MIJN ONTWERP #19: omgebouwd daybed

Koen
&
Isabella

Amsterdams monument wordt eigentijdse loftwoning

loftwoning amsterdam

Van hokkerig uit-de-tijd-huis met verlaagde systeemplafonds naar hippe loftachtige woning voor een jong stel. Koen (30) en Isabella (26) kregen dit voor elkaar met hun drielaags appartement van 45 m2 in de Amsterdamse Jordaan. “We kenden elkaar drie maanden en gingen ervoor! Van indeling en afwerking tot eettafel en kattenbak; alles hebben we zelf bedacht en gemaakt. Ons pronkstuk? Dat is het omgebouwde daybed, dat nu bank en logeerbed in één is.”

Ontwerpvrijbrief

“Bijna een halve eeuw lang woonde hier dezelfde man, die de boel flink had dichtgetimmerd en overal tapijt op tapijt op tapijt had liggen”, vertelt Koen. “Toen ik van een goede kennis – die ik via mijn werk als interieurarchitect ken, ik heb vier jaar geleden zijn huis ontworpen – de vraag kreeg of ik deze woning wilde huren, moest ik dus even door het een en ander heen kijken. Omdat ik de opdracht kreeg de woning compleet aan te pakken en Isabella en ik hem van begin tot eind opnieuw mochten ontwerpen voordat we erin gingen wonen, zei ik direct ja. Zo’n kans liet ik niet lopen! Van het maken van werktekeningen tot het uitzoeken en bestellen; alles heb ik zelf geregeld.”

jordaan amsterdam

Ultieme relatietest

Mijn relatie met Isabella telde slechts drie maanden op dat moment. Het klikte echter zo goed, dat we besloten het samen te gaan doen. “Ik kom oorspronkelijk uit Brabant”, neemt Isabella het woord. “Omdat ik hier ook al ging werken en een deel van onze vrienden in Amsterdam woont, was de overstap vrij makkelijk. Gaan samenwonen was wel spannend, maar vooral enorm leuk! We zijn allebei graag bezig met interieur. Ineens waren we een keuken aan het bestellen en aan het bedenken wat voor meubels we wilden. Best bijzonder als je er zo over nadenkt. 

Metamorfose

Zowat het eerste dat het stel tegenkwamwas een stel oude balken onder het systeemplafond in de keukenDat werd dus slopen!”, zegt Koen. “Nu alles klaar is, vind je op de eerste verdieping onze nieuwe grijsgroene keuken, zelfgemaakte eettafel, toilet en douche. Ga je de trap op dan kom je in de woonkamer, waar zich ook onze op maat gemaakte kledingkasten en vintage wastafelmeubel bevinden. Helemaal bovenin is onze slaapkamer. Als basiskleur kozen we bewust niet voor wit, maar voor off white en stone teint. Dit geeft een zachte, warme en stoerdere vibe. Verder vind je in ons huis veel eerlijke, ambachtelijke materialen. De grootste uitdaging bij de verbouwing? Dat was de voordeur van 56 cm breed. Daar paste bijna niets doorheen! 

loftwoning slaapkamer

Het moest dus een bank met losse elementen worden. Die we op zich vonden bij Ikea, maar dat was het toch nét niet zeg maar. We wilden iets origineels en hadden zo onze eisen.

Speciale zitwensen

Ook geen bank dus, om maar met ons zitmeubel te beginnen. Aangezien de ramen ook niet ver open kunnen, zou een standaard bank nooit naar binnen kunnen. En als hij al naar binnen zou kunnen, paste hij niet door het trappengat… Het moest dus een bank met losse elementen worden. Die we op zich vonden bij Ikea, maar dat was het toch nét niet zeg maar. We wilden iets origineels en hadden zo onze eisen.” Isabella legt uit. “Ik wilde heel graag geel velvet, lekker apart. En ja, dan wordt de spoeling nog dunner natuurlijk. Ach ja, we maakten toch al alles zelf in dit huis. Een bank kon er ook nog wel bij 😊 .”  

woonkamer loftwoning
groen grijze keuken

Tekenen maar

Koen kroop achter de computer en zijn werktekening met onderstel en pootjes begon aardig op een vintage daybed van vroeger te lijken, maar dan met rugleuningDie dingen zijn nergens te koop, dus het werd een rondje Markplaats zoeken naar zo’n daybed. Uiteindelijk vonden we een betaalbaar basisexemplaar dat in goede staat was, waar ook nog eens twee lades onder zaten voor extra opbergruimte. Op internet kocht ik stalen beugels en ik maakte een plank op kleur voor de rugleuning. Voor de kussens kwamen we uit bij nofruit. 

Velvet maatkussens

“Wilden we twee losse zitkussens of één lang kussen op het daybed? Wilden we plof of strak en welke stof was kat- (lees: krab-) bestendig? Het was best nog even puzzelen. Van Lennaert mochten we op een zaterdag even langskomen in de showroom van nofruit om zelf te voelen en proberen. Het werd strak en stevig voor het zitkussen en plof voor de rugkussens. In de kleur Soft Gold, nadat ik Isabella had weten te overtuigen. En in velvet uiteraard ;-).  

Daarnaast wilden we armleuningen, ook al zie je die op een daybed normaal gesproken nooit. Losse kussentjes zouden wegschuiven of rollen, dus we bedachten deze pilaarvormige kussens. Nofruit maakte er banden aan, die onder het matras van vastzitten met klittenband. Werkt super! Ook fijn is dat we het daybed – dankzij het lange zitkussen – als logeerbed kunnen gebruiken. Er hebben al enkele vrienden op geslapen, die geen zin hadden om ’s avonds nog terug naar Brabant te rijden.”

rolkussen

Uitvinderskoppel

“Naast het daybed hebben we ook de eettafel zelf gemaakt. We zaagden een stuk van de oude tafel van Isabella’s ouders, voorzagen deze van rondingen en een tafelpoot uit mijn oude studentenkamer en schuurden en lakten hem opnieuw. Ook de kattenbak is een eigen creatie, dit keer van Isabella. “Ik had al een kat, maar wilde geen lelijke dingen in huis. Dus maakte ik een gat in een oude dekenkist die we bij de kringloop op de kop tikten en verstopte daar de bak in. Opgelost!” 

loftwoning
loftwoning amsterdam

Lampen van veren, proteïnepotten en bierflessen

Koen wist al vroeg dat hij iets moest gaan doen met zijn creatieve brein. “Vroeger al zag ik dat een product meer doelen kon hebben dan alleen dat waarvoor het in eerste instantie gemaakt is, zeker wanneer je dingen met elkaar combineert. Ik gooide nooit spullen weg, maar haalde ze uit elkaar en creëerde er wat nieuws van. Zo maakte ik van een schroef en een haakje attributen voor het skateboarden. Verder maakte ik lampen van een ventilator, veren, eiwitpoederpotten en Hertog Jan flesjes. Later werden dit kasten, tafels, wijnrekken en ga zo maar door. Op mijn site neokdesign.nl zie je een en ander terug, al ben ik nu vooral nog uitvinder voor vrienden en familie.”

Over de vloer bij BN’ers

Het zal je als lezer niet meer verbazen: Koen deed diverse opleidingen op het gebied van interieur en ruimtelijk ontwerpen en werkt als interieurarchitect. “Ik ben in dienst bij Jeroen de Nijs, o.a. bekend van het programma De Perfecte Verbouwing op RTL4. We werken veel in het midden- en hogere segment, onder onze klanten zitten ook BN’ers. Wat mijn werk zo gaaf maakt, is dat we van alles doen: van skyboxen en woonboten tot hotels en restaurants. Het liefst maak ik steeds weer iets unieks; voor mij liever een originele woning dan een flatgebouw met tien keer dezelfde ruimtes. Het mooiste project waar we aan hebben gewerkt, is een groot penthouse met een persoonlijk interieur. Momenteel zijn we bezig met een villa, we ontwerpen zowel binnen als buiten. Dat wordt ook zeker een plaatje!” 

Als dromen geen bedrog zijn…

“Dan wonen Isabella en ik ooit vrijstaand en staat er een Jeep Wrangler op de oprit!”, zegt Koen. “Alleen wil ik een zwarte en zij een gele, dus dat wordt nog even onderhandelen…” Een boerderijtje, dieren in de tuin en een grote schuur als atelier, dát zouden Koen en Isabella fantastisch vinden. “En ja. Natuurlijk gaan we alles zelf verbouwen en maken. Misschien gaan we zelfs ooit nog wel zakelijk samenwerken en een bureau of studio voor onszelf beginnen. Alle tijd om hierover te dromen en brainstormen, de toekomst zal uitwijzen hoe het gaat lopen!” 

Meer zien van het werk en huis van Koen? Op Insta (@koenvenneman) deelt hij regelmatig inspirerende foto’s. 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie