MIJN ONTWERP #26: eetbank

Ellen Deenen

Wandmeubel met zitplekken en opbergruimte

eetbank

Ellen van den Bosch uit Vught wist meteen: in haar nieuwe leefkeuken moest niet alleen een kookeiland en genoeg kastruimte komen, maar ook een eetbank. Waarom precies een bank aan de eettafel en geen losse stoelen? “Omdat het er gezelliger uitziet, er meer mensen aan kunnen zitten én we met een bank al snel zo’n 30 cm ruimte winnen!” Oké, verklaar je nader Ellen.

Tijd voor een verbouwing

Zeven jaar geleden kregen we de sleutel van dit huis. Het was toen nog niet uitgebouwd, er lag een lelijke rode vloer en zo kan ik nog wel even doorgaan. Toch besloten we alleen te stuken en een nieuwe trap te maken, de rest van de verbouwing zou ooit wel volgen. Vervolgens waren we druk met werk, kregen we in 2016 een dochter en dat ‘ooit werd 2021. Na een coronajaar thuis beseften we meer en meer dat we behoefte kregen aan een fijnere, warme plek. De rente stond bovendien laag, waardoor onze maandlasten niet zouden lijden onder een verbouwing. Dat gaf ons wel het laatste zetje, haha. 

eetbank maatkussens

Flexibel en betaalbaar 

In de uitbouw kwam een keuken met kook– en spoeleiland. We vroegen de keukenbouwer ook om mee te denken over een kastenwand en keukenbank. Zijn ontwerp met maatkasten was erg mooi, maar ook erg duur… Én definitief. Ik ben best van ’t veranderen zo nu en dan, maar met een dure maatwand doe je dat toch minder snel. We gingen dus voor een goedkopere en flexibelere optie, genaamd Ikea. Het resultaat ziet er super uit. En als we over vijf jaar weer iets anders willen, doen we dat gewoon.”  

Ikea hack

De kastjes waar we op zitten, zijn ladekasten van Ikea. Ook de hogere kasten naast de bank komen uit het Zweedse woonwarenhuis. Opbergruimte heb je nooit te veel, zeker met kinderen, dus dat is erg fijn zo. Omdat we nu op de ladekasten zitten en de zitkussens net over de bovenkant van het kastje vallen, heb ik leertjes op de lades gezet. Zo kun je de lades beter openen. Het zorgt er bovendien voor dat het meubel minder standaard is en toch iets anders dan dat van de buren zeg maar. Echt een tip voor als je een klein budget of man zonder klusgenen, tijd en/of gereedschap hebt: met Ikea meubels staat de basis voor een paar honderd euro.” 

Nofruit begon over de voordelen van gemêleerd in combinatie met vlekken en kinderen, ik was vrij snel om!

eethoek ikeabank

Eetbank boven stoelen

“We gebruiken de eetbank precies zoals ik altijd in gedachten had. Ontbijten doen we meestal aan het eiland, maar de rest van de dag eten we aan tafel. Na school genieten de kinderen en hun vriendjes hier van wat drinken en een koekje en mijn dochter knutselt en kleurt erop los. Komen er vrienden borrelen, dan verkassen de kinderen naar de bank in de woonkamer en gaan wij in de keuken zitten. Ik denk dat ik hier vaker zit dan in de living!  

Een groot voordeel van de eetbank is dat er met gemak vier of vijf kinderen op de bank passen. Met stoelen zou dat toch hannesen zijn. Kijk ik naar de loopruimte tussen het keukeneiland en de eettafel: dankzij de bank hebben we 30 tot 35 cm meer ruimte dan wanneer we voor stoelen hadden gekozen. Verder zie ik de bank ook als onderdeel van het interieur. Het geheel ziet er gewoon gaaf uit.” 

Lokale kussens please

Voor onze hele verbouwing gold dat we ons geld het liefst in Vught uitgaven. De aannemer, vloer; het kwam allemaal bij de Vughtse middenstand vandaan. Voor de kussens had ik al elders stofstalen aangevraagd, toen ik bij vrienden kwam die zeiden dat we in Vught ook zo’n bedrijf hebben zitten. Ik vroeg direct vijf stalen bij nofruit op.  

keukeneiland
styling woonkamer

Grey mêlee

“Zeegroen, geel, grijs; er zat van alles tussen. Ik hou van leuke kleurtjes, maar omdat de muur al roze is en de oranje wandlampen al vrij heftig zijn, is het toch veilig grijs geworden. Die kleur komt vaker terug in huis. Onze bank is grijs, net als het keukenblad. Ik twijfelde nog even tussen grijs en gemêleerd grijs. Nofruit begon over de voordelen van gemêleerd in combinatie met vlekken en kinderen en toen was ik vrij snel om!  

Wat de zithoogte en het type kussen betreft ben ik ook op hun advies afgegaan. Nofruit kon zien dat ik kussens in mijn winkelmandje had zitten, deed wat aanbevelingen die me over de streep hielpen en voilà: ik bestelde precies de goede kussens. Doe je alles op eigen gevoel, dan is het toch maar afwachten of het ook echt past hè.” 

Rugkussens met leren banden

Op de site en Insta van nofruit had ik hangende rugkussens met leren bandjes gezien. Ideaal, want rugkussens aan de muur zijn minder diep waardoor we meer zitdiepte overhouden. De leertjes zijn zwart van de buitenkant, bruin van binnen. En eerlijk is eerlijk, ze hangen er vooral voor het mooie! Tuurlijk geven rugkussens ook een stukje comfort, maar bij ons zijn het vooral de kinderen die op de bank gaan zitten. En tja, die zitten altijd op het puntje van hun stoel.” 

ikeahack eetbank

Insta addict

Ons interieur is een beetje van dit en een beetje van dat. Modern, vintage, kleurrijk, Scandinavisch; alles loopt door elkaar en tegelijkertijd klopt het. Tot aan de verbouwing was ik niet veel bezig met ons interieur. Ik was geabonneerd op VT Wonen en we hadden geen witte muren in huis, maar dat was het wel zo’n beetje. Sinds we een mooie vloer hebben, geef ik ook meer geld uit aan de rest en in december opende ik een Insta account. Hier deel ik mijn uitspattingen met gelijkgestemden en volg ik andere interieuraccounts voor ideeën qua kleurgebruik en accessoires. Bij elkaar binnenkijken is gewoon leuk! Keramiek aan de muur met een plantje erin? De knaloranje lampjes van Tonone bij de eetbank? Puur het resultaat van mijn Insta-inspanningen. Daar was ik anders nooit opgekomen.”  

werkhoek woonkamer
zithoek woonkamer

Lang leve het compromis

Zie ik op Instagram dat iets tof kan uitpakken en wil ik het thuis doorvoeren, dan moet ik het soms nog wel even verkopen aan mijn man, haha. Al laat hij me aardig vrij hierin en zegt hij meestal ja als ik iets voorstel. Ik wilde een visgraatvloer, kleuren op de muren en een eetbank. Nou, dat vond hij allemaal prima. Waar mijn man wél op stond, was een wielrenkunstwerk aan de muur. Hij is zelf ook fietser en dus hangt Mathieu van der Poel nu aan de muur. Het paneel heeft een gedrukt doek, dat uitwisselbaar is. Wie weet krijg ik er in de toekomst nog wel een ander printje dan Mathieu doorheen ;-)” 

rugkussens eetbank
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

6 reacties

  • Hai Nanna,
   Poeh, daar vraag je wat…wij hebben de kussens gemaakt, niet de bank 😉 Maar je zou eens op de site van Ikea kunnen kijken, daar kan je ze vast vinden.
   Als ik zo kijk zou het wel eens de ikea smastad kunnen zijn. Maar de Ikea besta kastjes worden ook heel vaak gebruikt. Hopelijk ben je zo weer wat verder geholpen. Fijne dag!

 1. Hi!

  Hele mooie eetbank en eethoek zo!
  Ik ben ook een DIY eettafelbank aan het maken en zit beetje over de hoogte en diepte te twijfelen.
  De hoogte van de meeste kastjes is 40cm (wat te laag is om zo op te zitten voor mij). Met bijv een Besta kastje kan je er de bjpassende meubelplank opleggen van 2cm dik. De rest moet je dan met een kussen opvullen tot ca 45-47 cm zithoogte.

  Wat zijn jouw Hoogte, Diepte en Breedte maten van 1 kastje? Dan weet ik ook welke je hebt gebruikt 🙂
  En als laatste: wat is de dikte van je zitkussen. Is deze voor zitten stevig genoeg, zodat je alsnog niet op de bodem belandt?

  Dank alvast voor je feedback!

  • Wat leuk dat je zo enthousiast bent over de DIY bank van Ellen. Wij weten niet precies welke bank dit is. Maar met het kussen kan je je bankje hoog genoeg maken voor aan de eettafel. Mail ons anders even op hallo@nofruit.nl, dan kunnen we je adviseren over wat voor jou de beste oplossing is. Groetjes Danielle

 2. Hi! Prachtig dit!

  Weet je welke eettafel stoelen hier bij gekocht zijn? De combo is erg mooi zo! En we zouden graag info willen over de kussens, voor naast een 220 tafel.

  • Hai Kirsten, ja een prachtig plaatje zo, vinden wij ook! Dat heeft Ellen mooi gemaakt. Informatie over de stoelen hebben we niet, maar je kan op het insta account van Ellen misschien achterhalen waar de stoelen van zijn (@wonenop133)
   Voor advies over kussens bij jouw eettafel kan je het beste even mailen naar hallo@nofruit.nl. Daar kunnen we je het beste advies geven over wat voor jouw situatie geschikt is. Laat je ons ook straks zien hoe het geworden is dan? Wie weet staat jouw eetbank straks ook in deze rubriek 😉 Fijne dag nog.
   Groetjes Danielle

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie