MIJN ONTWERP #17: gestucte bank

Wendy

Dat zit als gegoten

Wendy Bolhuis interieur

Hij matcht met hun voorkeur voor strak, past in hun onderhoudsvriendelijke tuin én is wit, net als zo ongeveer het hele interieur. Verder is de gestucte bank in de tuin van Wendy en haar gezin de ideale plek voor een bakkie koffie in het zonnetje, goed gesprek met vrienden of middagdutje als er even geen bezoek is. “Zeker sinds de nieuwe kussens erop liggen zijn we er niet meer vanaf te slaan”, lacht Wendy.

Klushuis gekocht

“We kochten dit huis in Twente twee jaar terug en zijn hier begin vorig jaar komen wonen. Net op tijd allemaal, als je bekijkt hoe overspannen de markt nu is… Voordat we erin trokken, hebben we het huis van onder tot boven onderhanden genomen. Vooral om het naar onze smaak te maken, want het huis is maar 13 jaar oud en had stiekem helemaal niet zoveel aanpassingen nodig. Toch hebben we ons helemaal uitgeleefd. Van de keuken, woonkamer en slaapkamers tot de speelkamer, mijn kantoor en het washok; het hele huis voelt nu als eigen.”  

Designtuin

“En de tuin? Daarmee hebben we bewust even gewacht totdat we wisten hoe we hem het liefst gebruiken en waar we de zitplekken wilden hebben. Eind van de zomer waren we er uit: de overkapping moest verlengd en daardoor moest de bestrating verplaatst worden. Van het ene idee rolden we in het andere, dus je voelt hem al aankomen: dat werd een compleet nieuw tuindesign. Opties genoeg, want we zijn gezegend met een achtertuin van maar liefst 16 x 16 meter. 

Verboden te voetballen

Ik begon met het maken van een moodboard. Het werd al snel duidelijk dat de stijl van onze woonkamer moest worden doorgetrokken naar de tuin: veel wit, lichtgrijs, houten elementen en zwarte accenten. En één ding moest er sowieso komen: een gestucte bank met borders. Daarnaast houden we beiden niet van weelderig en ook niet van tuinieren. Doe ons maar gemak en strak! Natuurlijk hebben we in het ontwerp ook gedacht aan onze zoons van zes en vier jaar oud. Aan de rechterkant van de tuin maakten we een speelzone met ruimte voor een speelhuisje, schommel en trampolineDe speelzone hebben we afgescheiden met Portugese laurier.” De grote grasmat die we al hadden hielden we, ideaal voor ze om op te voetballen. 

Vroeger was bijna alles grijs-wit-zwart, tegenwoordig sluipen er langzaamaan meer beige- en bruintinten ons huis in.

Groene vingers?

Het basisontwerp hebben we zelf gemaaktOm zeker te weten dat we goed zaten, besloot ik vorig jaar tijdens de digitale VT Wonen beurs een online tuinadvies in te plannen met Jurgen Smit. Ideaal, want hij had een paar goede tips die we meteen konden toepassen in ons tuinplan. Vooral zijn ideeën over de beplanting waren een mooie aanvulling op onze eigen ideeënIn de border staan nu lampenpoetsersgrassen, die moeten alleen nog even tot leven komen..Ook het idee voor de laurier komt van Jurgen en verder hebben we twee boompjes die er al stonden verplant en één boom laten staan.” 

Symmetrisch zitten

“Op het plekje waar in het voorjaar de zonnestralen lekker doordringen, wilden we gestucte borders met er tussenin een gestucte bank om lekker in het zonnetje te zitten. Om de diepte van de tuin te benadrukken, maakten we een XXL exemplaar:  twee borderbakken van vijf meter lang met daartussenin de gestucte bank van bijna vier meter. Langs de border loopt een pad van vlonders dat halverwege – op de plek van de bank – doorloopt in een terras. Achter de gstucte bank maakten we een muur die we ook stucten en wit schilderden. We wilden natuurlijk wel ergens tegenaan kunnen zitten. Zo is er een mooi plekje ontstaan om heerlijk van het zonnetje te genieten.”

gestucte bank
gestucte bank

Kussenkeuze

Over zitten gesproken, beton is natuurlijk niet bepaald comfortabel dus de bank schreeuwde om een nofruit kussen. Of beter gezegd twee kussens, want één kussen van vier meter zou niet echt handzaam zijn en ’s winters nogal in de weg liggen. Eerst leek het me handig om te gaan voor waterdichte kussens die altijd buiten kunnen blijven liggen, maar met een dichte bank eronder die geen water doorlaat had dat niet zoveel zin natuurlijk. Ik koos wel voor een waterafstotende stof, zodat ik me geen zorgen hoef te maken over een onverwacht regenbuitje. Daarnaast koos ik voor kussens met een redelijk zachte zit. Zo kun je relaxt zitten en is de gestucte bank ook te gebruiken als ligbank. De kussens zijn iets strakker genaaid, zodat ze een iets luxere uitstraling hebben.” 

Tig tinten grijs

Omdat de Sunbrella stoffen geschikt zijn voor buiten en ondanks het zonlicht altijd kleurecht blijven, besloot ik hier een paar kleurstalen van op te vragen. Ik wilde enig contrast met het wit en een te donkere stof zou weer te warm worden in de zomer. Van alle grijze en taupeachtige tinten die ik heb overwogen, is deze prachtige lichtgrijze stof de winnaar. De kleur sluit goed aan op de kussens van de eetstoelen en loungeset onder de overkapping. De schutting heeft inmiddels ook een grijstint gekregen en de sierkussentjes op de bank hebben juist weer fijne natureltinten die het geheel wat warmer maken. Het is niet bewust, maar nu ik er zo over nadenk realiseren we een lekker zuidelijk Ibiza sfeertje zo.” 

Less is more

Basic. Minimalistisch. Scandinavisch. Zomaar wat woorden die je een beeld geven van de interieurstijl van Wendy. Al spreken de foto’s natuurlijk aardig voor zich. “Ik ben niet zo van uitgesproken kleuren, liever houd ik het rustig. Vroeger was bijna alles grijs-wit-zwart, tegenwoordig sluipen er langzaamaan meer beige- en bruintinten ons huis in. Wat accessoires betreft geldt eigenlijk hetzelfde als voor de kleuren: ik wil het niet te schreeuwerig. Geen onnodige tierelantijntjes, maar een paar goed gekozen items. Deze stijl hebben we van binnen naar buiten toe doorgetrokken. Ik houd ervan dat het huis en de tuin samen een geheel vormen.

witte tuintafel

Fabulous sisters

“Je kunt wel zeggen dat interieur mijn grootste hobby is. Eentje die inmiddels enorm uit de hand gelopen is en in de afgelopen periode steeds professionelere vormen heeft aangenomen… Aangezien mijn zusje dezelfde aandoening heeft, geven we sinds een paar jaar samen interieuradvies (check onze site fabinterieurhulp.nl of @interieurhulp op Insta voor slimme interieurtips). In onze adviezen verwerken we ook vaak maatwerkmeubels, zoals bijvoorbeeld een eetkamerbank. Hiervoor hebben we al vaak een maatkussen van nofruit aangeraden! 

For A Budget

De grootste misvatting op interieurvlak vind ik dat een interieuradvies alleen is weggelegd voor mensen met een goed gevulde portemonnee. Een mooi interieur hoeft niet duur te zijn en datzelfde geldt voor het advies zelf. Door iemand mee te laten kijken, voorkom je miskopenWij kijken bijvoorbeeld altijd naar de spullen die mensen al hebben en wat merken betreft adviseren we net zo vlot Ikea als Flinders. Het is dus niet toevallig dat de je met de beginletters FAB For A Budget kunt maken.  

Wil je ook foto’s zien van Wendy’s huis? Check dan eens haar eigen Insta pagina @thuisstijl. 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

3 reacties

    • Hoi Jo, vervelend inderdaad die groene aanslag. Hoe je dat bij stucwerk mooi schoon kan maken weet ik niet exact. Als je Wendy van @thuisstijl (haar instagram account) een berichtje stuurt, kan zij je wellicht een advies geven. Fijne dag!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie