Van 4×4 brandweerwagen naar luxe reisauto

Marijke van der Veen

Van 4x4 brandweerwagen naar luxe reisauto

camper

Ze kochten een oude brandweerbus, schakelden een camperbouwer in en vuurden al hun lessons learned van twee vorige reisauto’s op de arme handyman af. Met deze prachtige customized reismobiel als resultaat. Veel comfortabele zitruimte? Check. Een lang bed waar Joost in past? Check. De bus was net op tijd klaar voor hun voorjaar-/zomertrip van 2022. “Het is volop genieten hier in Turkije. En onze volgende stops zijn Georgië, Armenië en Iran. Reizen is verslavend!

Drie keer scheepsrecht

“We hebben ‘De Chef’ eind 2020 gekocht. Het is een Mercedes Benz 814DA uit 1993, die lange tijd als brandweerwagen heeft gewerkt in Oostenrijk. We kozen voor deze 4×4 omdat we graag ook daar komen waar de wegen wat minder begaanbaar zijn. Met behulp van een camperbouwer gespecialiseerd in reisauto’s hebben we de bus flink verbouwd.

Het was een heel proces. En zoals medereizigers wel zullen herkennen, dat kost altijd meer tijd en geld dan je van tevoren bedenkt. Dit is onze derde reisauto en we namen al onze ervaringen en ideeën van de vorige auto’s mee in dit ontwerp. Eigenlijk net als wanneer je een huis bouwt.”

Grote bank en uitschuifbaar bed

“Zoals gezegd, de ideeën komen uit reiservaringen met onze vorige campers. We reizen altijd meerdere maanden. Omdat het niet altijd goed weer is, wilden we een grote bank en draaibare voorstoel. Joost is vrij lang en dus slapen we in de lengte, vandaar het uitschuifbare bed van 200 x 160 cm. Voor stahoogte voor Joost en toch een beetje tentgevoel en frisse lucht hebben we een hefdak laten maken met tent ertussen.

Verder hebben we gekozen voor een ingebouwd composttoilet om geen chemicaliën te gebruiken. De douche met warm water hebben we aan de buitenkant van de bus, zodat we niet veel ruimte kwijt zijn aan een douchecel. Superdeluxe dit alles, want een douche en toilet hadden we tot nu toe niet!”

Camper binnezijde kussens

Blauwgroene kussens

“De keuze voor de stof van de bank was zo gemaakt. Wel hebben we twee keer meerdere stalen laten komen. Uiteindelijk vonden we blauwgroen de mooiste kleur in combinatie met offwhite, okergeel en het bamboe van het aanrecht en de tafel. Met deze Copacobana Seagrass stof heeft de camper nu een huiselijke uitstraling. Bovendien is de stof lekker zacht om op te zitten en is hij goed schoon te houden.

Momenteel reizen we in landen met goed weer, dus we zitten weinig binnen. Maar als het ’s avonds koud wordt, is de loungebank een genot! Het is hier heerlijk samen een filmpje kijken of een boek lezen. De lange zijde van de bank is ook als bed bruikbaar, maar dat hebben we nog niet uitgeprobeerd.”

“Al met al zijn we super tevreden. De kussens zitten perfect en de stof blijft mooi. Ook zijn we blij met de schuine achterkant, dat zit comfortabel"

Dat is snel, lijkt nofruit wel

“Al met al zijn we super tevreden. De kussens zitten perfect en de stof blijft mooi. Ook zijn we blij met de schuine achterkant, dat zit comfortabel. Het enige puntje is dat sommige kussens ietsie pietsie groot zijn en daarom lastiger te hanteren. Dat merk je bijvoorbeeld bij het openmaken van de

opbergruimtes eronder. Maar hé, dankzij de kussengrootte hebben we ook weinig naden. Da’s dan weer wél fijn.

Het ontwerpproces was best even puzzelen. Gelukkig hielp de besteltool enorm. Daarnaast heb ik wat e-mailwisseling gehad over specifieke vragen en dat liep gesmeerd. Uiteindelijk waren de kussens precies zoals we hoopten. Ook fijn: de levering was stukken sneller dan aangekondigd.”

Reisbloed

Joost is in april van dit jaar naar Italië gereisd. Eerst was hij in Toscane, later in Sardinië. Marijke is hem een maandje later nagevlogen naar Sicilië, om van daaruit samen verder te reizen. “We zijn nu in centraal Turkije. Hiervoor hebben we dus Zuid-Italië gedaan. Vanuit Brindisi zijn we overgestoken naar Griekenland om de Peloponnesos te verkennen. Vandaaruit zijn we overgestoken naar het eiland Chios en vervolgens naar Turkije. Hierna koersen we richting Georgië en gaan we via Armenië naar Iran.”

Marijke vliegt vervolgens terug naar Nederland vanuit Oost-Turkije en Joost reist dan in een maand tijd met de camper terug naar huis. “Eigenlijk was het plan dit jaar naar Mongolië te reizen, maar Rusland zit nog steeds dicht. We voeren nu dus eigenlijk ons plan B uit. Mongolië blijft op het verlanglijstje staan, net als Zuid-Amerika. Onze grootste wens is een keer op pad gaan zonder einddatum. Je bent een globetrotter of je bent het niet hè. J”

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

2 reacties

 1. Dat ziet er super leuk uit!
  Ik kan me voorstellen dat jullie volop genieten van jullie camper op maat.
  Ik zie jullie tafel en wil zelf ook zo’n soort tafel realiseren. Deze is prachtig.
  Mag ik vragen waar jullie deze gekocht hebben?
  Alvast reuze bedankt!
  Veel reis plezier nog,
  Mirella

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie