MIJN ONTWERP #29: loungehoek onder de pergola

Herma Bonsink

Zelfgemaakt zitje in zon of schaduw

herma bonsink

Een overkapping is leuk. Als het regent en je toch buiten wilt zitten, of als de temperatuur tot tropische hoogte stijgt. Maar hoe vaak is dat nu het geval in Nederland? Omdat Herma Bonsink de buitenboel liever open houdt en graag van het zonnetje geniet als hij eenmaal schijnt, maakte haar man deze pergola. Én eikenhouten loungebanken, salontafel en hoektafel. “Is het echt te warm en verbranden we levend, dan doen we het doek dicht en hebben we schaduw.”

Houten handel

Hermas man is zelf meubelmaker en op z’n zachtst gezegd handig met hout. “Normaal gesproken maken we badkamermeubels, we hebben een eigen bedrijf, maar voor ons eigen tuinzitje haalde hij maar wat graag zijn gereedschap tevoorschijn. Het ontwerp voor deze pergola maakten we zelf. Aan de houten constructie hingen we een schaduwdoek en klaar waren we. Ook de loungebank stond al een tijdje op ons verlanglijstje. Onze oude bank was echt op, het was tijd voor een exemplaar dat precies op ons terras paste. Met bijpassende tafeltjes. 

Onze wensen, onze uitvoering

Het voordeel van zelf bedenken is natuurlijk dat je je eigen ideeën op iets kunt loslaten. “We hebben echt gekeken hoe we het zitje gaan gebruiken. Ernaast ligt onze zwemvijver, dus als onze kinderen vrienden uitnodigen moet dat wel passen allemaal. Ook wilden we een losse hocker, die we én tegen de bank aan kunnen zetten én als extra zitplek kunnen inzetten. De twee banken zijn uiteindelijk net zo lang geworden. De ene bank heeft twee houten armleuningen, de andere maar één. Toen onze kussens vorige zomer af waren, hebben we snel daarna nog kleine kussentjes besteld. Dat zat toch fijner dan die houten armleuningen.” 

loungehoek pergola

All weather kussens

Ook over de kussens is goed nagedacht. “Ik wil niet in de stress hoeven schieten als er tieners met natte zwembroeken op neer ploffen. Met deze outdoor stof van nofruit is het zelfs geen drama als we de kussens vergeten binnen te halen met regen. Ik weet nog dat de stof op onze vorige bank niet zacht aanvoelde maar als plastic. Kwam er water op, dan zakten de kussens bovendien door. En omdat ze aan de bank vastzaten, kregen we na verloop van tijd natte billen als we gingen zitten. Van de week zat ik bij mensen op zo’n Leenbakker loungeset. Echt, wat ben ik blij met onze keuze voor kwaliteit en comfort!”  

 

Omdat ik lekker op de bank wil kunnen liggen, koos ik voor strakke zitkussens en plofkussens in de rug

Plof rug, strak zit

“Ik houd van taupe, die kleur hadden we hiervoor ook. Ik heb nu eenmaal een voorliefde voor het Ibiza-sfeertje, zie ook mijn lamp van zeegras boven de salontafel. Voor het bestellen van de loungekussens vroeg ik dus stalen op in tig tinten grijs, om vervolgens een mooie en warme kleur te kiezen. Omdat ik lekker op de bank wil kunnen liggen, koos ik voor strakke zitkussens en plofkussens in de rug. Het bestellen was best even spannend, maar dankzij de goede recensies, presentatie op de website en het fijne contact met de klantenservice had ik er alle vertrouwen in.” 

loungehoek pergola

Zamibo

De kussens zijn precies zo uitgevallen als ik gehoopt had. Aan de lege colaflessen in ’t weekend te zien, vinden mijn zoons en hun vrienden het zitje ook meer dan gezellig 😉 Zelf zitten we hier regelmatig met een mooi tijdschrift of met vrienden. In coronatijd is een fijne traditie geboren: elke zaterdagmiddag drinken we hier een borrel met de buren. In de winter maken we er een vuurtje bij. Heerlijk!” 

Muizenhapje

Laatst is – waarschijnlijk door een muis – een hoekje van een zitkussen beschadigd. Ik wilde proberen of de kleermaker in het dorp dat netjes kon maken, maar had daarvoor wel een klein stukje stof nodig. Ik denk dat een stuk van 10 x 10 cm voldoende is. Kunnen jullie mij daaraan helpen?’, vroeg ik aan nofruit. Hun advies was dat ik beter een groter stuk stof kon nemen, omdat het hele vlak vervangen een mooier resultaat zou geven. Fijn dat ze zo goed meedachten over de oplossing. En ja, er staat nu een muizenval in de schuuren in onze nieuwe schuur gaan we de kussens iets hoger neerzetten. Van de grond af in elk geval.”  

loungehoek pergola

Klaar met klussen

Nieuwe schuur zei ik hè. Dat is ons namelijk ons nieuwe plan en een van de laatste dingen die we aan het huis gaan doen. Na vijf jaar klussen aan ons jarenzeventighuis willen we nog zonnepanelen, en de schuur staat op de beste plek. Het huidige dakoppervlak is echter te klein en het schuurtje is sowieso aan vervanging toe, dus we gaan er iets moderners van maken. Daarna zijn we voorlopig wel even klaar. Als het aan mij ligt dan, want als het aan mijn man ligt bedenkt hij morgen weer een nieuwe klus…” 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie