Wat is een goede buitenstof voor mij?

Lieve Daantje, 

 

Het gaat er dan eindelijk van komen: die loungebank in de tuin! Na jaren heb ik mijn man zover en ik kan niet wachten op lekkere relaxmiddagen en gezellige vriendenborrels in onze achtertuin. Eén ding vind ik echter lastig: hoe kies ik de juiste buitenstof voor onze kussens? Waar moet ik op letten? 

 

Groetjes Annemarie 

 

 

Lieve Annemarie, 

Om te beginnen kunnen we je geruststellen. Al onze stoffen, behalve kunstleer en velours en de Homie stoffen (excl. Homie uni, stripes en blend), zijn geschikt voor buiten. Overigens zijn de kunstleer Cuzco en Oxford wel geschikt voor buitengebruik. Geen enkele stof die je bij ons koopt, is volgend jaar verkleurd. Naast kleurvast zijn bijna al onze stoffen ook waterafstotend, wasbaar in de wasmachine en schimmelwerend.  

Natuurlijk zit er wel verschil tussen de ene en de andere stof. Qua eigenschappen, textuur, kleur en prijs bijvoorbeeld. We nemen je even mee. 

Kleurecht

Zoals gezegd zijn alle stoffen bij ons kleurecht, ook wel kleurvast genoemd. Om je enig idee te geven van het verschil tussen alle kleurechte stoffen, hierbij een opsomming van een aantal van onze veel verkochte buitenstoffen. 

Ten eerste onze eigen Homie stoffencollectie. Dat is onze goedkoopste buitenstof, glad en effen en met hele leuke hippe strepen en een wat gemêleerde stof. Dan de Cartenza, ook een mooie gladde effen buitenstof, met streepjes en printjes. Daarna komen de Southend en de Copacabana. Die zijn net iets duurder, en voelen iets luxer aan. De Sunbrella en Linnenlook komen daarna, dan hebben we het echt over topkwaliteit. Ze ogen luxe en qua kleurechtheid en waterafstotendheid kan het bijna niet beter. Op deze pagina lees je meer over onze soorten stoffen en hun eigenschappen. 

Waterafstotend?

Door de waterafstotendheid van onze stoffen gaan vlekken er makkelijker af. Er zit een soort coating op, waardoor water wordt tegengehouden. Zeker voor een uurtje of vier, vijf. Dus een buitje tijdens het boodschappen doen kan geen kwaad. Regent het echt dagen achter elkaar? Of valt het met bakken uit de hemel? Dan raakt de stof uiteraard een keer verzadigd en bereikt het water de vulling, waardoor die nat wordt. Maar ook dit is op te lossen 😊 

Waterdoorlatende vulling

Naast een waterafstotende stof is dus ook het soort vulling belangrijk. Heb je een vulling die water vasthoudt, dan krijg je op den duur schimmel. Zo simpel is het. Wij hebben dan ook een speciale vulling ontwikkeld die water doorlaat: onze Altijd Buiten vulling. Die heeft gaas aan de onderzijde en waterdoorlatend foam binnenin. Het water loopt er dus onder weer uit.  

Let op: leg je Altijd Buiten kussens niet op een dichte, betonnen bank! Het water moet aan de onderkant wel weg kunnen lopen natuurlijk, anders heb je nog weinig aan je buitenvulling 😉

Onderhoud buitenkussens

Buitenkussens hebben iets meer onderhoud nodig dan binnenkussens. Dat is nu eenmaal zo. Met ‘altijd buiten’ bedoelen wij trouwens: het hele zomerseizoen buiten of het hele jaar door onder de veranda. Liggen jouw kussens niet overdekt én het hele jaar buiten én doe je er geen beschermhoes omheen in de winter? Dan kun je er niet onderuit en gaan ze lijden onder alle weersinvloeden. Hoe goed de stof en vulling ook zijn, als je je kussens niet onderhoudt worden ze op een gegeven moment vies.   

Dé tip in dit geval is: was je kussens regelmatig. Al onze stoffen kunnen in de wasmachine.  En ook: haal vlekken er altijd zo snel mogelijk uit. Hier zie/lees je hoe je dat doet. 

Kleur en materiaal

Het spreekt voor zich dat witte kussens sneller vies worden dan bruine of groene. Of tenminste, je ziet er meer op. Kies dan ook een gemêleerde stof voor buitenkussens, dan hoef je niet bij ieder vlekje in de paniekstand te schieten. Ook lichtgekleurde of grof geweven stoffen in combinatie met huisdieren of kleine kinderen vragen om een bewuste afweging. Heb je katten, honden of knoeikinderen? Ga voor een gladde gemêleerde stof, dan zit je zeker weten safe! 

Stof opnieuw waterafstotend maken

Ik weet dat jij je kussens nieuw gaat bestellen Annemarie. Omdat ik echter weet dat er mensen meelezen, heb ik ook een tip voor anderen met bestaande kussens. Heb je je hoezen al erg vaak gewassen en twijfel je aan de waterdichtheid? Met ons Setje Schoon maak je ze weer waterafstotend. Je impregneert ze opnieuw waardoor ze er weer even tegen kunnen. 

Hopelijk hebben we antwoord op je vraag gegeven Annemarie. Voor elke situatie is er wel een goede buitenstof te vinden. Maar je hebt er het langst plezier van als je de stof ook goed onderhoudt.

Liefs, 

 

Daantje 

Stoffenspecialist  

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie