MIJN ONTWERP #27: ronde eetbank

Tanja van Hoogdalem

Eetbank met organische vorm

tanja van hoogdalem

Ze switchte van orthopedagoog via jurist naar interieurstylist. Om het klusvirus, waar haar vader haar mee aangestoken heeft, ruim baan te geven en zich op originele DIY-projecten te storten. Zowel voor zichzelf en haar eigen blog als voor bedrijven als Karwei bedenkt ze originele zelfmaakprojecten, die ze stap voor stap in beeld brengt in tutorials. Wat vind je van haar meest recente project, deze zelfgemaakte organisch gevormde eetbank met ronde hoeken? Hier op kantoor zijn we op z’n zachtst gezegd onder de indruk.

Circelzaag graag

“Zo’n bank aan de eettafel stond hoog op mijn wensenlijstje. Natuurlijk is het een trend, maar ik wilde hem vooral vanuit praktisch oogpunt. Ons huis is binnen niet supergroot. Door creatief met ruimte om te gaan, kunnen we toch veel woonwensen waarmaken. Zo wilden we een keukeneiland en daarvoor moest de eettafel op een bepaalde manier staan. Stoelen zouden al snel zo’n 30 cm meer plek innemen dan een bank. En omdat je bij een rechte hoekbank niet zo lekker zit in de hoek en we alle zitplekken wilden benutten, kwam ik op het idee van de ronde vorm. Nu is de ronding juist het fijnste zitplekje!”

eethoek organische vorm
ronde eetbank

Geen beginnersklus

“Op Instagram heb ik foto’s en filmpjes van het maakproces gedeeld. Stap voor stap maakte ik een houten frame. Voor het zitcomfort maakte ik de rugleuning schuin. Omdat ik al wist dat ik om diezelfde reden een zitkussen wilde dat over het bankje heen uitsteekt, maakte ik de zitting maar 34 cm diep. Met behulp van goed gereedschap, kwaliteitsverf en flink wat plamuur is het me gelukt de bank strak af te werken. Laatst kreeg ik bericht van iemand die mijn eetbank had nagemaakt. Die had een handige vader of timmerman aan het werk gezet, want enige ervaring is voor dit project wel nodig. Leuk om te zien dat de bank nu al als inspiratie dient!” 

Van jurist naar stylist

Aan ervaring heeft Tanja geen gebrek. “Ik werk nu vier jaar volledig voor mezelf als interieurstylist. Oorspronkelijk studeerde ik orthopedagogiek, ik wist niet echt wat ik wilde worden. Later liet ik me omscholen tot jurist en het klussen deed ik er als hobby naast. Ik ging DIY’s delen op mijn kanaal en na het een en ander een tijdje gecombineerd te hebben, heb ik mijn baan als jurist opgezegd. Het was fijn om het creatieve af te wisselen met het theoretische, dat wel. Ik merkte echter dat ik beide dingen moest afraffelen en dat voelde niet goed. Dus hoewel het nooit mijn bedoeling was van interieur mijn werk te maken, is het toch gebeurd.” 

ronde eetbank
zelf bank maken

Ik wist niet dat nofruit ook bijzondere en afwijkende vormen konden maken. Nou, ja dus!

Papa’s genen

“Mijn vader was vroeger al altijd bezig in huis. Hij werkte fulltime, en na werktijd hielp ik hem met schilderen en ging ik met hem naar de bouwmarkt. Ik heb veel van hem geleerd. Daarnaast heeft YouTube me een en ander bijgebracht. Toen ik wilde leren tegelen, keek ik eerst veel video’s. Vervolgens huurde ik een slijptol bij Karwei en ging ik aan de slag. De eerste tien tegels mislukten, de tweede tien waren ook nog geen succes, maar vanaf de derde poging begon het ergens op te lijken.” Dat Tanja sowieso van leren houdt, blijkt wel uit haar nieuwste plannen. “Ik ben deze week gestart met een opleiding Ecologisch tuin ontwerpen. Door mijn hersens af en toe uit te dagen, houd ik de sleur buiten en de frisheid erin.”  

Instatip

Terug naar de bank, want die had natuurlijk nog kussens nodig. “In een Insta story vroeg ik om tips en nofruit reageerde al snel. Ik kende hen al, omdat ik al diverse kussens bij ze heb laten maken. Ik wist alleen niet dat ze ook bijzondere en afwijkende vormen konden maken. Nou, ja dus! Al voordat de bank af was, had ik op basis van het frame een mal gemaakt. Opmeten is met zulke vormen namelijk niet te doen. Op basis van die papieren mal kon nofruit aan de gang.” 

ronde eetbank
ronde eetbank

Kussenkeuzes

“We wilden sowieso dus kussens die overstaken. Zo kun je met je voeten naar achter zitten, ondanks het dichte bankje. De diepte werd dus 42 cm. Verder vond ik het chic om een dik kussen te hebben. Met stevige en strakke vulling, want plofkussens zitten niet lekker aan een eettafel en het overstekende deel moest natuurlijk niet slap zijn. Verder koos ik voor een anti-sliplaag eronder, zodat het kussen goed blijft liggen.  

Qua kleur twijfelde ik even tussen verschillende groentinten en deze neutralere stof met een subtiel werkje erin. Omdat ik van afwisseling houd, heb ik de basis uiteindelijk bewust rustig gehouden. Variëren kan altijd nog met de muurkleur, accessoires en sierkussens. Doordat er een soort streepje in dit kussen zit, zie je niet elk vlekje. Ook fijn, met twee tieners in huis…” 

Vierzitter met tuinzicht

“De bank is zo groot, we zitten er gewoon met z’n vieren op. En krijgen we eters? Dan schuiven we heel makkelijk extra stoelen bij. Standaard hebben we eigenlijk alleen een krukje aan de andere kant van de tafel staan, omdat het leuk is dat er íets staat. Zou er standaard een stoel staan, dan wordt het geheel minder ruimtelijk én degene die daar zit kijkt tegen de muur aan. Dan is het uitzicht vanaf de bank – over de tuin en het weiland – stukken beter kan ik je melden .

eethoek ronde vorm
styling eethoek

Selfmade home

Wie in het huis van Tanja rondkijkt, ziet overal maatwerk. “Behalve ons bankstel hebben we geen kant-en-klare meubels gekocht.” Na de eetbank was een bijpassende tafel aan de beurt, met ronding die precies aansluit op de ronding van de bank. “Die DIY moet ik nog online zetten.” De eettafel en het bankje maakte Tanja grotendeels alleen, andere zaken als het keukeneiland maakte ze samen met haar vriend. “Ook het schiereiland heeft ronde hoeken en is aan de ene kant in de muur verwerkt. Met Ikea kastjes als basis kwamen we niet uit qua maat, dus ook de muurkast maakten we met de hand.” 

Klusklaar?

“In een jaar tijd hebben we veel gedaan en het ergste is nu achter de rug. Want ja, verbouwen geeft op den duur toch stress. Daarbij wordt je wereldje best klein met een grote verbouwing. We willen in het weekend wel weer eens wat leuks doen in plaats van de kwast pakken. Ons geld aan vakantie uitgeven in plaats van het huis, dat idee.” Even geen grote verbouwplannen dus. Maar of dat betekent dat Tanja op haar kont gaat zitten? “Nee, er lopen altijd wel leuke projecten. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een dressoir voor achter ons bankstel. 

Meest gekopieerde idee

Op de vraag wat haar meest succesvolle DIY ever is, antwoordt ze bijvoorbeeld het muurtje als afscheiding van de douche. “In dat muurtje heb ik een apothekerskast verwerkt. Ik heb erg veel reacties gehad van mensen die dit nagemaakt hebben. Ook de wasbak sloeg aan bij mijn volgers. Soms vragen mensen of ik iets bij hen thuis wil komen maken, wat ik niet doe. Ik maak wel ontwerpen, maar doe niet aan massaproductie. Tien keer dezelfde tafel maken, dat is niets voor mij. Originele ontwerpen maken daarentegen? Dat gaat nooit vervelen! 

badkamerkast
ronde wasbak
keuken tanja van hoogdalem
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

2 reacties

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie