Van stoer hout zaagt men banken

Richard Plasschaert

Een houten loungebank maken, hoe doe je dat? Als iemand het antwoord op deze vraag heeft, is het meubelmaker Richard Plasschaert uit Gouda wel. Zijn ontwerp voor een zwevende loungebank - Languit met Douglas genaamd - is niet voor niets zo populair. “Het is alweer een jaar of vier geleden dat ik de vraag kreeg naar een ‘niet te pompeuze bank van Douglas hout’. Ik bedacht dit exemplaar, dat minder robuust en wat eleganter is dan de meeste andere houten tuinbanken, en zette hem in mijn webshop. Inmiddels is de bank al honderden keren verkocht en duizenden keren geliket, gepind en gerepind.”

De ideale maten

Volgens Richard is er een paar factoren van belang bij het maken van een loungebank. “Neem ten eerste het materiaal”, legt hij uit. “Voor binnenbanken ben ik fan van multiplex. Komt de bank buiten te staan, dan wordt het bijna altijd Douglas.” Douglas is een betaalbare, duurzame houtsoort uit Frankrijk, Spanje en soms zelfs uit Nederland. Het heeft een lange levensduur en kan onbehandeld buiten staan. Ook wat het ontwerp betreft, heb je een aantal zaken te beslissen. Hoe hoog wordt je loungebank en hoe diep het zitvlak? Wil je een rugleuning en zoja, hoe schuin maak je die?

“Mijn tip is bij het bepalen van de hoogte van de bank ook de dikte van de zitkussens mee te nemen. Anders zit je straks met bungelende benen die de grond niet raken. Voor de rugleuning – die de meeste mensen wel willen voor het comfort én de looks – houd ik altijd een schuinte van 20 graden aan. Dat is een standaard gegeven waar ik niet van afwijk. En de diepte van de zitting? Die is meestal 60 centimeter, tenzij er een dik rugkussen op de bank komt. In dat geval wordt de zitting ook wel eens 80 centimeter diep.” 

loungebank maatkussens

Succesnummer

Richards bank ‘Languit met Douglas’ is verkrijgbaar in een recht model en een hoekmodel. De bank heeft een soort overstekende zitting, waardoor hij lijkt te zweven. Wat veel mensen volgens Richard ook gaaf vinden, is dat de rugleuning eerder stopt dan de zitting. “Hierdoor blijft er een plateau over, om bijvoorbeeld accessoires of een glas wijn op te zetten.” Naast de standaard banken die je op zijn website vindt, maakt Richard ook maatbanken. “Kort of lang? Klein of gigantisch? Alles kan. Pas geleden maakten we onze grootste tuinbank ever. Die is maar liefst 6.80 meter lang!”  

Van aanvraag tot levering

“De meeste mensen komen via Pinterest of Instagram op de website terecht”, gaat hij verder. Ze doen een aanvraag en krijgen vervolgens een prijsvoorstel van me. Ook geef ik in deze fase door welke opties er zijn. Willen ze de achterkant van de bank dicht of open? Moet er een bijpassend tafeltje bij? Zijn ze akkoord met de prijsdan maak ik een 3D-tekening In Sketch-up zodat ze precies zien wat ze krijgen. Kloppen de verhoudingen en afmetingen en zijn ze akkoord? Dan gaat de bestelling in productie en wordt hij drie tot zes weken later geleverd.”

loungebank tekening

Eerlijk advies

Het leukste aan zijn werk vindt Richard het meedenken van begin tot eind. “Ik kom regelmatig tegen dat mensen denken een bepaalde maat bank te willen, maar dat ik ze vervolgens een ander formaat adviseer. Je wilt immers niet dat de bank iets te groot wordt voor de tuin of dat de deur straks amper meer open kan! Om deze reden vraag ik ook vaak om fotos en een plattegrond. Bovendien ben ik pas tevreden als we de bank hebben thuisbezorgd en hem in elkaar hebben gezet op de plek waar hij moet komen te staan. De klantervaring staat centraal. Dat is voor mij belangrijker dan de grootste of duurste bank verkopen.” 

Houtkunstenaar

Naast banken maakt Richard nog veel meer van hout, van tafels en kasten tot kindermeubels en bedden. “De buitenbanken zijn een seizoensproduct, alle andere meubels lopen het hele jaar door. Zo maken we bijvoorbeeld veel (hoek)banken voor eettafels, waar negen van de tien keer een kussen van nofruit op komt. Andere gave projecten waren de inrichting van de redactieruimte van RTV Oost en de huisartsenpraktijk in Houten, waarvoor we een balie, bureaus en kasten maakten. Ik heb de fase bereikt waarin ik de krenten uit de pap kan halen en druk ben met alleen maar leuke projecten. Hoe fijn!” 

grote tuinbank
loungebank zwevend

Goudse werkplaats

Richard doet niet alles alleen; de oplettende lezer had al gemerkt dat hij regelmatig in de we-vorm praat. “Ik krijg wekelijks tientallen offerte-aanvragen en de conversie op die aanvragen is bijna 100%. Dat kan ik onmogelijk allemaal alleen. Bovendien is mijn werkplaats op het industrieterrein in Gouda, waar alle mallen en zo’n 5000 meter hout liggen, veel te klein. Ik maak dan ook vooral de andere meubels, het maken van banken besteed ik vaak uit aan een bevriende broer en zus die samen een bedrijf hebben. Superleuk om met andere meubelmakers uit de buurt samen te werken.” 

Carrièreswitch

Als je Richard hoort praten, lijkt het wel of hij nooit anders gedaan heeft dan timmerenToch is dit pazijn zevende jaar als timmermanIk heb theologie gestudeerd, ben zelfs een paar jaar voorganger in de kerk en jongerenwerker geweest. Dit werk kostte me echter meer energie dan dat ’t opleverde. Ik merkte dat ik meer lol haalde uit het knutselen in mijn achtertuin en het maken van spulletjes voor vrienden en buren. Toen deze hobby uit de hand begon te lopen, besloot ik er mijn werk van te maken.”

loungebank van stoer hout

Meegroeien

Met name kindermeubels vindt Richard erg leuk om te maken. “Ik heb vier kinderen en naarmate zij opgroeiden bedacht ik nieuwe meubeltjes en dingen die pasten bij onze levensfase en die van andere gezinnen. Neem nou onze knutselpakketjes, hier kijk ik nog dagelijks met verbazing naar! Ik bedacht ze ooit voor het kinderfeestje van mijn dochter die negen werd. Het leek me leuk ons restmateriaal slim te gebruiken. Nou ik kan je vertellen: de pakketjes zijn een enorm succes. Echt heel leuk als je foto’s in je mailbox vindt van blije ouders die er iets moois van gemaakt hebben samen met hun kinderen.”

Zelf maken of laten maken?

Op de vraag of je het best zelf een houten bank kunt maken of het beter kunt laten doen door een goede timmerman of meubelmaker, geeft Richard lachend antwoord. “Zelf maken is heel bevredigend en zeker mogelijk, maar je moet het niet onderschatten. Het is precies werk, je moet weten wat je wel en niet kunt doen met het materiaal en natuurlijk is het juiste gereedschap onmisbaar. Ik zal nooit iemand ontmoedigen, maar neem mensen met plezier en vakmanschap veel werk uit handen, met gegarandeerd resultaat.” 

 

Meer info over Richard en zijn producten vind je op zijn website en Instagram.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie