MIJN ONTWERP #50: Beetje van Ikea, beetje van jezelf.

Tamar Eshuis

eetbank met ronding

Tamar ikea hack

Tamar en haar vriend houden van woontrends, en het liefst geven ze er een persoonlijke touch aan. Zo hebben ze geen rechttoe-rechtaan eetbank, maar eentje met originele ronding. Wat je van Ikea Besta kasten al niet kunt maken!

Ruime eethoek

Afgelopen zomer zijn we in deze nieuwbouwwoning komen wonen. De keuken was al uitgezocht, verder moesten we alle keuzes nog maken. Waar willen we de tafel? En de bank? Het appartement is 80 m2 en we wilden optimaal gebruikmaken van de ruimte. Allereerst stond een ruime eethoek op ons wensenlijstje. Voorheen woonden we op 40 m2, dus etentjes met vrienden vonden vooral bij hen thuis plaats. Nu konden we al die mensen eindelijk bij ons gaan uitnodigen!
keuken zitkamer
20240220_130033

Klusdebuut

Ik struinde Pinterest af. Al snel kocht ik een gave, ronde tafel waar ik dit idee omheen heb gebouwd. Online ontdekte ik dat veel eetbanken niet helemaal onze stijl zijn. Of te duur. Omdat ik toch tijd had, bedacht ik dat ik ook zelf iets in mekaar kon zetten. Niet dat ik een die hard klusser ben hoor. Sterker nog: dit was de eerste keer dat ik zelf zoiets probeerde. Het heeft goed uitgepakt. Het was leuk om te doen én de bank is mooi geworden.

Ikea als basis

Online heb ik gezocht hoe ik het kon aanpakken. Ik kon de bank natuurlijk zelf maken van hout, maar op een website zag ik dat Ikea kasten ook als basis konden fungeren. Ideaal, want we hebben geen berging in huis en zo zou ik meteen opbergruimte creëren. Zo gezegd, zo gedaan. Op naar Ikea voor een paar Besta kasten. Die zijn zestig centimeter diep, wat perfect is voor een eetbank waar je nog kussens op wilt leggen. Bovendien zijn het officieel keukenkasten, wat betekent dat ze lekker stevig zijn.

Bedankt Tanja

Ik had de kasten nog niet gekocht of ik liep al scrollend tegen de ronde bank van Tanja van Hoogdalem aan. Meteen was ik verliefd op de ronding. Dat wilde ik ook! En dus maakte ik de ronding na, om hem vervolgens aan de kasten vast te schroeven. Tanja gebruikte buigtriplex voor het ronde stuk, maar dat lukte mij niet goed. Uiteindelijk kocht ik een bamboe badkamermat en zaagde die op maat. Dat stuk lijmde ik vast aan de houten plaat die boven op de Ikea kasten ligt, en zo maakte ik de ronding dicht. Likje verf erop en voilà.

Pumpkin kussens

Klaar, tijd voor de kussens. Ik had natuurlijk gespiekt bij Tanja, en zo kwam ik uit bij nofruit. Ik kreeg handige tips, we mochten langskomen in de showroom om vullingen te testen en ik maakte een mal. Op die manier zijn we tot dit ontwerp gekomen. Over de stof hebben we lang nagedacht. Mijn vriend is vrij kieskeurig, ik wist iets beter wat ik wilde. We hebben veel bruintinten in huis, ik wilde een warme kleur om het tot een geheel te maken.

De stalen die we aanvroegen variëren van blauw tot neutraal en van gladde tot gemêleerde stoffen. We hielden ze bij de vloer, maar ze waren het allemaal nét niet. Toen stuurde nofruit een nieuwe stof op: de Homie Gaia Pumpkin. Die vonden we direct het mooist! Qua kleur, en ook qua materiaal. De stof is iets grover, wat een speels effect geeft aan de kussens. Niet te heftig, beetje gemêleerd, precies goed voor ons.

collage ikea besta hack

Betaalbare zit- en opbergruimte

Achter de deurtjes hebben we alle spullen weggestopt die we niet vaak gebruiken. Ideaal! Ik krijg ook veel complimenten over de kussens en het feit dat de bank lekker zit. Hij is perfect voor lang tafelen. Ook als ik thuis zit te werken op mijn laptop ga ik hier zitten. Of met een boek en een kop thee. Ja, de bank wordt vaak gebruikt. En uiteindelijk was hij heel betaalbaar. Als ik alles optel kom ik ongeveer uit op hetzelfde bedrag als een standaard eetbank die ik online had kunnen vinden. En nu heb ik iets unieks dat ik zelf ontworpen heb, inclusief opbergruimte én maatkussens.

Trends met een twist

Dat unieke proberen we in het hele huis door te voeren. Onze stalen deur is bijvoorbeeld een andere kleur dan de zwarte die je overal ziet, namelijk goudbruin. Hij is ook niet in drie vlakken opgedeeld, maar heeft een ander werkje. We zijn verder niet van de extremen. Geen felle kleuren of opvallende printjes dus, maar liever tijdloos en rustig. Al hebben we wel een uitgesproken schilderij met gouden lijst, die heeft mijn vriend ingebracht. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er even aan moest wennen, maar eerlijk is eerlijk: hij past prima bij de andere goudkleurige details in huis, zoals de goudtinten in onze lampen.

Ik kreeg handige tips, we mochten langskomen in de showroom om vullingen te testen en ik maakte een mal.

Zoekende naar eigen woonstijl

Samengevat lopen onze stijlen best uit elkaar. We zouden zo in het programma VT Wonen Verliefd op je huis kunnen, met twee totaal verschillende moodboards, haha. Daarom doen we meestal lang over het maken van keuzes. We zijn gewoon nog een beetje zoekende naar onze stijl. Voordat we dit huis hadden, huurden we een kleine woning midden in Amsterdam. Dit is ons eerste eigen huis en de eerste keer dat we serieus tijd besteden aan de inrichting. Het gaat aardig, al zeg ik het zelf. Nu nog iets meer kunst, persoonlijke spullen en huiselijke elementen voor de sfeer en ik ben 100% tevreden!
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Pinterest
Deel op WhatsApp

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats Reactie