EETBANK, TUINBANKJE OF PICKNICKTAFEL?

resize insta yellow floor

Welke van de drie zitjes wordt het vandaag? Deze vraag stelt Marije Zuidema uit Zwolle zichzelf regelmatig. In anderhalf jaar tijd is het bij haar thuis namelijk een soort van nofruit showroom geworden. Ze bestelde kussens voor drie verschillende zitjes: een eetbank, tuinbankje en picknicktafel. En ze zit overal (bijna) even graag 😊

Zitje 1, de eetbank

In 2021 heeft Marije deze eetbankof beter gezegd dit wandmeubel laten maken. Voorheen stond op deze plek een crèmekleurige hoogglanskast, die niet meer bij hun blauw met roze keuken paste. We wilden een andere kast en sloegen aan het ontwerpen”, vertelt Marije. In dat denkproces is de combi met de bank ontstaan. Zo’n maatwerkbank aan de eettafel leek me al jaren ideaal. Er passen lekker veel vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen op en ook de opbergruimte onder de bank kan ik inmiddels niet meer missen. Alle spelletjes, klei en knutselspullen zijn nu uit het zicht. 

Blauwe zitkussens

Eenmaal getimmerd en geverfd vroeg de bank natuurlijk om een zitkussen op maat. Omdat ik de naam nofruit ooit online voorbij had zien komen, vroeg ik hier een aantal stofstalen aan. Leuk om de verschillende materialen te voelen en kleuren te zien! Ik twijfelde nog even over het behang en dus ook over de kleur van het kussen, maar uiteindelijk werd het deze blauwe stof. Best spannend hoor, toen het kussen eenmaal besteld was. Hoe gaat het eruitzien? Hoe zit het straks? Gelukkig kon ik al snel opgelucht ademhalen. De kleur staat perfect bij de keuken en het behang. Wat ook fijn is: de hoezen zijn makkelijk te wassen. Geen stress als onze dochters met pastasaus knoeien dus. 

Rugkussen aan de muur

Nog geen maand later smeekten de ruggen van Marije en haar gezin om een rugkussen. Gewoon, omdat dat nóg comfortabeler zit. Zal ik een andere kleur nemen als contrast, dacht ik nog even. Het is dezelfde blauwe stof geworden en het rugkussen is opgehangen met roze leren banden. Dat staat super bij de keuken. Een les die wij in dit proces leerden en dus een tip voor iedereen die nog aan het ontwerpen gaat: maak je eetbank diep genoeg! Dan kun je een dikker rugkussen kiezen en lekker veel sierkussens gebruiken, terwijl je toch genoeg zitdiepte overhoudt. 

Tafeltip

Marije heeft nóg een tip voor iedereen met een eetbank. “Ga voor een ovalen tafel of eettafel met poten in het midden! Zo schuif je makkelijk op de bank. Wij hebben een tafel met poten op de hoeken, wat ervoor zorgt dat we er echt achter moeten kruipen. Een nieuwe tafel staat dus op ons wensenlijstje. 

"Wat ook fijn is: de hoezen zijn makkelijk te wassen. Geen stress als onze dochters met pastasaus knoeien dus."

Zitje 2, rood tuinbankje

Verwend met de kussens aan de eettafel, besloot Marije vorige zomer ook een zitkussen te bestellen voor haar buitenbankje achter in de tuin. “Ik houd van de limited editions van Ikea, zoals dit metalen designbankje”, legt ze uit. “Maar hoe gaaf hij ook is, hij is ook kneiterhard! De combi rood en roze vind ik mooi, dus de roze stof voor het kussen was zo gekozen. Misschien dat ik er ooit nog twee losse rugkussens in laat maken, dan is het hier helemaal lekker kijken naar de kinderen op de trampoline. Alhoewel, dan zie je het bankje niet meer, haha.”

Zitje 3, picknickbankje met rugleuning

In het kader van ‘save the best for last’: met de kussens voor de picknicktafel is Marije het meest blij. “De tafel hebben we al een jaar of vijf, maar sinds we goede kussens hebben zitten we hier veel vaker. Om te eten en te werken, maar ook om te lezen met een drankje erbij. Onze trouwe loungeset wordt steeds vaker genegeerd.”    

Weg met die budgetkussens

De eerste vier jaar lagen er goedkope budgetkussens op de banken. Ik vond destijds online geen betaalbare aanbieder van maatwerk qua vorm en kleur. Ik weet nog dat ik uit slechts drie kleuren kon kiezen. Ook de kwaliteit liet te wensen over. Ik haalde de kussens ’s nachts en bij slecht weer naar binnen en toch waren ze na vier jaar kapot. Tijd voor echt goede kussens nu, die ik bij mijn inmiddels vaste adres bestelde.” 

Zit- en rugkussen voor picknicktafel

De oplettende kijker heeft het al gezien: de picknicktafel van Marije heeft een rugleuning aan één kant. Ze bestelde dus niet alleen nieuwe zitkussens om haar houten kont voorgoed vaarwel te bonjouren, maar ook een rugkussen op maat. Qua stof ging ze voor blauwgrijs. “Eerst dacht ik nog aan crème, maar dat zijn onze loungekussens al en ik wilde geen stof die nét niet hetzelfde was. Een beetje kleur vind ik bovendien wel leuk. Geen knalgeel of opvallend patroon je ziet dit zitje ook vanuit de woonkamer en de bloemen buiten geven al genoeg kleur – maar een rustige basistint die toch niet standaard is.”

Vast met klittenband

Hoe zorg ik ervoor dat de kussens niet wegwaaien bij een windvlaag, vroeg Marije aan nofruit. “De antislip-optie leek me minder effectief en de klittenband-oplossing ideaal met actieve kinderen. Ook wel weer spannend of ik het goed had opgemeten en zo, maar mijn zenuwen bleken ook hier onterecht. Bij een buitje laat ik de kussens gewoon zitten en zelfs tijdens de storm laatst bleven ze keurig op hun plek.”  

Geen lastpak

Bij het bestellen van haar kussens heeft Marije veel gehad aan de zitadviseurs van nofruit. “Neem nou zo’n rugkussen. Hoe hang je dat precies aan de muur? Hoe breed en hoe dik moet het kussen precies worden? Je bestelt zoiets maar één keer, dus het moet meteen goed. Ook de tip om het rugkussen bij de eettafel korter te maken dan het zitkussen vind ik een creatieve. Zo hebben we toch weer een apart zitje erbij. Ook al mailden we soms tien keer heen en weer, ik heb nooit het gevoel gehad dat ik lastig was. 

Op naar zitje nummer vier?

Qua interieur ben je nooit helemaal klaar, vindt Marije. “Het zou zomaar kunnen dat ik ooit nog een dun kussen voor bij ons bureau of op de oude gymbank in de woonkamer wil. Trouwens, misschien wil ik over twee jaar wel ander behang bij de eethoek en laat ik nieuwe bijpassende kussenhoezen maken. Eerst maar eens werk maken van die rugkussens voor het rode tuinbankje! 

De gele vloer

Wie weet kom ik binnenkort ook wel bij nofruit uit tijdens mijn werk als zelfstandig interieurstylist. Mijn bedrijf heet The Yellow Floor, waarmee ik wil zeggen dat ik interieurs graag een tikje eigenwijzer en origineler maak. Meestal neem ik de keuken en woonkamer mee bij een ontwerp, inclusief zitplekken. Ik vraag dan naar het aantal gezinsleden, de bezoekfrequentie en de looprichtingen. Wonen er kinderen of gaat het om een kleinere ruimte, dan adviseer ik vaak een eetbank met opbergruimte. Vast en zeker tot een volgende keer dus nofruit! 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie