MIJN ONTWERP #20: eetkamerbank

Hella van den Eerenbeemt

Wandbank over de hele woninglengte

hella van den eerenbeemt

Hij is zeker weten de knapperd van het huis: deze eetkamerbank over de hele lengte van de woning. Hella van den Eerenbeemt uit Amsterdam-Noord vertelt over de verschillende functies die hun bank vervult. “Hij begint als eetbank achter in huis en doet vervolgens dienst als plantenbak en afscheiding van het eet- en zitgedeelte. Daarachter loopt-ie door als side table in de zitkamer en aan de voorkant gaat hij over in een speelplek. Ons wandmeubel verbindt de hele ruimte.”

Nieuw huis, nieuwe carrière

“We kochten dit nieuwbouwhuis in de oksel van de A10 een jaar of vijf terug. Destijds moest het nog gebouwd worden, wat een paar jaar duurde. In mijn hoofd ging ik echter al enthousiast aan de slag met de inrichting en ik merkte: deze interieurverslaving had ik veel te lang weggedrukt!  

 Tegelijkertijd begon mijn kantoorbaan meer en meer te jeuken… Na banen als secretaresse en event manager wilde ik graag iets met mijn creativiteit doen. Ik schreef me in voor de opleiding Interieurstyling aan de Vogue Academie. Daar zat ik dan. Als 36-jarige tussen de 18-jarige meiden een potje blij te wezen.” 

Oefenobject

“Ons nieuwe huis was natuurlijk het ideale proefproject tijdens mijn studie, kon ik mooi oefenen in SketchUp. Natuurlijk werd het huis wel leefbaar opgeleverd, maar ik zou ik niet zijn als ik niet iets anders had bedacht voor zowat elke ruimte. Ik kan wel zeggen dat ik in de tijd tussen de aankoop en de verhuizing interieurstylist ben geworden.  

Ik studeerde af, leerde mezelf tekenprogramma’s aan en mijn man maakte mijn website. Tegenwoordig ontwerp ik elke week wel iemands interieur. Maar mijn allereerste ontwerp? Dat is spelenderwijs ontstaan en daar is onze eigen bank op maat uit gekomen.” 

Muurmeubel op maat

“De bank zit vast aan de muur en loopt helemaal van achteren naar voren. In de ene ruimte is het een eetkamerbank, elders een plantenbak, side table en kinderspeelplek. Ideaal, ’s avonds gaat al het speelgoed in de mandjes en lades eronder en klaar! Naast de eetkamerbank heb ik wat ruimte open gelaten en daarnaast een eenpersoons zitje gecreëerd. Dit doorbreken van de lengte heeft een mooi, esthetisch effect.  

Ik merk dat ik in projecten ook regelmatig met zo’n multifunctioneel lang muurmeubel werk. Momenteel ontwerp ik bijvoorbeeld een speelkamer, waarin een op maat gemaakte kast/wandbank komt. Originele items die mensen niet 1-2-3 zelf bedenken, daar ga ik voor.”  

eetkamerbank

Een bank wordt natuurlijk pas een zitplek met goede kussens erop.

The making of

“Terug naar ons eigen wandmeubel, dat zo tof geworden is dankzij vele handige mensen om ons heen. Mijn zwager zorgde voor de zware stalen poten onder de bank, die we vakkundig wegwerkten door er een dunne mdf-plaat in de kleur van de muur voor te zetten. Zo ‘zweeft’ de bank en lijkt het alsof de muur doorloopt. De schoonvader van mijn zwager, een lasser, heeft een uitgebreide berekening op onze bank losgelaten. Toch wel handig dat hij sterk is en daadwerkelijk aan de muur blijft hangen als we er met z’n allen op gaan zitten. 😊

 Het benodigde hout bestelden we bij opmaatzagen.nl, precies in de juiste afmeting. Daarnaast was mijn vader onderdeel van de hulptroepen, zoals altijd als er geklust wordt hier. Wat ik zelf gedaan heb, is het aflakken. Ik ben echt van de finishing touch, word gelukkig als je resultaat gaat zien. Hier koos ik voor de warme grijstint Pavilion Grey 242 van Farrow & Ball. Mooi is-ie hè?” 

rugkussen ophangen
velours bank

Greige gemêleerde kussens

“Een bank wordt natuurlijk pas een zitplek met goede kussens erop. Al googelend kwam ik uit bij nofruit. Aan de hand van mijn uitleg wisten zij me te adviseren over de dikte en de vulling van de kussens. Of ik ook mijn eigen stof kon inbrengen, was mijn vraag. Gelukkig kon dat, want ik had losse stof gekocht van HK Living. Een dikke, beigegrijs gemêleerde stof, geschikt voor banken. Lekker licht, maar toch niet zo licht dat je er alles op ziet. Ik heb hem trouwens wel ingespoten, ik heb tenslotte kinderen… 

Om het geheel extra spannend te maken, besloot ik geen staande rugkussens maar hangende rugkussens te bestellen. De cognackleurige leren lussen en messing schroeven zijn leuke contrasterende details die de zithoek origineel maken en een luxe uitstraling geven. Ik zorg er altijd voor dat kleuren en materialen ergens in huis terugkomen. Zo hebben we een bruingouden bank en walnootkleurige pootjes onder de salontafel, deze matchen goed met de bruine lussen. Waar ik ook van hou, zijn gave printjes. Maar dan voor een losse stoel of kussentjes hoor, zo’n groot bankkussen houd ik bewust neutraal.” 

Effe klaar nu

“Onze woonkamer is inmiddels redelijk af. Ik wil alleen nog de ronde tafel vervangen door een mooie, ovalen tafel. We hebben de lengte in huis en nodigen graag mensen uit om te komen eten, vandaar. Op het losse zitje naast de eettafel zit ik soms zelf te relaxen met een kop koffie, kijkend naar de kinderen buiten. Ze zijn nu drie en bijna één, je snapt vast dat ik elke minuut van rust aangrijp! De kinderen mogen trouwens niet eten op de bank, af en toe treden we even streng op. Zij hebben hun Tripp Trapps, de bank is voor ons. 

Iets verderop op mijn wishlist staat een Samsung Frame tv, zo’n schilderijvariant uit VT Wonen weet je wel. En het kantoor boven moet ook nog gedaan worden… Ach, we zijn zo ontzettend aan het klussen geweest de afgelopen twee jaar. Het is nu wel even genoeg geweest. Als we over een tijdje niet meer weten wat we met onze vrije tijd aan moeten, halen we de zagen en kwasten wel weer tevoorschijn. Wie weet verhuizen we zelfs wel ooit naar Den Bosch, mijn man komt namelijk uit Brabant. Ik sluit niks uit!” 

speelhoek
eethoek

Tip voor thuis: ga voor samenhang

Nu je als lezer toch helemaal hier aanbeland bent, zou ik jgraag nog iets meegeven. Veel mensen gaan de mist in door losse spullen te kopen en vooraf niet over het hele plan na te denken. Ze kiezen van alles wat ze mooi vinden, en uiteindelijk is die bank toch net te groot of valt een kleur net verkeerd uit. Of je nu wel of niet een styliste in de arm kunt nemen: denk goed na over de indeling en het totaalplaatjeMet een simpele online floorplanner creëer je al overzicht en samenhang. Precies wat nodig is als het om interieur gaat! 

Wil je Hella volgen? Check haar website www.createwow.nl of haar Insta: createwow_interieurstyling 

eetkamerbank
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

2 reacties

  1. Wat een toffe sfeer heb je gecreëerd. Ik ben zeer benieuwd naar meer foto’s van de bank en hoe je hem gemaakt hebt. Wij hebben een lange woonkamer, 16 meter dacht ik. Sommige stukken heel smal, sommigen wat breder. Ik denk dat je bank een toffe eye catcher zou kunnen zijn. Hopelijk wil je meedenken..
    Met vriendelijke groeten,
    Janneke Verspaget

    • Hoi Janneke, wat leuk dat je enthousiast bent over de bank van Hella. Je kan altijd contact met haar opnemen, Hella heeft haar eigen styling & design bureau. Wie weet kan ze je helpen met jouw bank. En dan kom je bij ons terug voor de kussens die erop komen. ? Op de website van Hella -www.createwow.nl- kan je haar contact gegevens vinden. Fijne dag nog!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie