MIJN ONTWERP #14: loungehoek

Jeff ten Haken

Grotemensenhuis met loungehoek in de tuin

loungehoek Jeff ten Haken

Ze verhuisden van een appartement met balkon in Amsterdam Oud-West naar een nieuwbouwhuis met tuin in Amsterdam-Noord. Toen Jeff ten Haken en zijn gezin in maart 2020 hoorden dat ze net als tout Nederland veel thuis zouden gaan vertoeven, was hun prachtige achtertuin nét af. Perfecte timing dus, want nu genieten ze al ruim een jaar van hun maatwerk loungehoek. Vooruit, gezellige familiefeestjes hebben er nog niet op plaatsgevonden… Maar relaxmiddagen samen met hun kinderen? Zondagmiddagborrels met vrienden binnen de coronaregels? Echt wel!

loungehoek

Tuin als speel- en rustplek

“We hebben de tuin van ons nieuwbouwhuis laten ontwerpen door een hovenier. Niet pas toen het huis van binnen 100% af was, maar direct bij de overdracht hebben we hem aan het werk gezet. Achteraf gezien hebben we dit super getimed, want nu hadden we vorig jaar – toen zowel de lockdown als het mooie weer begon – direct een gave plek om tot rust te komen. Onze zoontjes van één en vier kunnen eindelijk heerlijk buiten spelen, iets wat op ons kleine balkonnetje voorheen niet bepaald mogelijk was. Ja, je kunt wel stellen dat we al veel plezier van onze tuin gehad hebben. 

Zitplekken graag

Hoe we de tuin wilden, hadden we al lang in ons hoofd. Er moesten verschillende zitplekken komen: eentje om in de ochtendzon met een kop koffie te kunnen ontwaken, een eethoek in de schaduw voor vier personen én een loungehoek met lekkere kussens. Samen met de tuinman bedachten we de eetplek op het terras bij het huis en de loungehoek hebben we wat dieper in de tuin geïntegreerd. Op een verhoging vind je onze loungebank in L-vorm, ingebouwd tussen het groen van de heg en het gras. Het Marokkaanse kleed, de poefjes en kist zijn allemaal eigen inbreng. En oja, zou ik bijna het slingertouw en de schommel vergeten. Als onze zoons zijn uitgespeeld op de klimmuur binnen, kunnen ze buiten verder ravotten.” 

Loungen in warme en koudere tijden

“Op het eten en de ochtendkoffie na, zitten we eigenlijk altijd in de loungehoekOverdag met de kinderen, wat later op de dag lekker met z’n tweeën. Met het zeil erboven zit je ’s zomers niet in de felle zon en blijft de warmte fijn hangen tot ‘s avonds. Een ander voordeel van het zeil erboven is dat je kunt blijven zitten als het een beetje miezert. Zelf vind ik het heerlijk om buiten te zijn als het koud is, maar mijn vrouw is een echte koukleum. Om het hele jaar door samen buiten te kunnen zitten, kochten we zelfs een elektrisch deken voor haar. Vond ik een strakker plan dan een energievretende en milieuonvriendelijke gasbrander!

tuin fauteuil
loungehoek tuin

In huis hebben we veel hout en een betonnen vloer met mooie kleden en gordijnen; dat sfeertje wilden we doortrekken naar buiten.

Waterbestendige, duurzame stof

Wat de stof betreft hebben we goed naar ons karakter en ons interieur gekeken. Ten eerste zijn we niet altijd even netjes met binnen leggen en hebben we kids die graag knoeien, dus we kozen een afneembare stof die tegen een beetje vocht en vuil kan. Verder wilden we net als binnen een industriële look, gecombineerd met warme, natuurlijke kleuren en materialen. In huis hebben we ook veel hout en een betonnen vloer met mooie kleden en gordijnen; dat sfeertje wilden we doortrekken naar buiten. Deze ecru stof kleurt goed bij het hout en het geheel oogt lekker licht. Het zonnescherm buiten en ons interieur binnen hebben al genoeg kleur. We hebben niet één witte muur, dus dan weet je het wel 😉 

With a little help

Die interieurcombi van industrieel en natural hebben we niet helemaal zelf bedacht. Mijn vrouw heeft er oog voor, dat wel, maar we kozen er toch voor de hulp van een interieuradviseur in te huren. Professionals kijken toch anders en verrassen je met dingen die je zelf nooit zou verzinnen. Zo kwamen ze met een klimmuur voor de kinderen in de woonkamer, dat had ik zelf echt nooit bedacht! We hebben een split level woning en op deze manier wordt de vier meter hoogte in de woonkamer goed gebruikt. Wat ons betreft is het inschakelen van hulp de energie en geld altijd waard. Schilderen bijvoorbeeld. Dat kan ik zelf echt niet zo goed als een schilder. Laat je het doen, dan kost het wat maar is het sneller klaar plús je hebt er langer plezier van.” 

modern huis
split-level woning

Verlanglijstje: daktuin en weids uitzicht

“Hoe fijn we hier ook wonen nu, we hebben echt nog wel dromen. Zo kijken we vanuit onze slaapkamer op een saai dak van 20 vierkante meter. Hoe tof zou het zijn als we in plaats van een grijze stenenmassa uitkijken op een groene daktuin?! Desemdaken en plantjes zijn stukken mooier en het is ook nog eens duurzamer. Als we nóg verder de toekomst in kijken, willen we denk ik alsmaar meer groen en ruimte om ons heen. Ons droomhuis bevindt zich misschien wel in een dorp. Of aan de rand van de stad, om de stap niet al te groot te maken…  
 
Voor nu houden we het vooralsnog bij af en toe een weekendje weg in de polder, terwijl we ons eigen huis verhuren via Airbnb. Dus families met kleine (klim)kinderen? Feel free en kom fijn een paar dagen genieten van al het moois hier! Je bent meer dan welkom.” 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie