MIJN ONTWERP #42: Raamzit en buitenbank in dezelfde stof

Karen Runneboom

raamzit en buitenbank in dezelfde stof

In Hellendoorn bouwden Karen Runneboom en haar man een nieuw huis voor hun gezin met twee zoontjes. Samen met een oom die aannemer is veranderden ze hun gekozen kale kavel in een gezellig familiehuis. Mét knus raamzitje binnen en zitbankje buiten.

Droomhuis gebouwd

De periode van 2018 tot en met 2020 stond in het teken van ontwerpen, bouwen, sjouwen, verven en inrichten. “We hebben veel zelf gedaan, dus het duurde misschien iets langer dan bij anderen. Maar na drie jaar is het binnen nu helemaal af!”, vertelt Karen.  

Karen vond het best lastig om sfeer te brengen in een kaal en steriel nieuwbouwhuis, dus nam een interieuradviseur in de arm. Zij gaf advies over kleuren, accessoires en verraste met een wandkast op maat in haar ontwerp. “Voor de kale muur met raam had ze een gave oplossing bedacht die praktisch én stijlvol is. Het zithoekje erin had ik zelf nooit bedacht, maar valt enorm in de smaak hier!” 

Wandmeubel met raamzitje

De adviseur had een origineel wandmeubel bedacht met zitje voor het raam. “In eerste instantie had ze een okergeel kussen ingetekend, wat ik uiteindelijk iets te heftig vond. Op haar advies vroeg ik bij nofruit stofstalen op, waar ik urenlang naar heb zitten kijken. Ik twijfelde tussen roze, geel en neutralere beige- en grijstinten. Uiteindelijk ben ik gegaan voor lichtgrijs. Een goede basiskleur die ik jaren mooi blijf vinden. Nofruit dacht ook mee over de dikte. Het was het mooist het kussen te laten uitlijnen met de vensterbank en dus werd het vier centimeter dik. Het past inderdaad perfect.”  

Koeien en trekkers kijken

In de praktijk zitten we hier vaak. Vooral ons oudste zoontje is gefascineerd door de tractoren en landbouwmachines in het weiland tegenover ons huis. We wonen op een mooi plekje aan de rand van de wijk, met uitzicht over een natuurgebied. Hier even gaan zitten betekent dan ook een heerlijk rustmomentje. Al is er met twee jonge kinderen weinig tijd om echt te relaxen, haha.”

kind raamzit wijbouwen-nofruit7

"In de winter haal ik het kussen wel naar binnen, maar er gaan zeker dagen voorbij dat ik het gewoon buiten laat liggen. Dan wil ik me geen zorgen hoeven maken over vlekken of slijtage."

Bankje bij de zandbak

Omdat Karen tevreden is over haar kussen in het wandmeubel, kwam ze in 2023 bij nofruit terug. Dit keer voor een buitenkussen. “We merkten dat we steeds vaker achter in de tuin gingen zitten om een broodje te eten of wat te drinken. De kinderen maken veel gebruik van de speelplek die de tuinarchitect daar bedacht heeft en het houten bankje dat tegelijk met de rest van de tuin was opgeleverd, zat toch niet zo lekker. Waarom zouden we daar niet ook gewoon een kussen op leggen?” 

Zelfde stof voor binnen en buiten

Zo gezegd, zo gedaan. Het kussen is gemaakt van dezelfde stof als het binnenkussen. “Die kleur vond ik immers mooi, ik wist inmiddels dat je de stof goed kunt afwassen als erop geknoeid is en de stof kan prima tegen een lading zand of een regenbui. In de winter haal ik het kussen wel naar binnen, maar er gaan zeker dagen voorbij dat ik het gewoon buiten laat liggen. Dan wil ik me geen zorgen hoeven maken over vlekken of slijtage.”

Rustige en lichte basis

Zoals je op haar Insta account kunt zien, past lichtgrijs goed bij de inrichting van Karen. “In de basis hebben we veel lichte tinten, zodat gekleurde accessoires goed uitkomen. Ik houd van kleur en afwisseling, maar liever niet voor grote dingen als muren of meubels. Die houden we liever rustig. De maatkast is echt mijn favoriet in huis. Het is iets unieks. Iets wat niet de hele straat heeft. Lelijk speelgoed bewaren we fijn achter de deurtjes en mooie foto’s en vazen stal ik lekker uit. Het wandmeubel is praktisch en mooi tegelijk.” 

Woondromen

Achteraf bestempelt Karen het bouwproces als erg leuk. “Wel zou ik – als ik nu opnieuw zou beginnen – sommige dingen weer anders doen. Dan heb ik het over kleine dingen zoals een speelkamer of onze werkplek. Deze laatste is nu op zolder, maar had ik achteraf wel beneden gewild.  

Nu ons huis af is, kan ik weer dagdromen over nieuwe woonwensen. Misschien gaan we op zolder nog wel een speelplek met een leuk zitje creëren. En als onze kinderen groot genoeg zijn om in een tentje te slapen, bouwen we hun stapelbed in de caravan ongetwijfeld om tot zithoekje. Maar goed, eerst eens genieten van ons gerealiseerde droomhuis. Dit is de plek waar we hopen oud te worden.” 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie