MIJN ONTWERP #47: Grote gele hoekbank met opbergruimte

Sarah Menig-Moerkerken

gamen en spelletjes in de speelkamer

De kinderen van Sarah uit Bloemendaal zijn ongetwijfeld in hun nopjes met deze speelkamer. Op de x-persoons hoekbank is het heerlijk gamen en film kijken. En alle lego, treinbanen en spelletjes? Die liggen voor het grijpen in de opbergbakken onder de bank. Doe ons ook zo’n maatbank voor de kinderen… of onszelf.

Van serre naar speelkamer

Met twee pubers, een kleuter en een baby op komst wisten ze al snel dat hun verbouwing moest resulteren in een speel-/gamekamer. “We wonen sinds 2015 in het oude gedeelte van het huis. In het stuk dat we aangebouwd hebben, vind je onder andere onze slaap- en badkamer en het washok. En de oude serre? Die hebben we omgebouwd tot deze kamer voor de kinderen. Al is-ie stiekem ook voor onszelf, we liggen er regelmatig met z’n allen een film te kijken.

Zeker onze oudste twee zoons hangen de hele dag op deze bank. Playstation aan en de heren zijn zoet. Onze jongste zoon van vier trekt ondertussen de lades onder de bank open om zijn autootjes tevoorschijn te halen. Ook fijn: aan het eind van de dag kan hij zijn speelgoed zelf opruimen omdat hij overal bij kan. Over een paar weken moet hij ruimte maken voor het speelgoed van zijn nieuwe babyzusje. Daar zullen we hem maar eens op voorbereiden, haha. 

Opberg- en relaxwens

In het begin hebben we hier een tijdje onze oude bank neergezet. Of eigenlijk waren het twee zitbanken tegen elkaar aan geschoven. Hoe zit het in de ruimte? Waar hebben we behoefte aan? Al snel merkten we dat we opbergruimte te kort kwamen voor al het speelgoed. Een diepe bank met lades erin moest het worden, zodat het een echte kinderhoek zou zijn. 

Daarnaast vind ik ontspanning op z’n tijd belangrijk. In de snelle wereld van vandaag is het gemakkelijk om het belang van rust te vergeten. We worden constant gebombardeerd met berichten over de voordelen van lichaamsbeweging en gezond eten. Ik ben eigenaar van The Lazy Gym (online sportschool) en ken de voordelen van eventjes sporten, maar vind rust net zo belangrijk. Rust helpt je lichaam en geest te herstellen en stress te verminderen. Daarom waren we op zoek naar een multifunctionele zithoek.   

Timmerman gezocht

Op Pinterest ben ik gaan zoeken naar ideeën. Een simpel ogende bank met lades eronder en mooie kussens erop, zo luidde mijn wens. Op de offerte van een meubelmaker stond echter een duizelingwekkend bedrag, wat ons ertoe zette een vriend te vragen om de bank te maken. Hij klust graag en vond dat wel leuk om te proberen. We besloten ervoor te gaan. De materiaalkosten voor deze bank van één meter diep waren niet hoog en hij is hartstikke goed gelukt, al zeggen we het zelf. Precies zoals ik had gehoopt.” 

Ik heb altijd al gefantaseerd over een plek als deze.

Plofkussens lastig? Nee joh!

Voor de kussens heb ik eerst een stoffeerder bezocht. Ook daar kwam ik erachter dat het erg duur was. Plofkussens in de rug en een plofkussenlook voor het zitgedeelte bleken bovendien te lastig om te maken. Een post van nofruit op social media bracht de oplossing. Was dit niet dat bedrijf waar ik in 2014 onze buitenkussens besteld had? Op hun website zag ik dat ze inmiddels zelfs complete bankstellen maken en dat ze alle denkbare kussens op maat maken. Joehoe, hier zou het wel lukken. 

Speciale vulling

“En inderdaad. Omdat ik geen rechttoe-rechtaan kussens wilde en comfortabel wilde zitten, adviseerde nofruit hun nieuwe, speciale vulling voor de zitkussens. Je ziet de bank vanuit veel hoeken in huis en ik wilde niet de uitstraling van een standaard houten inbouwbank met lades, maar die van een écht mooi bankstel.  

Deze nieuwe vulling bestaat uit stevig, ondersteunend schuim met bovenop een bolling voor de plofkussenlook. De hoeken zijn een beetje afgerond, wat er zacht en luxe uitziet. De vulling wordt vaak gebruikt voor banken en is speciaal voor mensen die de bank niet te strak willen hebben maar wel goed willen zitten. De strakke onderkant is netjes aan de plof-bovenkant vastgemaakt, zeg maar. Nou, ik ben overtuigd.” 

Stofkeuze en afwerking

“Maar toen de kleur nog. Alle stalen die ik aanvroeg, waren het nét niet. Een lichte bank vond ik te standaard en niet praktisch met huisdieren, kinderen en vriendjes over de vloer. De stof moest afneembaar zijn, zacht aanvoelen, bij onze bruine scrated wall en wanden met leemstuc passen én natuurlijk ogen. Uiteindelijk ben ik gegaan voor een eigen okerkleurige stof die ik online vond. Nofruit kon hem voor me bestellen en ik ben er erg blij mee. Hij kan tegen een stootje en geel vind ik lekker vrolijk en warm.   

Over de randafwerking heb ik ook even getwijfeld. Gaan we voor een klassieke look of toch niet? Nofruit liet me een voorbeeld zien, en ik was bang dat die randjes het iets te tuttig zouden maken. We besloten toch voor zo strak mogelijk te gaan. De plofkussens in de rug maken het al gezellig genoeg!” 

Natuurlijk interieur

“Zoals gezegd houden we van natuurlijke en stoere materialen in ons interieur. De zandcementvloer en natuurlijke leemstuc zijn daar voorbeelden van. In het oude deel van het huis hebben we zwarte kozijnen, in het nieuwe goudkleurig geanodiseerd aluminium. Dit kleurt mee afhankelijk van de lichtinval en blendt goed met de bomen om ons heen.  

Of we nog woonwensen hebben voor de toekomst? Weinig, want als we aanbouwen doen we het goed, haha. Waar ik nog wel aan denk, is de kleur van onze keuken. Misschien maken we die ooit nog beige of hout, in plaats van wit met grijs. Maar totdat we zeker weten wat we willen, blijft hij zoals hij is. Verder willen we nog een inbouwkast voor de woonkamer, maar ook die prijzen zijn niet mals. Iemand een goed adresje?”

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie