MIJN ONTWERP #43: Zelfgemaakte binnen- en buitenbank

Bianca Zeilstra

zelfgemaakte binnen- en buitenbank

Lekker zitten wil je zowel in de zomer als in de winter. Daarom heeft Bianca Zeilstra, AKA @Klusjesmam, zowel binnen als buiten een gezellig zitje gemaakt. Hoezo stond ze haar opvallende wandmeubel met eetbank te schuren en lakken tijdens een Formule 1 race? En waarom koos ze voor een pimpelpaarse buitenbank met neutrale kussens? Ze vertelt het met plezier.

DIY in eigen huis

Op Instagram deelt Bianca regelmatig DIY’s met andere creatieve huiseigenaren. “In april 2021 kregen we de sleutel van ons huis en op dag één borrelde het al van de plannen in mijn hoofd. Er moest een zitje komen aan de voorkant van de woonkamer. Mede doordat we openslaande deuren hebben en dus een doorloop in de kamer, wilde ik een eetbank tegen de muur om die ruimte optimaal te gebruiken.  

Eenmaal gesetteld ging ik later dat jaar aan de slag. Ik bedacht een houten wandmeubel met geïntegreerde bank. Zoals altijd werkte ik vooral uit mijn hoofd en niet vanaf tekeningen of moodboards. Eerst bedacht ik hoe de zithoogte moest worden, wetende dat er later niet te dunne noch te dikke kussens op kwamen. Ook de zitdiepte zocht ik online op. Eenmaal alle info compleet, ging ik vuren latten halen om vervolgens op maat te zagen. Ik weet nog dat mijn man Max Verstappen aanmoedigde vanaf de bank, terwijl ik aan het schuren en lakken was. In onze beginjaren wilde hij nog weten hoe en wat ik nu weer aan het maken was. Vertrouw me, zei ik dan. Komt goed. Tegenwoordig laat hij me los, haha.”

Zitkussens gezocht

Een eetbank zonder kussens zit natuurlijk nog niet, dus via een Google search naar kussens op maat kwam Bianca bij nofruit terecht. “Superfijn dat je hier gratis staaltjes kunt aanvragen. Stoffen wil je toch in het echt zien en voelen om te weten of het helemaal is wat je wilt. Ik koos voor een aantal groentinten. We hadden toen nog een licht beige muur zonder tegels erop, en ik vond dat het interieur wat meer kleur kon gebruiken. Een interieur moet groeien hè 😊 

Groen past naar mijn mening altijd in je huis, tenminste als je planten hebt. Die kleur komt op meerdere plekken terug. Dat is anders bij bijvoorbeeld geel, dan moet je ook wat gele accessoires hebben. Een tip voor iedereen die het lastig vindt een kleur te kiezen: filter! Klik weg wat je niet wilt en het wordt alsmaar overzichtelijker. Zelf ben ik niet zo van leer, glimstoffen en velvet, dus die vielen al af. In ons huis vind je veel roze- en groentinten.”

Groen + groen in de eethoek

“Een jaar na het groene zitkussen wilde ik nóg meer kleur. De beige muur was best besmettelijk bij de eettafel en er kon meer sfeer bij naar mijn mening. Je raadt het al: toen heb ik de groene tegeltjes op de wand gelijmd. Ons interieur is hierdoor nog persoonlijker geworden. Inmiddels is dit echt mijn vaste plekje overdag. Ik begin mijn dag hier, het is mijn werkplek en we eten hier ’s avonds met z’n allen. Eigenlijk zit ik overdag nooit meer op de zitbank in de woonkamer.  

Waar het idee was dat de eetbank vooral ideaal was voor de kinderen en dat de volwassenen op stoelen zouden gaan zitten, hebben we inmiddels twee van de vier stoelen naar boven gedaan. We hebben genoeg zitplekken! Als ik alleen ben, zit ik op de bank. En als we met z’n allen hier zitten, zitten onze dochters op de bank, mijn vriend op een stoel en ik op de poef. Die poef staat dicht bij de keuken en zit prima voor dat half uurtje tijdens het avondeten. Deze opstelling werkt in de praktijk het fijnst voor ons.”

"“Superfijn dat je hier gratis staaltjes kunt aanvragen. Stoffen wil je toch in het echt zien en voelen om te weten of het helemaal is wat je wilt."

Het betere afkijkwerk voor buiten

Op naar buiten, waar Bianca in de zomer van 2022 een bank tegen de tuinafscheiding maakte van horizontale latten over de hele breedte. “Ik koos bewust voor een bank tegen het hek. Zo neemt hij niet zo veel ruimte in terwijl je er wel met zes man op kunt zitten. Lekker praktisch en mooi tegelijk. Zoals het moet zijn, vind ik bij alles wat ik maak.  

Ik zag op YouTube een filmpje en wat de bewuste bankmaker deed kan ik ook wel, dacht ik. Dat klopte. Het hout was eerst nog blank, ik heb de bank deze zomer pas geschilderd. Bij het aanvragen van de stofstalen vorig jaar hield ik al rekening met het feit dat de bank een opvallende kleur zou krijgen. Zwart of wit is ook zo standaard en ik kwam bij paars uit. De kussens zijn om die reden dus neutraal van kleur. Stel dat ik dan over een paar jaar weer een andere kleur voor de bank wil…”  

Lekker flexibel met losse kussens

Eén lang kussen was een optie, maar toch ging ik voor twee kleinere kussens. Zo kan ik er óf twee óf maar eentje neerleggen als ik wil. Bovendien kunnen we de kussens zo ook achter in de tuin gebruiken, op het zitje binnenin de L-vorm van de gestucte plantenbak. En het is ook makkelijker opbergen natuurlijk, met kleinere kussens. Dat doen we trouwens braaf, we zijn zuinig op onze spullen. We hebben een plekje vrij gemaakt onder onze werkbank, daar schuiven we ze zo in. Wat we trouwens ook doen, is onze poef erbij pakken buiten. Ideaal om mijn voeten op te leggen. Met zo’n poef creëer je extra ruimte zonder dat het ruimte kost.”

Diverse interieurstijlen

Je had het waarschijnlijk al door: ik hou van kleur. En dan met een neutrale, lichte basis zodat het niet te hysterisch wordt. Er staan overal planten, dus je mag ons interieur best licht botanisch noemen. Eigenlijk hebben we meerdere stijlen in huis; de ene hoek is Scandinavisch ingericht, de andere meer bohemian. Mijn interieurstijl golft een beetje mee met de tijd. En aan klusprojecten zelden een gebrek.”

Project badkamer in de maak

Mijn laatste project was een podium op zolder, waar de meiden kunnen chillen. En mijn volgende plan? Dat is een zitje maken van tegels in de hoek van de douche. Je weet wel, om shampoo op te zetten of op te gaan zitten. Ik moet het alleen nog even pitchen bij mijn vriend, maar dat komt vast goed!  
 
Daarna zijn de grotere klussen in huis wel zo’n beetje opgedroogd. Het is aardig af nu. Misschien dat we ooit in ons leven nog een boerderij gaan kopen en verbouwen, maar zeker niet in deze fase van ons leven. Voorlopig blijven we lekker hier, in onze droomwijk op twee minuten loopafstand van de basisschool. Mooi uitzicht, alles inmiddels naar onze zin. Beter kan het niet!”  

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie