De kleurrijke overkapping van Monique

pimp je tuinset

Wat als je tuinset in principe nog goed is, maar je erop uitgekeken bent? Dan pimp je de zithoek, vindt onze Monique. Met gezellige sierkussens, handige poefjes en sfeer brengende kleden en planten. En veel kleur niet te vergeten! Dat is volgens ons helemaal gelukt. Wie zou zeggen dat deze loungeset al vijftien jaar staat te pronken onder de overkapping bij Monique?

Goed maar grijs

Deze tuinset is al vijftien jaar oud volgens mij”, begint Monique. “Het was destijds een van de eerste ‘altijd buiten’ loungesets. Zo’n gevlochten exemplaar, met van die plastic kussens waar je billen in de zomer aan vastplakken. Vier jaar geleden heb ik er al compleet nieuwe kussens in laten maken, met de Southend buitenstof in lichtgrijs. Deze kussens zijn nog prima en zien er nog altijd mooi uit, maar ik vond het geheel een ietsie pietsie saai worden. 

Die grijze tint heb ik toen gekozen omdat ik een paar pubers heb thuis. Inmiddels zijn zij vrijwel allemaal volwassen en miste ik een stukje sfeer en aankleding als we onder de overkapping zaten met z’n allen. Collega Roxanne kwam bij mij thuis kijken en samen waren we er snel uit: hier moest een aantal knallende kussentjes en poefjes komen!” 

overkapping Monique na

Nieuwe linnenlook met frisse kleurtjes

Omdat Monique en Daniëlle al een tijdje vonden dat ze weinig buitenstoffen met prints en kleuren in de standaardcollectie hadden, zijn ze zelf aan het ontwerpen geslagen. Vroeger hadden we nog een paar zeldzame Sunbrella stoffen met printjes – zoals de Pax – maar inmiddels was het vooral effen dat de klok sloeg. Daarmee je zithoek upgraden en pimpen is toch lastig, en kleurrijke sierkussens van het tuincentrum verkleuren zo snel. We wilden dus de streepjes en printjes terug.” 

Zo gezegd, zo gedaan. We stapten naar een Belgische producent van linnen stoffen, en bespraken onze wens voor een linnenlook outdoorstof. Met patroontjes die goed passen bij de vele uni stoffen die we verkopen. Onze uitgebreide linnenlook stoffencollectie is hier het resultaat van. 

Alleen de voordelen van linnen

Waarom linnenlook en niet linnen? “Omdat we de natuurlijke uitstraling van linnen wilden, maar niet de kreuk. Linnen krimpt bovendien bij het wassen en zet uit door het gebruik. Denk aan die te korte gordijnen na één keer wassen en die linnen broek die op dag twee al te wijd zit… 

We hebben dus iets ontworpen dat op linnen lijkt en alleen de goede eigenschappen van linnen bevat, zoals het recyclebare karakter. Vervolgens hebben we deze stof met een water- en vlekafstotende coating behandeld, zodat het ook een echte outdoor stof is geworden.” 

overkapping linnenlook boho

Roze ’n roll

“Toen was het eindelijk tijd om onze nieuwe kussentjes en poefen te ontwerpen”, gaat Monique verder. “Hierin kreeg ik van mijn gezin de vrije hand. Mijn dochter Anne vindt het leuk dat ik voor een patroon met knalroze ben gegaan. Ook de jongens hadden weinig bezwaar. Tja, ze zijn geen twaalf meer hè. En de basiskleur is nog altijd neutraal, dus ze moeten niet zeuren! 

Ten eerste maakten we een ronde linnenlook poef met streepjesprint. Ik wilde wat extra zitplekken en iets om je voeten lekker omhoog te kunnen leggen. In dezelfde stof maakten we een rolkussen. Fijn om in je nek te leggen, maar ook super als armleuning. De roze velours poefjes die we binnen al hadden, passen er goed bij. Die kunnen we erbij zetten als we nog meer gasten hebben.”  

Indrinken of uitpuffen  

Wie nu denkt dat de ruimte onder Moniques overkapping een mini nofruit showroom is waar alles alleen maar mooi staat te wezen, heeft het mis. Monique kan niet wachten tot het voorjaar losbarst en ze weer volop buiten kunnen zitten. De nieuwe kussens en poefen waren af in het najaar van 2022, dus het genieten ervan moet nog grotendeels beginnen. 

“We zitten bijna altijd buiten. Zodra het ook maar een beetje goed weer is, is het in dit hoekje – uit de wind en in de zon – heerlijk toeven. Corné en ik zitten hier uit te puffen na een lange werkdag. Onze kinderen zitten hier te chillen met hun vriendengroep, voordat ze op stap gaan. Ik heb de boel aangekleed met een buitenkleed, olijfboom, boomstronktafel op wielen en de Sonos boxen van Ikea. Niet zo gek dus dat er altijd wel iemand hangt of ligt.” 

Opbergen

Wij hebben geen zolder of ruimte in de garage om de kussens in op te bergen. Vandaar dat ik speciale hoezen heb laten maken om de kussens in het najaar in te doen. Ik schuif de hele set dan in de hoek van de overkapping, zodat er geen slagregen op komt. Zo blijven de kussens de hele winter droog liggen. En is het een mooie dag midden in de winter? Dan rits ik makkelijk een hoes open en heb ik zo een kussen te pakken. Jas aan, zitten en chillen maar.” 

Toekomstplannen

“Binnenkort krijgen we een grote nieuwe schuur achter in de tuin. Daar komt een atelier voor Tim,  chillruimte en een buitenkeuken. Onder onze huidige overkapping aan huis loungen en chillen we vooral, vandaar de lage loungeset en woonkamersetting. De nieuwe overkapping wordt een plek om te bbq-en én eten, die vraagt dus om een meer actieve zit. En ja, daarvoor heb ik al allerlei leuke zitjes in mijn hoofd!”
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie