonden we zonde van de ruimte en het behang. Hoeveel centimeter hebben we nodig om goed te kunnen zitten? Roxanne gaf aan dat 45 centimeter minimaal is, dus dat is het geworden. Met een actieve zit heb je helemaal geen rugkussens nodig. En wordt er geborreld? Dan leunen we gewoon tegen de muur, dat gaat prima.”

Natuurlijk kleurenpalet

“De kleur van de kussens is – je raadt het al – afgestemd op de kleuren van het bos op het behang. Ook het kookeiland heeft een groene tint. Na het bekijken van de stalen kwamen Roxanne en ik samen uit op deze canvasachtige Berlin Army Green. Een stevige stof, want kinderen. Mede om die reden hebben we ook een topper boven op het basiskussen. Hebben ze rode saus geknoeid? Dan kan alleen die hoes makkelijk los en in de was en kan het basiskussen gewoon blijven liggen.  

Geweldig trouwens dat nofruit aangeeft dat je de stofstalen kunt terugsturen voor de volgende geïnteresseerde. Al heb ik dat uiteindelijk niet gedaan, want ik gebruik de stalen regelmatig bij het uitzoeken van accessoires et cetera.” 

Aangepaste topper

Toen de bank en kussens kwamen, bleek de topper iets te dik. Hij zat wel lekker stevig, maar we zaten te hoog. Het topkussen weglaten vond ik ook zonde. Mét is simpelweg mooier. Roxanne stelde meteen voor de vulling te vervangen en het kussen op die manier dunner te maken. De topper is nu slechts één centimeter dik en de zithoogte klopt precies, waardoor de bank geweldig zit.”

Nofruit kwam afspraken na en deed zelfs meer dan ik van ze verwachtte. Heel fijn.

Eettafel in de groei

“Bij een mooie bank in een mooie ruimte hoort natuurlijk een mooie tafel. Maar eentje die én helemaal naar mijn zin is én precies in de ruimte past, kon ik niet vinden. Ach wat kan mij het schelen, we gaan een tafel op maat laten maken, dacht ik op een gegeven moment. Van de offerte van de meubelmaker sloeg mijn hart echter even over, dus we kozen ervoor om nu alleen voor een gaaf blad te gaan.  

Het blad is gemaakt van fenix, mat gespoten in een groenblauwe tint en met zichtbare laagjes aan de zijkant. Een goedkope gietijzeren zwarte voet van internet eronder en we kunnen de komende jaren vooruit. We zien de tafel als een soort groeibriljant. Hebben we straks weer wat bij elkaar gespaard, dan vervangen we de tafelpoot door een poot die we écht tof vinden.” 

Gezellige mee-eters

“Dat wat we vooraf in gedachten hadden, komt precies uit. Als ik aan het koken ben, komen de tekenspullen en Donald Duck tijdschriften op tafel en kruipen de kinderen op deze bank. Ook als er vriendjes en vriendinnetjes komen spelen, kruipt iedereen hier bij elkaar. We hebben een grote eettafel in de woonkamer staan, maar zitten regelmatig hier te eten. Lekker dicht bij de keuken en er is plaats genoeg.  

Dankzij het maatwerk maken we nu optimaal gebruik van de ruimte. We hadden er ook een Ikea bank neer kunnen zetten, maar nu is het zitje echt onderdeel van de ruimte geworden. En we hebben iets wat niemand anders heeft. Ook leuk!” 

Leuk, flexibel en betrouwbaar bedrijf

“Over de dienstverlening van nofruit ben ik zeer te spreken. Het was druk, dus Roxanne en ik konden nog wel eens langs elkaar heen bellen, maar hun vriendelijkheid en manier van communiceren zijn super. Van de leuke teksten op kaartjes tot de superservice toen onze zithoogte niet goed bleek: ik werd blij van ze. Tijdens onze verbouwing ben ik al veel partijen tegengekomen die zich niet aan afspraken hielden, niet kwamen opdagen of me niet op de hoogte hielden. Nofruit kwam afspraken na en deed zelfs meer dan ik van ze verwachtte. Heel fijn.” 

Plannen toekomst

Nu de verbouwing bijna af is, leef ik zo ongeveer mijn woondroom. Die grote puien. De serre die onderdeel is van de tuin. Ik kan niet wachten tot het mooi weer is en alles open kan! Nu ik er zo over nadenk, wil ik nog wel een mooie tuinset met fijne banken. Maar goed, we zijn redelijk losgegaan op de keuken, dus het einde van ons budget is in zicht. De rest van het huis gaat bovendien voor. We wonen in een rijksmonument en hebben nu alleen de nieuwbouw aangepakt die daaraan vastzit. Stap voor stap willen we nu ook het grote huis aanpakken. Maar eerst gaan we genieten van deze keuken!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

2 reacties

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie