MIJN ONTWERP #6: dakterras

Laura Engels

Chillen, werken en borrelen op het dakterras

Laura Engels

Van haar Amsterdamse dakterras dat te winderig was in de herfst en te zonnig in de zomer, maakte Laura Engels van Le Living een plek waar je het hele jaar door heerlijk kunt zitten. Hoe ze dat deed? Ze liet een grote tuinkamer op het dak bouwen, ontwierp houten bankjes als balkonafscheiding en kleedde het geheel aan in haar eigen, kleurrijke stijl. “Voorheen zaten we hier misschien 10 keer per jaar. Nu zijn we hier niet weg te slaan!”

Halsbrekende toeren

“We wonen midden in Amsterdam. Zonder tuin, maar mét dakterras bovenop de vierde verdieping. Om dit terras te bereiken, moest je voorheen onhandig door een dakluik klimmen. Als je er eenmaal was, zat je óf midden in de wind óf in de palle zon en moest je twee verdiepingen naar beneden voor het toilet of een drankje. Je begrijpt, het was een plek waar we zelden zaten. Harstikke zonde natuurlijk, want het uitzicht is er prachtig.” 

Buurtjes bedankt

Het waren de buren die ons op het idee van een extra ruimte op het dak brachten. Zijzelf hebben een slaapkamer van 24 m2 midden op het dak gezet, wíj hadden wel oren naar een tuinkamer met werkplek. En dus braken we het dakterras af en bouwden we er een compleet nieuwe ruimte. Dankzij de industriële look met harmonicadeuren, zwarte  kozijnen, betonlook vloer en blauw/roze kleuraccenten is het een uniek, persoonlijk plekje geworden. We hebben hier echt het binnen-buitengevoel weten te creëren.  

Strakke banken

“Op het balkon bouwden we aan beide kanten een bank. Door de hoogte houdt dit bankje de wind tegen en doordat de leuning overgaat in een grote plantenbak, zitten we nu fijn in het groen. De banken heb ik zelf bedacht. Er zitten kleppen onder voor de nodige bergruimte, zodat de kolen voor de barbecue, potgrond en schepjes van de kinderen uit het zicht liggen. Ik koos bewust voor een strakke look, hout en lampjes onderin.”

dakterras
buitenbank

Nu kunnen we kiezen: in welke interieurstijl hebben we vandaag zin?

Bewust basic kussens

Wat betreft de zitkussens ben ik voor rustig en tijdloos gegaan. De speelse, losse rugkussens had ik eerder al gescoord in Marrakech en daar zit al genoeg kleur in! Op de zitting heb ik het dus bewust basic en strak gehouden. Handig als ik de bonte Marokkaanse kussens ooit zat ben, want deze licht gemêleerde stof is overal mee te combineren. 

Topplek voor thuiswerken

Ons droomdakterras is af sinds december 2019, en vanaf maart 2020 zitten we al in de tuinkamer en op het balkon te werken. De ruimte is superlicht, door het keukentje hebben we alles bij de hand en je kijkt hier mooi uit over de stad. Verder zitten we hier ook vaak s avonds tv te kijken en laten we de zitkamer beneden steeds vaker links liggen. In het begin dachten vrienden en familie nog ‘wat ga je daar zitten doen?’. Nou, alles! Dit extra huisje is een ware toevoeging aan ons huis.

Buiten eten, chillen, spelen en loungen

Ook de balkons aan weerszijden worden intensief gebruikt. In de zomer zitten we op onze nieuwe banken te eten en te borrelen en doordat we geen tuin hebben, is dit ook de speelplek voor onze kinderenToen het zo heet was in augustus, begon ik mijn werkdag hier in de schaduw. De andere bank, op het iets ruimere balkon aan de achterkant, is wat breder en wordt meer gebruikt als lounge- en zitplek. Laten we hopen dat we snel weer meer mensen mogen uitnodigen voor een gezellig feestje of barbecue!

kussens marrakech
dakterras buitenkamer

Liefde voor contrast

“Mijn interieurstijl is een mix van Scandinavisch, industrieel en design. Het moet tijdloos en verfijnd zijn. In ons eigen huis zie je goed terug dat ik én van modern en strak houd én van klassiek en chicOns huis dateert van begin vorige eeuw en barst van de originele details als paneeldeuren en plafondornamenten. De dakopbouw hebben we als tegenhanger lekker modern gemaakt. Nu kunnen we kiezen: in welke interieurstijl hebben we vandaag zin?  

Interieurstylist

Ook in mijn werk voor klanten  ik werk sinds februari voor mezelf en volg momenteel de opleiding Interieurontwerpen – combineer ik meerdere stijlen. Kijk maar op mijn blog en Instagram; ik heb een drang naar een rustige, natuurlijke basis en breng her en der kleur en vorm in de ruimte met bijzondere accentenOpvallende materialen en kunstobjecten; ik hou ervan.” 

From scratch

“Wat ik ooit nog wel zou willen, is een oud, karakteristiek pand stap voor stap opbouwen. Alles zelf bedenken, het huis kamer voor kamer naar onze wens maken, ja dat zie ik wel zitten! Daar zou dan sowieso een gave keuken, mooie badkamer en mooi kantoor in moeten komen. Helaas is een volledig oud pand kopen in Amsterdam niet bepaald realistisch. Het zal dus wel bij dromen blijven. Maar hé, voorlopig zitten we hier beter dan goed. Mede dankzij ons extra huisje op het dak!”

houten bank
laura engels interieur
dakterras bank
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

1 reactie

  1. Ik mag er regelmatig zitten, zowel binnen als buiten; zowel op het terras voor als achter; zowel met open als gesloten schuifdeuren, een heerlijke verdieping om te zijn. Het maakt niet uit in welk seizoen. Een investering die zichzelf terugverdient doordat je er elk moment geniet!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie